Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Οι διακοπές του Αλ. Τσίπρα και το «σύστημα Ομπάμα»

. Τρίτη, 1η Αυγούστου, 2023


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Νίκος Χασαπόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι οι διακοπές του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ μπορεί να ξενίζουν κάποιους, αφενός γιατί οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί (ακόμη και οι πρώην αρχηγοί) δεν συνηθίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, αφετέρου γιατί η επιλογή του προορισμού δεν είναι αυτονόητη για έναν ριζοσπάστη, αριστερό πολιτικό.

Πάντα άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα να περνά μέρος των διακοπών του εκτός Ελλάδας. Ακόμη και όταν ήταν πρωθυπουργός επέλεγε άλλοτε τη Βαρκελώνη, κάποτε τη Λισαβόνα ή το Παρίσι. Κι ας πήγαινε τότε στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό Gulfstream, για να κλείσει επενδύσεις, όπως έλεγε, με τη LOreal, αλλά από τη LOreal βρισκόταν οικογενειακώς στην Ντίσνεϊλαντ. Κάποτε μάλιστα εμφανίστηκε να κάνει βόλτα έως την Πολύαιγο και την Κίμωλο, με το κότερο της εφοπλίστριας Κατερίνας Παναγοπούλου, καπνίζοντας κουβανέζικα πούρα, τα οποία προφανώς είχε φέρει μαζί του από την Αβάνα, όπου είχε πάει στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Μόνο που δεν πρόσεξε ότι κάποιοι, ή κάποιος, τον φωτογράφιζαν – ήταν λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και του στοίχισε ακριβά αυτή η φωτογραφία στις εκλογές του 2019. Διακοπές πάντως σε χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν πήγε ποτέ.

Τώρα ετοιμάζεται για διακοπές (έλαβε ήδη τη σχετική άδεια από τη Βουλή) στην Καλιφόρνια. Η αλήθεια είναι ότι οι διακοπές του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ μπορεί να ξενίζουν κάποιους, αφενός γιατί οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί (ακόμη και οι πρώην αρχηγοί) δεν συνηθίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, αφετέρου γιατί η επιλογή του προορισμού δεν είναι αυτονόητη για έναν ριζοσπάστη, αριστερό πολιτικό.

Μαζί με τις καλοκαιρινές καλιφορνέζικες διακοπές, ήρθε όμως και μια άλλη είδηση για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτουν οι συνεργάτες του, σκοπεύει να γράψει βιβλίο. Με όλα τα γεγονότα που έζησε και τα οποία περιέχονται στο πλούσιο (και ενδιαφέρον) αρχείο του. Ισως εκεί μάθουμε λεπτομέρειες για τις περιβόητες 17ωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που μας έφεραν το τρίτο μνημόνιο, ή πώς έγινε η περίφημη kolotoumpa του δημοψηφίσματος ή πώς επετεύχθη η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πιο μυημένοι όμως στον τρόπο σκέψης του Αλέξη Τσίπρα δίνουν μια άλλη πιθανή διάσταση στη μετάβασή του στην Αμερική. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εκείνο που πιθανόν να θέλει ο κ. Τσίπρας, τώρα που δεν θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα… «σύστημα Ομπάμα». Δηλαδή όπως ο πρώην πλανητάρχης να δίνει ομιλίες και να έχει παρουσία σε φόρουμ, ιδρύματα, πανεπιστήμια κ.τ.λ. Λένε μάλιστα ότι βρίσκεται σε επαφή με ορισμένους από τους συνεργάτες του Ομπάμα (χωρίς όμως να τους κατονομάσουν). Και για να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί αναφέρουν τον πρόσφατο θερμό εναγκαλισμό του με τον πρώην πλανητάρχη στο Ιδρυμα Νιάρχος, εναγκαλισμό που ο Ομπάμα δεν είχε με κανέναν άλλον πολιτικό, ούτε καν με τον Πρωθυπουργό.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου