Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δραματικές ώρες στον Έβρο, εκκενώθηκε το νοσοκομείο – Φλέγονται Ροδόπη, Εύβοια και Βοιωτία

Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2023

Το πύρινο μέτωπο απείλησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η τεράστια επιχείρηση του ΕΚΑΒ για την εκκένωση του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στην Αλεξανδρούπολη από την καταστροφική φωτιά. Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στον Έβρο. Οι ασθενείς του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

Για τρίτη νύχτα η φωτιά μαίνονταν ανεξέλεγκτη στην Αλεξανδρούπολη, με τις εικόνες που έρχονται από την περιοχή να είναι εφιαλτικές. Το πύρινο μέτωπο απείλησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η τεράστια επιχείρηση του ΕΚΑΒ για την εκκένωση του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας.

Η Αλεξανδρούπολη είναι κυκλωμένη από τις φλόγες για τέταρτη ημέρα σήμερα. Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μέλια.

Συνεχίστηκε όλη τη νύχτα η σταδιακή εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης η οποία αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ χθες Δευτέρα.

Σε επιβατηκό πλοίο στο λιμάνι

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να είναι ορατές μετά τη 01.00 στην ευρύτερη περιοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιστρατευτεί φέρι μποτ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου εκεί μεταφέρθηκαν οι ασθενείς του νοσοκομείου της πόλης και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση αναμένεται να επιστρέψουν στο νοσοκομείο.

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τοψίδης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο τόπος μας και φυσικά το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

Μήνυμα από το 112

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω 112. Σημειώνεται πως το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη.

Έξι ενεργά μέτωπα

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα φλέγεται, με έξι ενεργά μέτωπα και συνολικά 63 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο. Για άλλο ένα βράδυ, η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών θα είναι συνεχής και δύσκολη καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ μαζί τους βρίσκονται και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

Δύο νεκροί

Ο απολογισμός των πυρκαγιών είναι ήδη «βαρύς», με δύο νεκρούς σε Βοιωτία και Έβρο, καμένα σπίτια, επιχειρήσεις που έγιναν στάχτη και τραυματισμούς πυροσβεστών.

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου