Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Συνομιλία Joe Biden - Vladimir Putin

  Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, 2021


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε την Πέμπτη τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουκρανία», προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα «απαντήσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση, δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακί (Ελληνικής καταγωγής) μετά από έκκληση μεταξύ των δύο ηγετών.

Τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν παρόμοια με αυτά μιας εικονικής τηλεφωνικής κλήσης με τον Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα, στην οποία ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "σοβαρές συνέπειες" εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η έκκληση της Πέμπτης, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, πραγματοποιείται καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία όπως έκανε το 2014.

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουκρανία. Κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι τους θα αποκριθούν αποφασιστικά σε εάν εισβάλει περαιτέρω η Ρωσία στην Ουκρανία", ανέφερε η Ψακί σε δήλωσή του την Πέμπτη.

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης στήριξη για τη διπλωματία, ξεκινώντας από τις αρχές του επόμενου έτους με το διμερές Στρατηγικό Διάλογο Σταθερότητας, στο ΝΑΤΟ μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι η ουσιαστική πρόοδος σε αυτούς τους διαλόγους μπορεί να συμβεί μόνο σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης και όχι κλιμάκωσης", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν συνομιλίες ασφαλείας στις 10 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δεν αναμένεται να συμμετάσχουν.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Μπάιντεν χάραξε δύο δρόμους για τον Πούτιν — τη διπλωματία που οδηγεί σε αποκλιμάκωση ή τιμωρητικά μέτρα όπως οικονομικές κυρώσεις και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Ο τόνος της συνομιλίας μεταξύ των δυο προέδρων ήταν σοβαρός και ουσιαστικός", ανέφερε ο αξιωματούχος. "Ο καθένας πλαισιώνουν τις θέσεις τους όπως έχουν κάνει σε προηγούμενες κλήσεις και επίσης όπως έχουν κάνει δημοσίως".

Η κλήση πραγματοποιήθηκε "κατόπιν αιτήματος της Ρωσικής πλευράς", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης την Τετάρτη, προσθέτοντας, "Δεν μπορώ να μιλήσω για το λόγο που η Ρωσική πλευρά ζήτησε αυτή την κλήση".

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι για να υπάρξει πρόοδος σε τομείς όπου η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει δράση, πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση με την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατεύματα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, προκαλώντας φόβους για εισβολή ήδη από τον επόμενο μήνα. Αν και η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να επιτεθεί στη γειτονική χώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρουν ότι προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, βοηθός του Πούτιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την έκκληση της Πέμπτης ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν να έρθουν σε συμφωνία χωρίς να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

"Ο Μπάιντεν τόνισε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης στα ουκρανικά σύνορα, η Δύση θα λάβει μεγάλης κλίμακας, άνευ προηγουμένου κυρώσεις στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και στρατιωτικό τομέα", δήλωσε ο Ουσακόφ.

"Ο Πούτιν απάντησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις θα ήταν λάθος".

Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της Μόσχας είναι να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας και να βρει κοινό έδαφος, ιδιαίτερα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στην εικονική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν «ισχυρά οικονομικά μέτρα» και θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην περιοχή σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι εκτός από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ θα παράσχουν περαιτέρω αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και θα ενισχύσουν στρατιωτικές δυνατότητες σε κοντινές χώρες που συνορεύουν επίσης με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Μπλίνκεν μίλησε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Ο Μπλίνκεν "επανέλαβε την ακλόνητη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εν όψει της στρατιωτικής συγκέντρωσης της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας", δήλωσε ο Πράις.

Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είχε εισβάλει και προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Αυτή τη φορά, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα προχωρήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης από ό,τι το 2014.

Ο Μπάιντεν έχει δεχθεί επικρίσεις για την αναστολή των κυρώσεων αυτό το έτος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έργο στο οποίο αντιτάσσεται έντονα η Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις και να αποτρέψει την ολοκλήρωση του αγωγού εάν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου