Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Λυπηρά και αναμενόμενα, Του Θεοδώρου Καλμούκου

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2019


Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής το 2014 στη Φιλαδέλφεια. Στο βήμα η πρώην γενική νομική σύμβουλος Κάθριν Μπουφίδη-Γουώλς. Αριστερά διακρίνονται ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο Τζέρι Δημητριου και ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος. Δεξιά ο αείμνηστος Αντώνιος Στεφανής. Φωτογραφία Αρχείο "Ε.Κ."/ Θεόδωρος Καλμούκος
Ανάλυση
Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Τζέρι Δημητρίου, με τις κατηγορίες υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών από την Αρχιεπισκοπή και κατάχρηση της πιστωτικής κάρτας της για ατομικά και οικογενειακά του έξοδα, είναι βέβαια μία λυπηρή πλην όμως αναμενόμενη εξέλιξη.
Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το έτος 2000 έως το 2017, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περί το μισό εκατομμύριο δολάρια, ενώ σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Εισαγγελίας η έρευνα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να αυξηθεί το υπεξαιρεθέν ποσό.
Εγραψα πιο πάνω πως ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή διότι ήταν γνωστές οι δράσεις και οι ημέρες του κ. Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή και τις οποίες είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» στις 28 Ιανουαρίου του 2018. Γράφαμε τότε πως «ο κ. Δημητρίου έδινε αυξήσεις στον εαυτό του οι οποίες προστίθεντο στο μισθό του -315 χιλιάδων δολαρίων τον χρόνο- και επί πλέον ευεργετήματα, ενοικιαζόμενο όχημα (leasing) και χρήση της πιστωτικής κάρτας American Express».
Κι όλα αυτά βέβαια επιβεβαιώθηκαν με το κατηγορητήριο των Αρχών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Κ.». Να υπενθυμίσω ότι στη σελίδα 5 στην ενότητα «Σκευωρία Απάτης Αύξησης του Μισθού του Δημητρίου -Dimitriou’s Excess Salary Fraud Scheme» αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «ο Δημητρίου έστελνε συνεχώς e-mails σε κάποιον υπάλληλο υποδεικνύοντας ότι όφειλαν να κανονίσουν να λάβει επί πλέον επιταγές πάνω και πέρα από τον καθορισμένο μισθό του, επί πλέον των δύο σταθερών επιταγών μισθοδοσίας που λάμβανε».
Στην ίδια σελίδα του κατηγορητηρίου αναγράφεται πως «περί την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 ο Δημητρίου έγραψε ‘παρακαλώ βάλτε ένα επί πλέον μισθό για μένα στην πληρωμή της Παρασκευής’. Ο υπάλληλος στον οποίον ο Δημητρίου έδωσε την εντολή απάντησε ‘έγινε, να είσαι εκεί αύριο, η κανονική μισθοδοσία είναι τη Δευτέρα’».
Μάλιστα, έτσι είχε στηθεί το παιχνίδι της κλοπής ή μάλλον της λεηλασίας των χρημάτων της Εκκλησίας, δηλαδή του Λαϊκού Σώματος, το συγκροτούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Πιο απλά καταλήστευση όλων των ένθεων ανθρώπων που συμβάλλουν με τις ετήσιες συνδρομές τους και καταθέτουν τον οβολό της ευσέβειάς τους για το άναμμα κεριών και λαμπάδων και τη ρίψη στους δίσκους «διά τας ανάγκας της Εκκλησίας».
Αυτή η λεηλασία συνεχιζόταν επί χρόνια. Κι όταν ακόμα αναγκάσθηκε ο Δημητρίου σε παραίτηση έπειτα από τις αποκαλύψεις του «Ε.Κ.», ο τότε Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επέμενε να λάβει ο Δημητρίου ως αποζημίωση -severance pay- τριακόσιες χιλιάδες δολάρια (300.000) παρακαλώ ως είδος μισθού σε περίοδο δώδεκα μηνών, γνωρίζοντας ο Δημήτριος ότι η Αρχιεπισκοπή είχε περιέλθει σε πτώχευση.
Εδώ μιλούμε για πολλά χρήματα σε μισθούς, ευεργετήματα και πιστωτικές κάρτες που θα μπορούσαν να συγκριθούν με μισθούς διευθυντών μεγάλων εταιρειών.
Και το ερώτημα που επιμένω να ερωτώ επί χρόνια και θα το επαναλάβω για μία ακόμα φορά είναι το εξής: Πού ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος; Πού ήταν η λεγόμενη Επαρχιακή Σύνοδος; Πού ήταν το λεγόμενο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο; Πού ήταν οι νομικοί σύμβουλοι και οι λογής -λογής συμβουλάτορες;
Διαβάστε μία ακόμα αφορά το ανακοινωθέν του τότε Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για την παραίτηση του Τζέρι Δημητρίου και καταλήξετε στα συμπεράσματά σας: «Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανακοινώνει ότι απεδέχθη μετά λύπης την παραίτηση του κ. Τζέρι Δημητρίου, εκτελεστικού διευθυντού διοικήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με ισχύ από σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2017. Ο κ. Δημητρίου αποχωρεί από την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να επιδιώξει άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Ο κ. Δημητρίου ήλθε στην Αρχιεπισκοπή το 1987 ως Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης. Το έτος 2000, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έγινε Εκτελεστικός Διευθυντής Διοικήσεως.
Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του επί αρχιεπισκοπίας τριών Αρχιεπισκόπων, ο κ. Δημητρίου συνέβαλε με σημαντικότατο τρόπο στη βελτίωση των διακονιών και των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κ. Δημητρίου για τα 27 χρόνια υπηρεσίας του στην Εκκλησία και ιδιαίτερα για την ακούραστη αφοσίωσή του και τη διοικητική εποπτεία του στο έργο της ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο».
Ας το πούμε για μία ακόμα φορά πως είναι πάντες υπεύθυνοι, με πρωτουργό τον τότε Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για το κατάντημα και τη λεηλασία της Εκκλησίας μας εν Αμερική. Κι όφειλαν ομοθυμαδόν να είχαν παραιτηθεί με πρώτον τον Δημήτριο. Ναι όλοι οι Μητροπολίτες, όλοι του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όλοι της Σχολής. Αντί ο Δημήτριος να γυροφέρνει και να μαζεύει βραβεύσεις και τιμητικά για την ολική καταστροφή της μεγαλύτερης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Μητροπολίτες να κάνουν ό,τι θέλουν στα «βασίλεια τους», όφειλαν να είχαν εξαφανιστεί σε Μοναστήρια και να κλαίνε για τα ερείπια και να αφήσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να περιμαζέψει ό,τι μπορεί ο άνθρωπος.
Να γίνουν τώρα ενδελεχείς οικονομικοί έλεγχοι τύπου forensic στις Μητροπόλεις και τη Σχολή, κι ένας Θεός μόνο ξέρει μπροστά σε τι εκπλήξεις θα βρεθούμε.
Η έρευνα οφείλει να συνεχιστεί σε όλους και σε όλα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Δεν θα εκπλαγώ αν ο Τζέρι Δημητρίου αρχίσει να λαλεί για να μην πάει μόνος του εις βάθος αμέτρητον, αλλά να πάρει και παρέα μαζί του.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου