Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ο Παπούλιας, η φωτιά στο αεροπλάνο και το Βιετνάμ

 Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2021

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Ηταν Οκτώβριος του 2008

Ο Παπούλιας, η φωτιά στο αεροπλάνο και το Βιετνάμ | tovima.gr

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από πολλά χρόνια τον Οκτώβριο του 2008 στο αεροδρόμιο της Ντανάγκ του Βιετνάμ και δείχνει την ψυχραιμία αλλά και την διεθνή απήχηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας. Μόλις ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ολοκληρώσει την  επίσκεψή του στο Βιετνάμ και ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από την πόλη Ντανάγκ (η οποία να σημειώσω είχε υποστεί πολλαπλούς βομβαρδισμούς από αμερικανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου), επιστρέφοντας στην Αθήνα. Στο αεροπλάνο, ένα τετρακινητήριο Airbus 340 της Ολυμπιακής, επέβαιναν δεκάδες άτομα, επιχειρηματίες, το Λύκειο Ελληνίδων, δημοσιογράφοι, μέλη της κυβέρνησης και βεβαίως το πλήρωμα.
Ο Παπούλιας κάθισε μπροστά όπως το συνήθιζε, χαιρέτησε πιλότους και πλήρωμα, έδεσε την ζώνη του και όλα ήταν έτοιμα για την απογείωση. Το αεροπλάνο άρχισε να τροχοδρομεί, όταν ξαφνικά, οι πιλότοι διαπίστωσαν ότι μία από τις τέσσερις μηχανές του Airbus άρπαξε φωτιά. Δεν χρειάστηκε παρά μόνον ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ακινητοποιήσουν το αεροσκάφος στον διάδρομο από-προσγειώσεων  και να ενεργοποιήσουν τους πυροσβεστήρες των μηχανών. Η φωτιά έσβησε αλλά το αεροσκάφος δεν μπορούσε να ταξιδεύσει. Ο Πρόεδρος Παπούλιας δεν έχασε ούτε στιγμή την ψυχραιμία του. Κάτι είπε στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που τον συνόδευσε και αποφάσισαν να παραμείνουν στην πόλη αυτή του Βιετνάμ έως ότου η Ολυμπιακή στείλει από την Αθήνα ένα Μπόϊνγκ 737 για να τους παραλάβει.

***

Τα βιετναμέζικα τσίπουρα

Στην πόλη Ντανάγκ, λοιπόν, επρόκειτο να διανυκτερεύσουν. Μόνοι τους, χωρίς βιετναμέζικη συνοδεία,  μαζί με τους επιβάτες του αεροσκάφους. Όταν ξαφνικά συνέβη το εξής απρόοπτο. Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Νιγκουέν Τριέτ μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Έλληνας  Πρόεδρος παρέμενε στην χώρα του  λόγω βλάβης του αεροπλάνου του, πήρε ένα δικό του αεροπλάνο και πήγε να τον συναντήσει. Έφερε μαζί του κάτι βιετναμέζικα… τσίπουρα και φαγητό και έμειναν έως το πρωί συζητώντας για τα πάντα. Κυρίως για την Ελλάδα και τι προσέφερε αυτή στον πολιτισμό.

***

Το ξενύχτι στην Κίνα

Του άρεσε η συζήτηση του  Κάρολου Παπούλια πολλές φορές σε βάρος της ξεκούρασής του και του ύπνου του. Να πάρτε για παράδειγμα όταν επισκέφθηκε την Κίνα, τον Ιούνιο του 2008. Δεν υπήρχε ούτε ένας Κινέζος αξιωματούχος που δεν έτρεξε να το συναντήσει. Πάντα ήταν  μαζί του ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.  Πολλές φορές έμεινε συζητώντας μαζί με κινέζους αξιωματούχους έως το πρωί. Και την άλλη μέρα παρά το ξενύχτι, ήταν έτοιμος πάλι για συνομιλίες και ξενάγηση στην «φωλιά του Πολιού».

***

Ο Πρόεδρος και το καθήκον

Ήταν ο άνθρωπος του μέτρου που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε η εθνική συνεννόηση. Την Τετάρτη το ύστατο χαίρε στο πολιτικό που ήθελε να τον θυμόμαστε ως τον «Πρόεδρο που έπραξε το καθήκον του»
 

***

‘Ενας πραγματικός κυβερνητικός ανασχηματισμός

Να λοιπόν που έγινε ανασχηματισμός, όχι όμως στην κυβέρνηση (όπως ορισμένοι θα περίμεναν) αλλά στους Γενικούς Γραμματείς. Και ήταν πραγματικός ο ανασχηματισμός αυτός που έγινε με τους γενικούς γραμματείς. Άλλωστε όπως ορισμένοι παραδέχονται πραγματικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση δεν έγινε ποτέ, παρά μόνον μερικές διορθωτικές αλλαγές, αλλά αυτός με τους γενικούς γραμματείς που ανακοινώθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου αλλάζει τα δεδομένα. Υπήρξαν αλλαγές Γραμματέων επειδή ήθελαν να πολιτευθούν (όπως της Σοφίας Νικολάου και της Βίκυς Λοϊζου), υπήρξαν «καρατομήσεις» Γραμματέων, καθώς και δημιουργία νέων θέσεων Γραμματέων. Τόσες πολλές αλλαγές δεν έγιναν ποτέ σε «ανασχηματισμούς» στην παρούσα κυβέρνηση. Είναι και η φρασεολογία που ακολούθησε. Για παράδειγμα στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας  Παναγιώτης Πρεζεράκος όπως και ο Φώτης Κουρμούσης (μέχρι πρότινος στη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους) ναι μεν χάνουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά η κυβέρνηση τους θέλει να βρίσκονται σε εφεδρεία. Εφεδρεία μεν πλην όμως με νέα όμως κυβερνητική φρασεολογία  όπως: «Παραμένουν στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή τους σε άλλες θέσεις»! Οι αλλαγές στο Υγείας, δικαιολογήθηκαν για να υπάρξουν νέες δομές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στη δημιουργία νέου ΕΣΥ. Πρόκειται όμως για την τρίτη αλλαγή (προηγήθηκε η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και η αλλαγή προέδρου του ΕΟΔΥ) που γίνεται στον χώρο της Υγείας εν μέσω πανδημίας.

***

Οι νέες γραμματείες

* Δημιουργία αναβαθμισμένης ΓΓ Δασών με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη, στην Κεντρική Διοίκηση δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.
* Δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Προοπτικής Διερεύνησης στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με τον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη θα συμβάλλει στην πιο στενή παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και στην χάραξη αντίστοιχων πολιτικών σε μακροπρόθεσμη βάση.
* Ο ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναλαμβάνει επιτελική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δημοσιονομικούς ελέγχους.

***

Ο Στουρνάρας αμέσως προσέλαβε τον Κουρμούση

Και πριν προλάβει να στεγνώσει το χαρτί της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με τους νέους γραμματείς και τις αποχωρήσεις των παλαιών συνέβη το εξής:  Ο πρώην Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Άλλωστε η σχέση τους είναι πολύχρονη με τον κ. Κουρμούση να έχει επιτελέσει σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη όταν εκείνος όταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμάρα. Τελευταία απόδειξη αυτής της εμπιστοσύνης είναι ότι ο κ. Στουρνάρας πρότεινε τον Φώτη Κουρμούση ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΧΣ. Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα έχει συνεργαστεί με επιτυχία με τον κ. Κουρμούση αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση που θα τον τοποθετεί στο ΤΧΣ. Δηλαδή ο κ. Στουρνάρας ενήργησε με εξαιρετική ταχύτητα. Και ξέρετε τι μου είπε για τον κ. Κουρμούση; « Ό,τι είναι πολύ άξιος, ό,τι ήταν σύμβουλός του στο υπουργείο Οικονομικών, ό,τι συνένωσε τις ΔΟΥ τις οποίες κανείς δεν το είχε τολμήσει».

***

Στα Ζαγοροχώρια ο Πρωθυπουργός

Όπως πρώτοι έχετε διαβάσει από αυτήν την στήλη ο Πρωθυπουργός θα περάσει οικογενειακώς τις γιορτινές ημέρες  μετά τα Χριστούγεννα στην Ήπειρο. Μαθαίνω μάλιστα ότι θα βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στην Αρίστη, στο δυτικό Ζαγόρι που είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι στο δρόμο προς το Πάπιγκο αλλά και το χωριό Βίκος (με την εκπληκτική θέα στο ομώνυμο φαράγγι και την Αστράκα). Έχει, βλέπετε, ιδιαίτερη αδυναμία στην Ήπειρο (ακόμα και το προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα το έκανε) και ότι είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Ηπείρου ότι σύντομα θα ξανάρθει.  Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στα Ζαγοροχώρια και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία για τον Κάρολο Παπούλια.

***

 Η Μαύρη Δευτέρα λόγω Όμικρον

 Ήταν «Μαύρη » η Δευτέρα (η πρώτη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, με τα πρώτα μέτρα που είχαν ληφθεί) με 9.284 νέα κρούσματα και 66 θανάτους. Οι διασωληνωμένοι στους 629. Φαίνεται, μου λένε οι ειδικοί, πως άρχισε για καλά να «τσιμπά» η Όμικρον. Ήδη στην Ιταλία την ημέρα των Χριστουγέννων τα κρούσματα με την μετάλλαξη Ομικρον έφθασαν το 45%. Τι πρέπει να γίνει; Εκτός από τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση όπως στην εστίαση όπου το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τα μεσάνυχτα και δεν επιτρέπονται πλέον όρθιοι πελάτες, ούτε περισσότερα από έξι άτομα στο τραπέζι και να υπάρξουν αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα πρέπει να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί. Στον τομέα αυτό κάτι γίνεται, αφού έμεινε μόνον το 14% του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο (πριν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών έφθανε το 26%). Θα πρέπει όλοι να τρέξουν να εμβολιασθούν ακόμα και όσοι έχουν κάνει το μονοδοσιακό εμβόλιο, εάν έχουν περάσει μερικοί μήνες που το έκαναν.

***

Τα ραντεβού των παιδιών

Ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού για αυτή την ηλικιακή ομάδα εντός του Ιανουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι πάνω από 15.000 παιδιά (5-11 ετών) έχουν ήδη εμβολιαστεί.

***

Το «κόλπο» του ΣΥΡΙΖΑ

Ασφυκτικές πιέσεις, μαθαίνω, δέχονται διάφοροι υπουργοί και υψηλά ιστάμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου, από ανθρώπους που κινούνται στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Λέγεται μάλιστα ότι αυτά τα άτομα έχουν… αμερικανικές καταβολές και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν «ντου» στους Ελληνες μουσικούς παραγωγούς και καλλιτέχνες. Το ερώτημα που θέτουν πολλοί μουσικοί, ωστόσο, είναι αν γνωρίζει το Μαξίμου τι κρύβεται πίσω από διάφορες startups;
Διότι, απ’ ότι με πληροφορούν καλλιτέχνες, τα νήματα φαίνεται να επιχειρεί να κινήσει μια γυναίκα που είχε ταυτιστεί τόσο με το… παλιό ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να «στήσει» μαγαζί με τα πνευματικά δικαιώματα θέλοντας να καρπωθεί και πολιτικά οφέλη;

***

Πως σχηματίζεις ένα 2022 στον ουρανό

Λίγο πριν από το τέλος του 2021, η Κατερίνα Καλλιγιαννάκη και ο Νίκος Μακράκης, αεραθλητές και πρωταθλητές Ελλάδας το 2020-2021, επιβιβάστηκαν σε ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος και σχημάτισαν στον ουρανό της Κρήτης το 2022. Σύμφωνα με το cretalive.gr, το εγχείρημα αυτό έγινε για πρώτη φορά με μονοκινητήριο, υπερελαφρύ αεροσκάφος και μάλιστα χωρίς αυτόματο πιλότο. Το ίχνος του αεροπλάνου έγινε στα 3.500 πόδια από το έδαφος, στην περιοχή του Ηρακλείου. Το τεράστιο «2022» είχε μήκος 25 χλμ. και πλάτος 8χλμ., ενώ η συνολική απόσταση που πέταξε το αεροπλάνο ήταν περίπου 90-100 ναυτικά μίλια ή ~ 180 χιλιόμετρα. Ξεκίνησε από την περιοχή της Τυλίσου και ολοκλήρωσε στην περιοχή της Επισκοπής. Οι δύο πιλότοι αφιέρωσαν την πτήση σε όλους τους Έλληνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου