Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο καθηγητής Γ. Χρούσος για τη «σχέση» κρυολογήματος και Όμικρον

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, 2021

Στις ιδιομορφίες της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Στις ιδιομορφίες της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση. 

«Είναι πολύ ανησυχητική, στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι καθ’ οδόν» πρόσθεσε και εξήγησε ότι το νέο στέλεχος «επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά». Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι ξέρουμε ότι αυτοί που είναι καλά εμβολιασμένοι δηλαδή με τρεις δόσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτήν την παραλλαγή του ιού. «Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η φυσική ανοσία όντως δεν προστατεύει από την παραλλαγή Όμικρον και φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα από τη φυσική νόσο κάτι που χαρακτήρισε «περίεργο» καθώς, όπως είπε, συνήθως ισχύει το αντίθετο. «Ξέρουμε» ανέφερε ο κ. Χρούσος ότι αν έχει κάποιος νοσήσει και κάνει ένα και δύο εμβόλια μετά είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη νόσο.

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της Όμικρον τα οποία θυμίζουν απλό κρυολόγημα ο καθηγητής σημείωσε: «Ετσι είναι. Αρχικά οι κορωνοϊοί ήταν ιοί του κοινού κρυολογήματος, απλώς έτυχε και κάνανε αυτές τις μεταλλάξεις που τους κατέστησαν «σοβαρούς και θανατηφόρους». Είναι δύσκολο να πεις από τα συμπτώματα τι συμβαίνει πρέπει να γίνεται το τεστ, ανέφερε ακόμα.

Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι εκείνο πού πρέπει να μας θορυβήσει και ειδικότερα σε σχέση με τα παιδιά αναφέρθηκε κατά πρώτον στον πονόλαιμο και δεύτερον στην καταρροή. Δεν φαίνεται να παρατηρείται πυρετός που επιμένει.

Μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τον χαμηλό αριθμό θανάτων στη Βρετανία ανέφερε ότι η Όμικρον «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα (…) Αλλά θα δούμε, αμφιβάλλουμε και για αυτό».

Σε ορισμένους ανθρώπους και ιδίως αυτούς που δεν κάνουν καλή ανοσία δεν αποκλείεται να πάμε και σε άλλη ενισχυτική δόση είπε ο κ. Χρούσος: «αν μας προστατεύει γιατί όχι να κάνουμε και τέταρτη και πέμπτη δόση».

«Όλες οι πανδημίες περνάνε. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την τεχνολογία να φτιάξουμε τα εμβόλια, έχουμε γλιτώσει πάρα πολλούς θανάτους και σοβαρές νόσους κι ελπίζω μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2- 3 χρόνια από την αρχή της πανδημίας, να ξεμπερδέψουμε» κατέληξε ο κ. Χρούσος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου