Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η συμφωνία του Κούσνερ στη Σερβία απηχεί προηγούμενο ενδιαφέρον του Τραμπ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ (Jared Kushner) και των επιχειρηματικών του εταίρων για την ανάπλαση μιας περιζήτητης περιοχής στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, απηχεί το σχετικό προ δεκαετίας ενδιαφέρον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Times».

Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ της ομάδας Κούσνερ και της σερβικής κυβέρνησης θα έδινε στην επενδυτική εταιρεία του κ. Κούσνερ 99ετή μίσθωση, χωρίς χρέωση, και το δικαίωμα να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και συγκρότημα διαμερισμάτων και ένα μουσείο στον χώρο του πρώην αρχηγείου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Αμυνας στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999. Ενα προσχέδιο κειμένου της συμφωνίας δόθηκε στη «New York Times» από Σέρβο αξιωματούχο.

Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, το 2013, δύο χρόνια πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ο κ. Τραμπ -πεθερός του κ. Κούσνερ- είπε σε κορυφαίο αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης ότι ήθελε να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή. Το έργο δεν υλοποιήθηκε πριν από την εκλογή του κ. Τραμπ το 2016 και μετά την ορκωμοσία του δεσμεύτηκε να μην κάνει νέες συμφωνίες με το εξωτερικό. Αλλά η ανάπτυξη της περιοχής θα προσέλκυε και πάλι το ενδιαφέρον του κύκλου του κ. Τραμπ.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ (Richard Grenell), τον οποίο ο κ. Τραμπ είχε διορίσει ως ειδικό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, προώθησε ένα σχετικό σχέδιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο η Σερβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν από κοινού για την ανοικοδόμηση του χώρου του υπουργείου Αμυνας.

Ο κ. Κούσνερ δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή: «Δεν είχα ιδέα ότι ο πεθερός μου είχε ενδιαφερθεί για την περιοχή αυτή και αμφιβάλλω αν έχει επίγνωση αυτής της συμφωνίας πάνω στην οποία εργαζόμαστε».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης, το 2020 ο κ. Γκρένελ ζήτησε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο ανοικοδόμησης στην τοποθεσία του βομβαρδισμένου πρώην στρατιωτικού αρχηγείου, αμέσως μετά τη φιλοξενία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Γκρένελ επέστρεψε στη Σερβία και τη γειτονική Αλβανία λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο για να αρχίσει να προωθεί αναπτυξιακά σχέδια που έκτοτε υιοθετήθηκαν από την εταιρεία του κ. Κούσνερ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το Βελιγράδι.

Το προσχέδιο της συμφωνίας που δόθηκε στους «Times» από αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης διευκρινίζει επίσης την επιλογή της επίσημης δωρεάν μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου στην εταιρεία του κ. Κούσνερ, μετά την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και των πολυτελών κατοικιών.

Ο κ. Κούσνερ, σε συνέντευξή του, δεν αμφισβήτησε την αλήθεια του εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή των «Times». Είπε ότι τα μέρη είχαν συμφωνήσει προσωρινά να δώσουν στη σερβική κυβέρνηση το 22% των κερδών που θα προκύψουν από το έργο ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: «The New York Times», ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου