Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ανοδική τάση στην τιμή του λαδιού και στην Ηλεία

 Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, 2021
Αυστηροποίηση μέτρων και αν χρειαστεί κλείσιμο ζητούν άνθρωποι της υγείας και πολίτες.

Στην Ηλεία σταθεροποιείται στα 3,10 έως και 3,40 ευρώ το κιλό ενώ στη Μεσσηνία η τιμή αυξήθηκε 10 λεπτά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 3,40 και 3,50 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ οι βασικοί παράγοντες που εξώθησαν στην «αιφνίδια» αύξηση των τιμών εδράζονται κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι αυξητικές τάσεις πυροδοτήθηκαν από τις αυξήσεις στην Ισπανία άλλα και από το γεγονός ότι τα υψηλής ποιότητας λάδια, σύμφωνα και με εκτιμήσεις Συνεταιριστών. Παράλληλα στην όλη εξέλιξη φαίνεται να συνέβαλε και η άρνηση των παραγωγών να πουλούν σε χαμηλές τιμές.

«Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μία μικρή αύξηση της τιμής αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη κατά πολύ και η ποιότητα σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η αύξηση όμως αυτή εξανεμίζεται από το γεγονός της αύξησης κατά 100% του κόστους της καλλιέργειας. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 3.15 ευρώ ανά κιλό», τονίζει ο κ. Θανάσης Βομπίρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Διεθνή αγορά

Στη διεθνή αγορά, η μέση τιμή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Τυνησία είναι 3,18 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία 3,35 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία 4 ευρώ το κιλό. Αυτό αναφέρει το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ σύμφωνα με προχθεσινή έρευνα αγοράς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι τιμές αφορούν οξύτητα 0,3 γραμμών και στις περισσότερες περιπτώσεις κλιμακώνονται προς τα κάτω κατά 0,05 ευρώ ανά επιπλέον γραμμή οξύτητας.

«Η μειωμένη παραγωγή είναι ο βασικός παράγοντας της αύξησης τιμής του λαδιού που στην Ηλεία και στην περιοχή κυμαίνεται γύρω στα 3.40 ευρώ το κιλό. Οι ελιές λόγω του σοκ που υπέστησαν εξαιτίας της ανομβρίας δεν έχουν απόδοση με αποτέλεσμα η παραγωγή είναι μειωμένη κατά πολύ», επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος αγρότης από την Βροχίτσα που αναφέρθηκε και στο θέμα της σταφίδας.

«Η πρωτοβουλία του Υπουργού του κ. Σπήλιου Λιβανού για το θέμα της σταφίδας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ούτε με την απόσυρση ούτε με την τιμή. Μέχρι σήμερα δηλαδή δεν έχει αγοραστεί σταφίδα με 1,40 ευρώ αλλά με τον τρόπο αυτό ο κ. Λιβανός σταμάτησε τους εμπόρους που αγόραζαν με 80 λεπτά. Θεωρώ πως τα μέτρα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου