Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.  Πριν από λίγο στο ONE Channel, ένα… θέμα βόμβα ταρακούνησε τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια διαδρομή χρήματος που ούτε λίγο, ούτε πολύ, επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι έχουν καταλάβει αλλά κανείς δεν έχει είτε το θάρρος, είτε τα στοιχεία να το αποδείξει.
Την πραγματικότητα της πολυιδιοκτησίας στην Σούπερ Λιγκ 1. Μιας κατάστασης-μάστιγας που δεν αλλοιώνει απλά το πρωτάθλημα. Πιθανότατα το καθορίζει και όλας.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού λοιπόν: ΠΑΟΚ και Ξάνθη, Ξάνθη και ΠΑΟΚ δεν έχουν ως μοναδικά κοινά πρόσωπα τον πορτιέρο Ζίφκοβιτς και τον νεαρό μέσο Μελιόπουλο – που σημειωτέων σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Έχουν και κοινό ιδιοκτήτη. Επιχειρούν υπό την ίδια «ομπρέλα». Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σοκάρουν.

Οι εγκαταστάσεις της Ξάνθης ανήκουν στον Ιβάν Σαββίδη!

Οι φήμες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας από πέρσι. Και κορυφώθηκαν από τη μέρα εκείνη που στο ματς Ξάνθη – ΠΑΟΚ όλο το γήπεδο στα Πηγάδια γέμισε με φίλους του Δικεφάλου, με αποτέλεσμα φίλαθλοι των γηπεδούχων με εισιτήρια διαρκείας στην κατοχή τους να «πεταχτούν» εκτός του σταδίου.
Τότε όλοι κατάλαβαν πως η σχέση της διοίκησης της μίας ομάδας με την άλλη δεν είναι απλά στενή, αλλά κάτι παραπάνω. Πλέον κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του One Channel, το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RfA.
Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη.
Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Μάλιστα, λίγο πριν την εξαγορά, δέκα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη και φυσικά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά για τη δράση του.
Είναι δηλωμένα αυτά τα μετρητά από τον Καλπαζίδη στις ελληνικές φορολογικές αρχές;
Ποια ήταν η πορεία αυτών των δέκα εκατομμυρίων; Από πού ξεκίνησαν για να καταλήξουν στην RFA;
Μήπως αποτέλεσαν το αντίτιμο για την εξαγορά της Vialand;

Ο Καλπαζίδης εμφανίζεται συνεχώς σε εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη

Φυσικά, ο Ιωάννης Καλπαζίδης δεν είναι… ουρανοκατέβατος. Περισσότερο από μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2008, 29 ετών τότε, εμφανίζεται συνεχώς σε εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Ανάμεσα σε αυτές και στη ΣΕΚΑΠ. Βέβαια, η προ ενός έτους εμφάνιση είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες, αφού τούτη τη φορά εμφανίστηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ μετρητά και αγόρασε σχεδόν όλη την Ξάνθη.
Τυχαία δεν είναι ούτε η εταιρία RFA. Όπως σημείωσε στο ρεπορτάζ του  το One Channel, εδώ και έξι χρόνια υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της οικογένειας Σαββίδη και λειτουργεί ως παρένθετο πρόσωπο των συμφερόντων της οικογενείας του επιχειρηματία σε όλες σχεδόν τις «μπίζνες» του – από το ποδόσφαιρο και τα καπνά παλαιότερα μέχρι ιστοσελίδες και εταιρείες εμφιάλωσης. Η RFA εμφανίζεται συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ και την Dimera, την κυπριακή εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της ομάδας της Θεσσαλονίκης το 2012.
H RFA παίρνει δάνεια από την Dimera, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες εταιρείες συμφερόντων Σαββίδη. Παράδειγμα, τα δάνεια προς την επίσης συνδεδεμένη Belterra Holdings, μέτοχοι της οποίας εμφανιζόταν παλαιότερα ο Γιώργος Σαββίδης, μέλος σήμερα του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τώρα η μητέρα του, Κυριακή Σαββίδη και ο αδερφός του, Νίκος.

Η RFA προχώρησε το 2016 σε τουλάχιστον 140 συναλλαγές για λογαριασμό της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabac, τότε κορωνίδα των επιχειρήσεων Σαββίδη, που πλέον έχει εξαγοραστεί από την Japan Tobacco International.

H RFA έκανε συναλλαγές και για την Atlantis Pak, άλλη εταιρεία του Σαββίδη, στην οποία ανήκει η Σουρωτή και άλλες ιδιοκτησίες.  Στην RFA ανήκει η Paralot, γνωστή χρηματoδότης παραγωγών του OPEN TV και αποκλειστική ιδιοκτήτρια του αθλητικού site SDNA, το οποίο ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η RFA, ως παρένθετο πρόσωπο, αποτελεί σημαντικό γρανάζι στον μηχανισμό συσσώρευσης πλούτου των εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Σαββίδη, γράφοντας ισολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι η RFA έχει εξαγοράσει τις μετοχές της Vialand, της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης.

Ο Σαββίδης ελέγχει απόλυτο το… οξυγόνο της Ξάνθης

Τα στοιχεία που παρουσίασε το One Channel είναι αδιάσειστα και δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης. Και φυσικά, βάζουν… μπουρλότο στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσον αφορά την αξιοπιστία του. Αθέμιτος ανταγωνισμός και ομάδες – δορυφόροι, που επηρεάζουν αποτελέσματα, άρα και την εξέλιξη της μάχης για τον τίτλο. Είναι ξεκάθαρο πως η οικογένεια Σαββίδη, μέσω της RFA, ελέγχει απόλυτα την ΠΑΕ Ξάνθη. Η ιστορία είναι «δεμένη» από παντού και ο έλεγχος είναι πολύπλευρος και απόλυτος.
Αν, για παράδειγμα, ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίσει πως θέλει να κλειδώσει την πόρτα των εγκαταστάσεων της Ξάνθης, οι παίκτες της δε θα έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν. Αν αποφασίσει να κλειδώσει τα γραφεία, μπορεί να το κάνει. Ακόμα – ακόμα και το ξενοδοχείο, που καταλύει η αποστολή της Ξάνθης παραμονές των αγώνων της (συμπεριλαμβανομένου αυτού κόντρα στον ΠΑΟΚ), βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων που έχει εξαγοράσει η RFA.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι και πάλι πολλά:
Μπορεί μια ομάδα να φανεί ανταγωνιστική απέναντι σε έναν αντίπαλο που ανά πάσα στιγμή είναι ικανός να της κλείσει την πρόσβαση για προπονήσεις;
Έχει μια ομάδα το σθένος να κοιτάξει στα ίσια μια άλλη, που επί της ουσίας ελέγχει το ίδιο το προπονητικό της κέντρο;
Τι είδους εταιρικοί και… οικογενειακοί δεσμοί δημιουργούνται μέσα από τέτοιες εξαρτήσεις, όπως αυτή της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ;

Αριστείδης Πιαλόγλου: Πρόεδρος στην Ξάνθη, διευθύνοντας σύμβουλος στην εταιρεία Σαββίδη

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο One Channel είναι καταιγιστικά και αγγίζουν κι άλλα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν άρρηκτα συνδεδεμένες σχέσεις τόσο με την ΠΑΕ Ξάνθη, όσο και με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Ένα απ’ αυτά, ο Αριστείδης Πιαλόγλου, τον οποίο το ευρύ κοινό γνωρίζει από την ενασχόλησή του με την ΠΑΕ Ξάνθη, στην οποία κατέχει τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου. Ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται ως διευθύνοντας σύμβουλος και στην Vialand, την εταιρία που εξαγόρασε η RFA του Σαββίδη. Με λίγα λόγια, ο Πιαλόγλου είναι υπάλληλος της ΠΑΕ Ξάνθης και υπάλληλος του Ιβάν Σαββίδη. Το σκάνδαλο που προκύπτει είναι τεράστιο. Και δε σταματά εδώ. Άλλο κοινό πρόσωπο είναι ο Νικόλας Χαλαβαζής, πρόεδρος στην εταιρεία της οικογένειας Σαββίδη και μέλος της διοίκησης της Ξάνθης.

Ο Πανόπουλος και τα χρήματα που πήρε από τον Σαββίδη

Οι εξαρτήσεις, ωστόσο, της ΠΑΕ Ξάνθης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Σαββίδη δε σταματούν ούτε εκεί. Οι κύριοι Πανόπουλος και Συγγελίδης, φαινομενικά απόλυτοι κουμανταδόροι της Ξάνθης, είναι αυτοί που εισέπραξαν από την οικογένεια Σαββίδη τα χρήματα για την αγορά της Vialand. Αλλά δεν πήραν απλά τα λεφτά και έφυγαν… Παραμένουν στο απόλυτα ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας της οικογένειας Σαββίδη με μπροστινό τον ανιψιό του Ιβάν. Ως τι παραμένουν άραγε; Ως υπάλληλοι της οικογένειας Σαββίδη; Ως φίλοι; Ως συνεργάτες; Αυτό μένει να το διευκρινίσουν οι αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, συνδεδεμένα μέρη μίας εταιρείας θεωρούνται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και οι μέτοχοί της. Το οποίο σημαίνει ότι οι Πιαλόγλου, Χαλαβαζής, Πανόπουλος και Συγγελίδης θεωρούνται συνδεδεμένοι και με την ΠΑΕ Ξάνθη και με τη Vialand, δηλαδή με την οικογένεια Σαββίδη. Συνδεδεμένα μέρη εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι επίσης άλλες εταιρείες που ελέγχουν την συγκεκριμένη εταιρεία ή ασκούν ουσιώδη επιρροή. Δηλαδή, η Vialand, μέσω της RFA, είναι ευθέως συνδεδεμένη με την Dimera, την ιδιοκτήτρια του ΠΑΟΚ και απώτερων συμφερόντων της οικογενείας Σαββίδη.
 

Τι σημαίνει αυτό για την ΠΑΕ Ξάνθη; Είναι πλέον ανεξάρτητη και αυτόνομη;

Πώς όλοι αυτοί παίρνουν αποφάσεις για την ΠΑΕ Ξάνθη; Για παράδειγμα, ζητούν από τους παίκτες να παίξουν σκληρά σε κάποιο παιχνίδι ή να μην δώσουν μεγάλη βαρύτητα σε κάποιο άλλο, ενώ ταυτόχρονα είναι υπάλληλοι εταιρείας της οικογένειας Σαββίδη και του ΠΑΟΚ; Αλήθεια, τι έχει να πει για όλα αυτά ο μέχρι πρότινος… λαλίστατος κ. Πανόπουλος, ο οποίος έχει αποφασίσει (;) να ρίξει αυλαία στη διαδρομή του στο ποδόσφαιρο;
Το μόνο που λείπει είναι οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν και να ελέγξουν πραγματικά την υπόθεση, για να διαπιστώσουν το προφανές, αυτό που εδώ και πάνω από ένα χρόνο αποτελεί κοινό μυστικό. Τι δηλαδή; Ότι ο ΠΑΟΚ ασκεί κυριαρχικό έλεγχο στην Ξάνθη, κάτι που πρόσφατα καταγγέλθηκε όταν άνθρωποι του Ολυμπιακού κάλεσαν άπαντες να διερευνήσουν ποιος είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης της Ξάνθης.
Το πρωτάθλημα εξευτελίζεται και το συγκεκριμένο σκάνδαλο καταλύεται κάθε έννοια ακεραιότητας και εγκυρότητας τόσο της περσινής διοργάνωσης όσο και της φετινής. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως Ξάνθη και ΠΑΟΚ ελέγχονται από τα ίδια πρόσωπα, κάτι που με το ισχύον πλαίσιο τους στέλνει στην αποβολή από το πρωτάθλημα.
Τώρα τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές και οι αρμόδιοι υπουργοί: θα μείνουν πάλι άπραγοι; Ή επιτέλους θα ερευνήσουν το θέμα; Πριν ή μετά τον επικείμενο αγώνα του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη στις 7 Δεκεμβρίου; Εγκαίρως ή όταν το πρωτάθλημα θα έχει αλλοιωθεί βαθμολογικά, όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι;

Υποβιβασμός

Τι συμβαίνει αν αποδειχτεί πως υπάρχει πολυϊδιοκτησία; Δηλαδή αν ένας επιχειρηματίας έχει υπό την επιρροή του δύο ΠΑΕ, τι λένε οι κανονισμοί; Τόσο η ΕΠΟ, όσο και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαγορεύουν ρητά. Και οι ποινές φτάνουν στον υποβιβασμό και για τις δύο ΠΑΕ.
Συγκεκριμένα, στους κανονισμούς της ΕΠΟ αναφέρεται πως απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι και μέτοχος σε άλλη ΠΑΕ. Οι παραβάτες αποκλείονται ισοβίως από το ποδόσφαιρο, ενώ οι δύο ΠΑΕ υποβιβάζονται.
Επιπλέον, στην ΕΕΑ αναφέρεται κατηγορηματικά πως: 10. ∆ιαχειριστές ή µέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Α.Α.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι µέχρι δεύτερου βαθµού συγγενείς τους, νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώµατα διοίκησης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα Α.Α.Ε. απαγορεύεται, µε ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αµέσως ή εµµέσως µετοχές ή δικαιώµατα διοίκησης ή να αναλαµβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης Α.Α.Ε. του ίδιου ή άλλου αθλήµατος.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα που είτε συµµετέχουν στη διοίκηση, είτε ασκούν διευθυντικά καθήκοντα είτε είναι µέλη των ως άνω νοµικών προσώπων ή εταιρειών που αποκτούν δικαιώµατα διοίκησης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα µιας Α.Α.Ε. Πρόσωπα τα οποία είναι µέλη ή διοικητές τέτοιων νοµικών προσώπων, απαγορεύεται, µε ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν µετοχές ή να αναλαµβάνουν διαχειριστικά ή διευθυντικά καθήκοντα Α.Α.Ε. άλλου ιδρυτικού Αθλητικού Σωµατείου, καθώς και να συµµετέχουν ως µέλη ή διοικητές σε νοµικά πρόσωπα ή εταιρείες που είναι µέτοχοι µιας τέτοιας Α.Α.Ε.
TA NEA