Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός – Χριστούγεννα με νέα μέτρα – Τι αλλαγές φέρνει η εισήγηση των ειδικών

 Πέμπτη, 23 Δεκρμβρίου, 2021

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών εισηγούνται οι ειδικοί ενώ επεξεργάζονται και δεύτερο πακέτο μέτρων από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Κορωνοϊός – Χριστούγεννα με νέα μέτρα – Τι αλλαγές φέρνει η εισήγηση των ειδικών | tovima.gr

Αλλαγή πλεύσης για τις γιορτές των Χριστουγέννων αποφάσισε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της επιδημιολογικής πορείας της χώρας αλλά και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για επέλαση της Όμικρον το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε σήμερα εισηγείται να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου, αναμένοντας την εισήγηση των ειδικών. Ωστόσο μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες συστήνουν τη λήψη μέτρων και πριν το συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Η εικόνα που έρχεται από την Ευρώπη και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν αφήνουν όπως φαίνεται περιθώρια για ξέγνοιαστα Χριστούγεννα, καθώς η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει εξαιτίας και της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Οι αλλαγές σε εξαγγελίες και ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών μέσα σε λίγα 24ωρα – είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του εξαγγελθέντος σχεδίου για rapid test από self test – δημιουργούν αναστάτωση και σύγχυση στην κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για παλινωδίες που μπερδεύουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να την αφήσουμε να εξελιχθεί ως έχει μέχρι και την Πρωτοχρονιά, και έτσι προτείνει μία σειρά άμεσων μέτρων που για την εφαρμογή τους θα αποφασίσει η κυβέρνηση αύριο Πέμπτη.

Ειδικότερα η Επιτροπή προτείνει:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Τη ματαίωση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ}
  • Ακόμα, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με την αναστολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Μόνο καθήμενοι και με self test 24ωρου οι ανεμβολίαστοι στους εξωτερικούς χώρους

Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανησυχία για το τι θα σημάνουν οι εορτασμοί των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ. Έτσι εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν τα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους, ενώ για τους ανεμβολίαστους να ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Ωστόσο, είναι πιθανό αυτά τα μέτρα μαζί με άλλα που θα αφορούν τη λειτουργία της εστίασης να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα ανακοινωθεί αύριο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλαγές και στα σχολεία

Στο μικροσκόπιο δε της Επιτροπής θα μπει την επόμενη εβδομάδα και η λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κοροναϊού. 

Θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα – Τι προτείνει ο Μόσιαλος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, πως η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και θα αντικαταστήσει τη Δέλτα, για αυτό πρέπει να παρθούν νέα και δραστικά μέτρα, άμεσα.

Αν επιβληθεί η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, τότε αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση της ΚΝ95, την οποία θα πρέπει να παρέχει ο εργοδότης.

Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Τόνισε ακόμα ότι οι δύο δόσεις εμβολίου φαίνεται να μην προστατεύουν τόσο πολύ από μια ήπια νόσο και επισήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης.

«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου