Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Οι Ελβετοί απέρριψαν τη συνταξιοδότηση στα 66 χρόνια και καθιέρωσαν 13η σύνταξη

Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Μετά τη Γαλλία απέτυχε και στην Ελβετία η προσπάθεια παράτασης του εργασιακού βίου με διπλό δημοψήφισμa

Αλέξανδρος Καψύλης

Οι Γάλλοι δεν είναι οι μόνοι που επαναστάτησαν κατά του κυβερνητικού σχεδίου αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 62 στα 64 έτη. Οι γείτονές τους Ελβετοί, σαφώς πιο «δουλευταράδες», δεκαοκτώ μήνες αφότου δέχθηκαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 64 στα 65 έτη για λόγους εξίσωσης των υποχρεώσεών τους με τους άνδρες, είπαν «μπάστα» στην αύξηση του ορίου στα 66 έτη για άνδρες και γυναίκες.

Το δημοψήφισμα των «αμεσοδημοκρατικών» Ελβετών διενεργήθηκε την Κυριακή, 3 Μαρτίου, και δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου πολλοί το εξέλαβαν ως επιβεβαίωση του «μπάστα» που είπαν και οι Γάλλοι στην επίμαχη μεταρρύθμιση που δρομολόγησαν πέρυσι η τότε κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος βέβαια αντικατέστησε την Μπορν με τον Γκαμπριέλ Ατάλ και άλλαξε σελίδα.

Ελβετία: Τα 4+1 μηνύματα από το δημοψήφισμα για αυξήσεις στις συντάξεις

Έτσι, τρεις στους τέσσερις Ελβετούς (το 74,72% των ψηφοφόρων για την ακρίβεια) απέρριψαν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη. Πρόκειται για ένα μέτρο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισηγήθηκε για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του συστήματος συντάξεων γήρατος και ασθενείας σε μια γενικότερη συγκυρία γήρανσης του πληθυσμού, όπως η ίδια είχε τονίσει.

Ακρίβεια και 13η σύνταξη

Αντίθετα, με ποσοστό 58,24% οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν την ίδια ημέρα (το δημοψήφισμα ήταν διπλό) τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους της χώρας. Πρόκειται για μια ψηφοφορία που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Ελβετικής Συνδικαλιστικής Ένωσης (USS) και είχε ως στόχο «να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής την τελευταία διετία».

Δίχως αμφιβολία η ακρίβεια στην αγορά γίνεται και στην Ελβετία πιο αισθητή στον καταναλωτή από όσο προδιαθέτει ο επίσημος πληθωρισμός, ο οποίος πάντως έπεσε στο 1,5% τον Ιανουάριο από 2,1% που ήταν το Δεκέμβριο του 2023, χαμηλότερα και από το 1,6% που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο.

Περισσότερα από τα μισά από τα 26 ελβετικά καντόνια υπερψήφισαν την πρόταση της USS, όπως υποχρεώνει ο νόμος προκειμένου να ισχύσει μια μεταρρύθμιση που εγκρίνεται με δημοψήφισμα. Έτσι, «περί τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι Ελβετοί θα απολαύσουν σταδιακά, έως το 2026, μια αξιόλογη αύξηση στα εισοδήματά τους», όπως σημειώνει η γαλλική «Le Figaro».

Παρεμπιπτόντως, ο πληθυσμός της Ελβετίας στην απογραφή του 2021 κατεγράφη στα 8,7 εκατομμύρια.

Στα 4,2 δισ. ευρώ το κόστος

Η ελβετική κυβέρνηση, που ουδέποτε συμφώνησε με την καθιέρωση 13ης σύνταξης, εκτιμά ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά 4 δισ. φράγκα (4,2 δισ. ευρώ) ετησίως όταν θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Οι ελβετικές συντάξεις είναι πολύ χαμηλές αν ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής αλλά και οι μισθοί και ο

γενικότερος πλούτος στη χώρα, όπου το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνά τα 84.000 ευρώ. Η βασική σύνταξη για ένα άτομο που ζει μόνο του είναι 1.225 ελβετικά φράγκα (1.276 ευρώ) και η ανώτερη μπορεί να φθάσει στα 2.450 φράγκα (2.552 ευρώ).

«Ήταν έντονη η δημόσια συζήτηση που διεξήχθη στην Ελβετία για τη χορήγηση 13ης σύνταξης, κάτι που δικαιολογεί και τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της 3ης Μαρτίου, που έφθασε στο 60%», γράφει η Ολιβιά Ντετρουαγιά στον «Le Figaro».

«Απομένει πλέον να αποφασιστεί ποιοι φόροι θα αυξηθούν για να χρηματοδοτηθεί αυτή η κοινωνικά ευαίσθητη παροχή», σημειώνει η γαλλίδα ρεπόρτερ. Διαφορετικά, αν δεν βρεθούν χρήματα για τη 13ο σύνταξη, «η επιλογή των Ελβετών ψηφοφόρων θα επισπεύσει την εμφάνιση ελλείμματος στο σύστημα ασφαλίσεών τους από το 2030 στο 2026», προσθέτει η Ντετρουαγιά παραπέμποντας σε σχετική εκτίμηση του ελβετικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (OFAS).

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου