Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

New York Times: Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης διέφυγε στην Τουρκία

Τετάρτη, 30 Αυγούστου, 2023

Η λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα αλ Μανγκούς

Εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής στη χώρα, μετά την συνάντηση της λίβυας ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό ομόλογό της στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Ηυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς, κατέφυγε στην Τουρκία από φόβο για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται δηλώσεις Λίβυων αξιωματούχων, που έγιναν εν εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής στη χώρα μετά την είδηση ότι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Η θριαμβευτική ανακοίνωση της συνάντησης από το Ισραήλ την Κυριακή προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης, και ώθησε τον πρωθυπουργό να θέσει σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών.

Το Τελ Αβίβ, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, μία από τις πολλές αραβικές χώρες με μακρά ιστορία εχθρότητας προς το Ισραήλ.

Κυβέρνηση της Τρίπολης vs Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ήταν «ανεπίσημη και απρογραμμάτιστη» και ότι η αλ Μανγκούς επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Λιβύης στους Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό ελάχιστα είχε κατευναστική επίδραση στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Λίβυος αξιωματούχος παρά τω πρωθυπουργώ, Σαλμέν Άσαντ, είπε στην αμερικανική εφημερίδα εφημερίδα ότι η Μανγκούς διέφυγε στην Τουρκία, ενώ ο ιστότοπος Al Wasat της Λιβύης μετέδωσε ότι ο επόμενος προορισμός της είναι το Λονδίνο.

Οι λιβυκές αρχές μιλούν για προσωρινή αναστολή καθηκόντων και όχι για αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης διέψευσε όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με άδεια αναχώρησης υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν πέρασε από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο Mitiga σύμφωνα με το νόμιμο πλαίσιο.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας καταδίκασε τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με Ισραηλινό υπουργό, επισημαίνοντας ότι το όνομα της αλ Μανγκούς περιλαμβανόταν στη λίστα εκείνων που ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οργή

Η οργή για την συνάντηση της αλ Μανγκούς με τον ισραηλινό ομόλογό της, Ελί Κοέν, ήταν μια υπενθύμιση ότι, παρά τις θριαμβολογίες για τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου παραμένει βαθιά εχθρικό προς το Ισραήλ και αφοσιωμένο στο παλαιστινιακό ζήτημα, καταλήγουν οι NYT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου