Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Καλιφόρνια: Δευτερόλεπτα πριν τα 6,2 Ρίχτερ 500.000 άνθρωποι ήξεραν ότι θα κάνει σεισμό

 Πέμπτη, 23 Δεκρμβρίου, 2021

Τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να βουίζουν.

GENE BLEVINS VIA REUTERS

Στιγμές πριν από τον σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη βόρεια ακτή της Καλιφόρνια τη Δευτέρα, περίπου μισό εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα άρχισαν να βουίζουν.

Ενα σύστημα έγκαιρου συναγερμού, που διαχειρίζεται το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) έστειλε προειδοποιήσεις πριν αρχίσει να τρέμει το έδαφος, δίνοντας στους κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής ζωτικής σημασίας χρόνο για να προστατευτούν.

Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές δονήσεις αλλά ελάχιστες ζημιές στην κομητεία Χούμπολτ και οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια εξαιρετική δοκιμή του συστήματος συναγερμού. Hταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει συμβεί από τότε που το σύστημα ShakeAlert τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στη δυτική ακτή.

«Λάβαμε κάποιες αναφορές από ανθρώπους ότι έλαβαν προειδοποίηση έως και 10 δευτερόλεπτα πριν νιώσουν το τράνταγμα. Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο Ρόμπερτ ντε Γκρούτ, συντονιστής του προγράμματος.

Το ShakeAlert εκδίδει προειδοποιήσεις μέσω μιας σειράς πρακτορείων και εφαρμογών. Τα άτομα που επηρεάζονται λαμβάνουν οδηγίες να πέσουν στο έφαδος, να καλυφθούν και να περιμένουν. Εχοντας στη διάθεσή τους κάποια δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν, μπορούν να σωθούν ζωές.

Αυτό το συμβάν έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες και τους χειριστές συστημάτων να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν το ShakeAlert, ώστε να είναι ακόμα καλύτερο όταν χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και είχε επίκεντρο την ακτή, κοντά σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Πετρόλια, όπου ζουν λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Περίπου  25.000 άτομα βρίσκονταν στην επικίνδυνη ζώνη γύρω από το επίκεντρο, αν και πολλοί ένιωσαν το σεισμό σε περιοχές αρκετά μακριά, όπως το Σακραμέντο και το Σαν Φρανσίσκο.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από 10 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου