Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Έτοιμο ένα μέρος της μελέτης για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Σάββατο, 26 Αυγούστου, 2023

Eντός Φθινοπώρου οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις στην Πατρών - Πύργου

Με τις εργασίες στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πατρών – Πύργου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ένας άλλος μεγάλος οδικός άξονας που «καίει» όχι μόνο την Ηλεία αλλά και την Μεσσηνία είναι το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα που ως έργο χαρακτηρίζεται ως υψίστης σημασίας αφού όχι μόνο θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των χιλιάδων οδηγών που τον διασχίζουν κάθε χρόνο αλλά θα φέρει και πιο κοντά τις δυο αυτές περιοχές βοηθώντας να αξιοποιήσουν αμφότερες τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να αποκομίσει οφέλη η μια από την άλλη.

Οι μελέτες βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης και αναμένεται να υποβληθούν ολοκληρωμένες στην αρχή της νέας χρονιάς ωστόσο σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» που επιβεβαιώνονται και από την Παραχωρησιούχο, τα πρώτα – μικρά έστω – μέρη της μελέτης έχουν ετοιμαστεί από τους μελετητές και έχουν φτάσει στα χέρια της Ολυμπίας Οδού η οποία σταδιακά θα αρχίσει να τα επεξεργάζεται ωστόσο μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί θα μπορεί να σχηματιστεί συνολική εικόνα για το αν η λύση της ανατολικής χάραξης ή αυτή της ήπιας παρέμβασης στα 21 χιλιόμετρα του Καϊάφα είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί.

Όταν ετοιμαστούν και υποβληθούν οι μελέτες, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τις καταθέσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν από εκεί δοθεί το «πράσινο φως» αυτό που θα μένει για να ξεκινήσουν οι εργασίες θα είναι να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης. Από τα στελέχη της Ολυμπίας Οδού πάντως προκύπτει η ισχυρή βούληση ο δρόμος να κατασκευαστεί όποια από τις δυο επιλογές και αν προκριθεί.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μιλάμε για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία αφού μπορεί να πάρει έστω και δυο χρόνια ωστόσο η ολοκλήρωση της μελέτης και η απόφαση για το ποιος από τους δυο τρόπους είναι ο πλέον υλοποιήσιμος, θα έχει βάλει το νερό στ’ αυλάκι για την έναρξη των εργασιών σε έναν ακόμα οδικό άξονα που θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια και θα μεγιστοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηλείας.

Το… ψυχολογικό όριο της ασφαλτόστρωσης στην Πατρών Πύργου

Σε ό,τι αφορά την Πατρών – Πύργου, στελέχη της Ολυμπίας Οδού μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» πιστοποίησαν πως οι εργασίες βαδίζουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σε ορισμένα σημεία πιο γρήγορα από αυτό με την πρόοδο των εργασιών να αγγίζει πλέον το 30% και τους ρυθμούς κατασκευής συνεχώς να αυξάνονται. Μάλιστα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο πρώτο (Μιντιλόγλι – Καραίικα) και στο τρίτο (Γαστούνη – Πύργος) τμήμα του δρόμου, εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται και οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις που είναι για τα στελέχη της Παραχωρησιούχο ένα – τρόπον τινά – «ψυχολογικό όριο» και η πρώτη απόδειξη ότι ο δρόμος αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή.

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Το έργο, μήκους 75 χλμ. έχει χωριστεί σε 3 εργοτάξια, καθένα εκ των οποίων έχει αναλάβει από ένας όμιλος. Ο όμιλος ΑΒΑΞ κατασκευάζει το πρώτο, μήκους 21 χλμ., τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα, που χωρίζεται σε δύο τμήματα και γίνεται πάνω στη υφιστάμενη χάραξη. Το πρώτο είναι 13 χλμ. και λογίζεται ως το πιο απαιτητικό δεδομένου ότι αφορά σε διαπλάτυνση της εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία. Το τμήμα από Καραίικα έως Γαστούνη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ, ενώ το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο από την ΤΕΡΝΑ και κατασκευάζονται σε νέα χάραξη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωρηστική νησίδα, ενώ -μεταξύ άλλων- θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα), 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 216 χρηματοδοτούνται από την Ολυμπία Οδό (106 εκατ. ευρώ από δάνεια και 10 εκατ. ίδια κεφάλαια) και τα υπόλοιπα από την ΕΕ και το ελληνικό Δημόσιο.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου