Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Βίαιο αστέρι απελευθερώνει ενεργειακή έκρηξη ίση με την παραγωγή του ήλιου σε 100.000 χρόνια

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, 2021

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ένα εξαιρετικά ενεργητικό αστέρι που απελευθέρωσε μια έκρηξη ενέργειας τόσο βίαιη που σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια για να παραχθεί η ίδια ποσότητα – όλα συμπιεσμένα σε κλάσμα του δευτερολέπτου.



Ο τύπος του εν λόγω αστεριού είναι γνωστός ως μαγνητός. Αυτά τα εξαιρετικά πυκνά αστέρια παράγουν τα πιο έντονα μαγνητικά πεδία στο γνωστό σύμπαν, χίλια τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερα από αυτά της Γης σύμφωνα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne.

Τα magnetars είναι ένας τύπος άστρου νετρονίων, το οποίο από μόνο του είναι ένα αστέρι που μερικές φορές σχηματίζεται από την κατάρρευση των κανονικών άστρων. Τα αστέρια νετρονίων είναι ακραία αντικείμενα που είναι μικροσκοπικά σε σύγκριση με τον δικό μας ήλιο – μπορεί να είναι μεταξύ μόλις 6 και 12 μιλίων – αλλά είναι εξαιρετικά πυκνά και μπορεί να είναι πολλές φορές πιο φωτεινά.

Ένας κοινός τρόπος για να περιγράψετε την πυκνότητα ενός άστρου νετρονίων είναι ότι αν κάποιος έπαιρνε ένα κουταλάκι του γλυκού υλικό αστεριών νετρονίων, θα ζύγιζε περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνους (1,1 δισεκατομμύρια τόνους).

Τα αστέρια νετρονίων επίσης περιστρέφονται εξαιρετικά γρήγορα και μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 600 περιστροφές κάθε δευτερόλεπτο.

Εν ολίγοις, τα αστέρια νετρονίων και οι μαγνήτες είναι πολύ ακραία αντικείμενα. Τα magnetars είναι αρκετά σπάνια από όσο γνωρίζουμε. παρατηρήσαμε μόνο 30 στον Γαλαξία μας.

Ένας μαγνήτης ειδικότερα τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων το 2020 μετά την παραγωγή μιας σύντομης λάμψης ενέργειας μήκους μόλις λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, απελευθέρωσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας.

Το σήμα από τη μαγνητική έκλαμψη εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2020 από το όργανο Παρακολούθησης Αλληλεπίδρασης Ατμόσφαιρας-Διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η φωτοβολίδα, που ονομάζεται GRB2001415, βρέθηκε να προέρχεται από την κατεύθυνση του γαλαξία NGC 253.

Μια έκθεση για την ανακάλυψή του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 22 Δεκεμβρίου, η οποία συντάχθηκε από επιστήμονες από πολλές εγκαταστάσεις στη Νορβηγία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Δανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Ινδία και την Ιταλία.

Ο Víctor Reglero, καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, περιέγραψε το μαγνητικό ως «ένα πραγματικό κοσμικό τέρας» σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Το δελτίο Τύπου ανέφερε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη μπορεί να ήταν ίση με την ενέργεια που παρήγαγε ο ήλιος σε 100.000 χρόνια.

Δεν είναι η μόνη ανακάλυψη που σχετίζεται με τα αστέρια νετρονίων που έγινε πρόσφατα. Φέτος, νέα έρευνα έδειξε ότι ένα τεράστιο αστέρι νετρονίων θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την ίδια εκρηκτική διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία μαύρων τρυπών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα αστέρια νετρονίων θα μπορούσαν να ρίξει λίγο φως στη σκοτεινή ύλη, τη μυστηριώδη ουσία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σύμπαντος, αλλά διαφεύγει της ανίχνευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου