Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Ο Ιντάλια έπληξε Φλόριδα και Τζόρτζια (Βίντεο)

Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2023

ΟΡΛΑΝΤΟ. Επαληθεύοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο τυφώνας Ιντάλια (Idalia) έπληξε σήμερα τη Φλόριδα και την Τζόρτζια προκαλώντας, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον δύο θανάτους και τεράστιες καταστροφές.

Στη Φλόριδα ο Ιντάλια έφτασε το πρωί ως καταιγίδα κατηγορίας 3  βυθίζοντας κάτω από το νερό σπίτια και οχήματα, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Περισσότεροι από 330.000 καταναλωτές στη Φλόριδα και την Τζόρτζια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα νερά κάλυψαν δρόμους κοντά στην ακτή.

Το σύστημα πέρασε στην Τζόρτζια με ανέμους ταχύτητας 90 μιλίων/ώρα και οι μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι σίγουρα θα έπληττε με μανία και τις Καρολίνες ως τροπική καταιγίδα.

Περίπου 200 μίλια νότια από το σημείο όπου ο Ιντάλια έφτασε στην ξηρά, οι δρόμοι γύρω από τα κομψά καταστήματα και τα εστιατόρια του St. Armands Circle στην περιοχή Σαρασότα ήταν κάτω από το νερό.

Εκπληκτος από την πλημμύρα που μετέτρεψε τη λεωφόρο Bayshore της Τάμπα σε ποτάμι, ο Μπιλ Χολ παρακολουθούσε έναν κωπηλάτη να κάνει βόλτα κατά μήκος της μεγάλης οδού.

«Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο», είπε ο Χολ. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια».

Στο Ταλαχάσι, την πρωτεύουσα της Φλόριδας, το ρεύμα κόπηκε πολύ πριν φτάσει το κέντρο της καταιγίδας.

Ο δήμαρχος του Ταλαχάσι Τζον Ντέιλι προέτρεψε όλους να καταφύγουν στη θέση τους. Οι κάτοικοι της Φλόριδας που ζούσαν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές είχαν λάβει διαταγή να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν καθώς ο Ιντάλια αποκτούσε δύναμη στα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού.

«Μην βάζετε τη ζωή σας σε κίνδυνο κάνοντας κάτι ανόητο σε αυτό το σημείο», είπε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το πράγμα είναι ισχυρό».

Μέλη του Τμήματος Πυροσβεστικής της Τάμπα, αφαιρούν έναν στύλο δρόμου αφού μεγάλες τέντες από ένα κτίριο ανατινάχτηκαν από τους ανέμους, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στην Τάμπα της Φλόριδας. (AP Photo/Chris O’Meara)

Το κύμα καταιγίδας θα μπορούσε να φτάσει τα 16 πόδια σε ορισμένα μέρη. Ορισμένες κομητείες εφάρμοσαν απαγόρευση κυκλοφορίας για να κρατήσουν τους κατοίκους μακριά από τους δρόμους.

Η Ντάιαν Φλάουερς κοιμόταν βαθιά στη 1 π.μ. την Τετάρτη στο σπίτι της στην κομητεία Wakulla, αλλά ο σύζυγός της έβλεπε τον καιρό στην τηλεόραση όταν έλαβε ένα μήνυμα από τον γιο τους μετά την αναβάθμιση της καταιγίδας σε κατηγορία 4.

«Παιδιά πρέπει να φύγετε», είπε η Φλάουερς. «Και δεν είναι από αυτούς που αντιδρούν υπερβολικά, οπότε όταν μας είπε να φύγουμε, απλά μαζέψαμε τα πράγματά μας, μπήκαμε στο αυτοκίνητό μας και ξεκινήσαμε».

Γρήγορα μάζεψαν μερικά ρούχα, φάρμακα, τροφή για τα δυο σκυλιά τους, έναν υπολογιστή, σημαντικά έγγραφα και μια τσάντα Cheetos. Τα μοτέλ ήταν γεμάτα μέχρι την Αλαμπάμα, όπου κατέληξαν να βρουν ένα δωμάτιο στο Dothan.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ταλαχάσι χαρακτήρισε τον Ιντάλια «ένα πρωτοφανές γεγονός».

Προειδοποιήσεις για κύματα θύελλας έχουν εκδοθεί σε εκατοντάδες χιλιόμετρα παράκτιων περιοχών, από τη Σαρασότα ως το δυτικό άκρο του κόλπου Απαλατσίκολα. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα αναμένεται ότι τα κύματα θα φτάσουν τα 3,7 με 4,9 μέτρα ύψος.

«Ο βασικός δολοφόνος σε όλες αυτές τις καταιγίδες είναι το νερό», υπογράμμισε η Ντιάν Κρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

Ένας ηλεκτρολόγος της πόλης του Tallahassee αξιολογεί τις ζημιές στα καλώδια ρεύματος μετά την πτώση ενός δέντρου στο Old St. Augustine, στο Tallahassee της Φλόριδας, την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023. (AP Photo/Phil Sears)

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «σε συνεχή επικοινωνία» με τον κυβερνήτη της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις για τις προετοιμασίες για τον τυφώνα.

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας. Η FEMA ήδη προετοιμαζόταν για τις επιπτώσεις του Ιντάλια αναπτύσσοντας ήδη προσωπικό στη Φλόριδα, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη, έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε όλα όσα ενδέχεται να χρειαστούν», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Περίπου 5.500 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί στη Φλόριδα, όπως και 30.000 με 40.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικού. Οι αρχές έχουν επίσης αποθηκεύσει περίπου 4 εκατ. λίτρα βενζίνης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Εξάλλου, από την Τρίτη έχει κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα, ενώ περισσότερες από 40 σχολικές περιφέρειες στη Φλόριδα είχαν αναστείλει τα μαθήματα για σήμερα.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου