Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Σολτς – Προειδοποιεί με κυρώσεις τη Ρωσία

  Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Ο νέος καγκελάριος απείλησε σήμερα με πιθανές «συνέπειες» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία

Ονέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απείλησε σήμερα με πιθανές «συνέπειες» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, στην περίπτωση μιας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής, θέλουμε το απαραβίαστο των συνόρων να γίνεται σεβαστό από όλους», είπε, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν συμβεί αυτό, όμως το ζήτημα είναι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι (τα σύνορα) θα παραμείνουν απαραβίαστα», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Welt.

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία, μετά τις ΗΠΑ, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί «στρατηγικές και μαζικές συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και άρματα στα σύνορα, ενόψει μιας εισβολής, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη βιντεοκλήση που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, απείλησε τη Μόσχα με κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα. 

Η θέση των ΗΠΑ για τον αγωγό  Nord Stream2

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός πακέτου κυρώσεων που θα περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα όπως το μπλοκάρισμα της μετατροπής των ρουβλίων σε δολάρια και η περαιτέρω στόχευση Ρώσων ολιγαρχών, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει στη Γερμανία ότι θα ήθελαν να μη λειτουργήσει ο  Nord Stream 2.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό στον αγωγό, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και θα διευρύνει επίσης την ικανότητα της Μόσχας να ασκεί πίεση στους γείτονές της.

Μετά από μήνες διαμάχης για τον αγωγό, οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία τον Μάιο, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην επιβάλλουν κυρώσεις στο έργο. Αλλά η συμφωνία ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για να περιορίσει τις εξαγωγικές της δυνατότητες ενέργειας «σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή να διαπράξει περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας».

Οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις της Αγγέλας Μέρκελ έχουν την πολιτική ευθύνη για τον Nord Stream 2. Αλλά ο νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Σόλτς περιλαμβάνει τους Πράσινους, οι οποίοι αντιτίθενται εδώ και καιρό στον αγωγό. Στη Ρωσία έχει αυξηθεί η ανησυχία ότι οι Πράσινοι, που έχουν αναλάβει τώρα την ευθύνη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα μπλοκάρουν το έργο, λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι στη Μόσχα.

Πηγή ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου