Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Πάρνηθα: Καίγεται η «ψυχή» της Αθήνας

Πέμπτη, 24 Αυγούστου, 2023

Ο Εθνικός Δρυμός «φιλτράρει» τον αέρα της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης πρωτεύουσας, ενώ αποτελεί μοναδικό χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Αρτοποιό, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας. Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν στον «πυρήνα» του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ο οποίος καλύπτεται από Kεφαλληνιακά Έλατα (Abies cephalonica), ενώ η περιφερειακή ζώνη καλύπτεται ως επί το πλείστον από πεύκα.

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής δασών και δασικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, όλο το βάρος με σκοπό την προστασία του δασικού οικοσυστήματος έχει πέσει στο βόρειο και βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Αγώνας για να σωθεί το ελατόδασος 

«Στόχος μας είναι η φωτιά να μην φτάσει μέχρι το ελατόδασος της Πάρνηθας, το οποίο καλύπτει περίπου 35.000 στρέμματα και είναι ουσιαστικά το πλησιέστερο ελατόδασος στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Γκουντούφας.Στόχος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δασών και δασικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελο Γκουντούφα, είναι η φωτιά να μην φτάσει μέχρι το ελατόδασος της Πάρνηθας. Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Για ακόμη μία φορά φαίνεται το έλλειμμα σε επίπεδο συντονισμού καθώς και η αδυναμία κατάσβεσης της φωτιάς πριν εξελιχθεί σε μέγα-πυρκαγιά

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρέτσος, Δασολόγος και πρώην ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων από το 1985 μέχρι το 2021, δηλώνει βαθιά απογοητευμένος που για ακόμη μία φορά η φωτιά πλησιάζει την Πάρνηθα και καταπίνει παρθένο πευκοδάσος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στην «Κ», φαίνεται και πάλι το έλλειμμα σε επίπεδο συντονισμού καθώς και η αδυναμία κατάσβεσης της φωτιάς πριν εξελιχθεί σε μέγα-πυρκαγιά.

Δεδομένου πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μία συνολική εκτίμηση, ενώ η πυρκαγιά βρίσκεται εν εξελίξει, ο κ. Καρέτσος εξηγεί τη σημασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας για την Αθήνα.

«Το δάσος της Πάρνηθας κηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1961 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura από το 2000. Πρόκειται για ένα τοπίο φυσικού κάλλους με χιλιάδες εκτάσεις ελάτων αλλά και καταφύγιο ελαφιών και άλλων σπάνιων ειδών και κυρίως πουλιών», αναφέρει ο κ. Καρέτσος επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί ως ο «μεγάλος πνεύμονας οξυγόνου» του Λεκανοπεδίου.

Πάρνηθα: Καίγεται η «ψυχή» της Αθήνας-2
Το δάσος της Πάρνηθας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura από το 2000 και πρόκειται για ένα τοπίο φυσικού κάλλους με χιλιάδες εκτάσεις ελάτων αλλά και καταφύγιο ελαφιών και σπάνιων ειδών. Φωτογραφία: INTIME
Φίλτρο καθαρισμού του αέρα
Σύμφωνα με τον ειδικό, η ήδη ασφυκτικά δομημένη Αθήνα με την άναρχη δόμηση και τις ελάχιστες γωνιές πρασίνου θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε περίπτωση που καεί μεγάλος όγκος πρασίνου στην Πάρνηθα.
«Οι ξηροθερμικές συνθήκες που θα υπάρχουν στη περιοχή θα ευνοήσουν στο μέλλον την εμφάνιση νέων πυρκαγιών, ενώ το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας κατά το οποίο οι αστικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις γύρω αγροτικές περιοχές- θα είναι πιο έντονο στην Αθήνα», επισημαίνει ο κ. Καρέτσος.
Πάρνηθα: Καίγεται η «ψυχή» της Αθήνας-3
η Πάρνηθα λειτουργεί επίσης ως «φίλτρο» καθαρισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αποτελεί και το μοναδικό μέρος με τόσο πράσινους και μεγάλους σε έκταση χώρους αναψυχής για τους Αθηναίους. Φωτογραφία: AP
Ο Δασολόγος επισημαίνει επίσης πως η Πάρνηθα λειτουργεί επίσης ως «φίλτρο» καθαρισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί και το μοναδικό μέρος με τόσο πράσινους και μεγάλους σε έκταση χώρους αναψυχής για τους Αθηναίους, καθώς σε κανένα άλλο τόσο κοντινό σημείο μπορεί κάποιος να κάνει πεζοπορία ή να επισκεφτεί τα όμορφα καταφύγιά του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου