Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ζει η δραχμή; Τα χαμένα δισεκατομμύρια μιας άλλης εποχής

   Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, 2021 

φωτ.: Shutterstock

Δύο δεκαετίες αφότου τα πρώτα ευρώ τυπώθηκαν και έφτασαν στα χέρια των Ευρωπαίων, παλιά εθνικά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου μέσα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, τα παλιά εθνικά νομίσματα που βρίσκονται ακόμα σε χέρια πολιτών και μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες είναι συνολικής αξίας 8,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα από αυτά θα ανταλλαχθούν με ευρώ ή πολύ περισσότερο, τους λόγους για τους οποίους δεν ανταλλάχθηκαν έως τώρα.

Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ξεχασμένες αποταμιεύσεις κάτω από στρώματα ή για ενθύμια μιας άλλης εποχής που πολλοί θέλησαν να κρατήσουν.

zei-i-drachmi-ta-chamena-disekatommyria-mias-allis-epochis0

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα περισσότερα από τα παλιά εθνικά νομίσματα βρίσκονται στη Γερμανία, όπου η κεντρική τράπεζα έχει κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να τα δέχεται για ανταλλαγή για απεριόριστο διάστημα.

Άλλες χώρες δεν έχουν τόση υπομονή. Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα, όσοι έχουν στα χέρια τους παλιά εθνικά νομίσματα δεν μπορούν πλέον να τα ανταλλάξουν με ευρώ.

Από τα στοιχεία του Bloomberg, πάντως, προκύπτει ότι δραχμές αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ παραμένουν ξεχασμένες ανά την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν την 1η Ιανουαρίου του 2002, τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του κοινού νομίσματος. Αρχικά χρησιμοποιούνταν στις 12 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Εσθονία και άλλα κράτη να ακολουθούν στη συνέχεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου