Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Elounda Hills: Ποια έργα προχωρούν στην επένδυση των 700 εκατ. ευρώ στην Κρήτη – Τι συμβαίνει με τις άδειες

 Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Πώς θα υλοποιηθεί η mega τουριστική επένδυση των 700 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Ξανθή Γούναρη

Το 2027 αντί του 2026, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπτυξης του high end θέρετρου Elounda Hills στον κόλπο του Μιραμπέλλο, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Παρότι το τεράστιο τουριστικό project του μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ, ιδρυτή του Mirum Group, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και ήδη τα εργοτάξια για την ιδιωτική μαρίνα έχουν στηθεί, δεδομένου ότι εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτικές διαδικασίες, η δημοσίευση στο ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του κυρίως έργου, είναι σε εκκρεμότητα.

Όπως ανέφερε στον ΟΤ ο κος Άγγελος Αγγελιδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «δεν θα πάμε για delivery όλης της πρώτης φάσης του έργου το 2026, πάμε για το 2027». Πρόσθεσε παρ’ όλα αυτά ότι εκτιμά πως το σχετικό ΦΕΚ θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαγωνισμοί κατ’ αρχάς για απαραίτητα έργα υποδομής για τις δύο πρώτες φάσεις του έργου, από τις πέντε συνολικά, με την τελευταία να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2031-2032.

Στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, η οποία επιβαρύνεται διαχρονικά από σημαντικές καθυστερήσεις που θέτουν προσκόμματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναφέρθηκε ο CEO της Mirum στο Breakfast Roundtable που συνδιοργάνωσε η Enterprise Greece με την Deloitte στο περιθώριο της 33ης MIPIM, στις Κάννες. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης και το θέμα της σταθερής φορολόγησης, λέγοντας ότι στο τουριστικό συγκρότημα μικτής χρήσης (ξενοδοχείο και κατοικίες) ορισμένες δραστηριότητες έχουν ΦΠΑ και κάποιες όχι.

Ας σημειωθεί ότι η χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση του ομίλου Mirum, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ η οποία στο σύνολό της μάλλον θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ μαζί με την αγορά της γης, περιλαμβάνει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, συγκρότημα διαμερισμάτων, βίλες, βοτανικό κήπο, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και φυσικά τη μαρίνα.

Σημαντική καινοτομία του έργου είναι η δέσμευση προς την ολιστική αειφορία, στρατηγική που λαμβάνει υπ’ όψιν τα στοιχεία της βιωσιμότητας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής, αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συγκροτήματος, ακολουθώντας τις αρχές του zero waste. 

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Στην έκταση των 950 στρεμμάτων, που ο Βιτάλι Μπορίσοφ συγκέντρωσε αγοράζοντας οικόπεδα επί μία 15ετία, θα κατασκευαστούν στις δύο πρώτες φάσεις του project περί τις 260 branded κατοικίες (διαμερίσματα και βίλες) προς πώληση.

Τόσο τις κατοικίες όσο και το luxury resort ξενοδοχείο 5 αστέρων (143 κλειδιά) θα διαχειρίζεται η 1Hotels.

Η αλυσίδα 1 Hotels αποτελεί δημιούργημα των γόνων του αμερικανού ιδρυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Starwood που πώλησαν την ομώνυμη αλυσίδα στον όμιλο Marriott το 2016.

Πρόκειται για ένα νέο, ηλικιακά, brand που αντιπροσωπεύει μια καινούρια σχολή σκέψης και μια φιλοσοφία, όπου η βιωσιμότητα, η αειφορία, η υπευθυνότητα κατέχουν κεντρική θέση.

Μέσω αυτής της συνεργασίας η Mirum θα αποκτήσει πρόσβαση στο κοινό των ΗΠΑ και η One Hotel θα κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη.

Η μαρίνα, η κατασκευή της οποίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, θα έχει δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών (από 6m έως 70m), από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες, ενώ οι 138 εποχικές. Η κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas θα αναλάβει τη συν-διαχείριση και λειτουργία της μαρίνας μετά την ολοκλήρωσή της. 

Ξεκίνησε η προπώληση των κατοικιών – Οι τιμές

Για 42 από τις κατοικίες όλων των ειδών και μεγεθών έχουν δοθεί ήδη προκαταβολές, με τις υπογραφές των τελικών συμβολαίων να μπαίνουν όταν τελειώσει το θέμα των αδειοδοτήσεων, όπως αναφέρει ο κος Αγγελιδάκης.

Τα διαμερίσματα που έχουν λανσαριστεί αυτή την περίοδο στο Hilltop κοστίζουν από 683.000 ευρώ (διαμέρισμα 88 τ.μ. χωρίς ιδιωτική πισίνα) μέχρι 1.530.000 ευρώ (διαμέρισμα 196 τ.μ. με ιδιωτική πισίνα). Βεβαίως οι τιμές στις βίλες είτε στις παραθαλάσσιες των 555-907 τ.μ. είτε εκείνες στην πλαγιά με την πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλο (270-440 τ.μ.) είναι υψηλότερες.

Όπως σημειώνει ο κος Αγγελιδάκης, η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών διαμερισμάτων ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα επαναμίσθωσης της κατοικίας τους, με τη Mirum να παρέχει εγγύηση ενοικίασης των σπιτιών με απόδοση 4% για τα πρώτα τρία χρόνια, ενώ όσοι κάνουν reservation για τις βίλες λένε ότι θα τις ιδιοχρησιμοποιήσουν.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου