Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η κυβέρνηση Τραμπ «επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI» δήλωσε ο Τζέιμς Κόμεϊ




AP Photo/Andrew Harnik.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ κατέθεσε δημόσια στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, σε σχέση με την έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και τον όποιο ρόλο μπορεί να διαδραμάτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάθεσή του συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Κατά την κατάθεσή του, όπως επεσήμανε το CNN o κ. Κόμεϊ, είπε πως ο κ. Τραμπ είπε ψέματα με τον Λευκό Οίκο να αντιδρά, αναφέροντας πως ο «πρόεδρος δεν είναι ψεύτης». Ακόμη, από το Λευκό Οίκο, σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Κόμεϊ για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εμπιστοσύνη σε όλο του το συμβούλιο.
«Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα», σημείωσε ο κ. Κόμεϊ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος. «Το FBI θα είναι εντάξει χωρίς εμένα. Το FBI είναι ειλικρινές, ισχυρό και ανεξάρτητο», τόνισε.
Η αλλαγή των λόγων απόλυσής μου με μπέρδεψε και με ανησύχησε, είπε ο κ. Κόμεϊ στην αρχική του δήλωση πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις. Επίσης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο FBI για τη συνεργασία.
Ειδικότερα, ο κ. Κόμεϊ, κατηγόρησε τον κ. Τραμπ ότι η κυβέρνηση είπε «ψέματα», ενώ επανέλαβε πως ο πρόεδρος τον κάλεσε να αφήσει κατά μέρος μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτήν που αφορούσε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Στην κατάμεστη αίθουσα, ο 56χρονος Κόμεϊ αναφέρθηκε λεπτομερώς με επίσημο, σοβαρό τόνο στις πολλαπλές συζητήσεις του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στην κατάθεσή του ενώπιον των περίπου δεκαπέντε μελών της Επιτροπής Πληροφοριών.
Ο Κόμεϊ απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν ο Τραμπ απαίτησε ρητά σε κάποια από τις συνομιλίες τους να σταματήσει η έρευνα για την καταγγελθείσα ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τον πιθανό συντονισμό με την εκστρατεία του υποψήφιου, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς του ζήτησε να «εγκαταλείψει» την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε «το ερμήνευσα ως οδηγία» αναφερόμενος στην επίμαχη φράση που απέδωσε στον πρόεδρο — ο Τραμπ αρνείται πως ζήτησε κάτι τέτοιο από τον Κόμεϊ.
Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο πρώην εισαγγελέας ανέφερε πως αποφάσισε ήδη από την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, τον Ιανουάριο, να καταγράφει καταλεπτώς και γραπτώς όλες τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο, για τις μεθόδους του οποίου δεν έκρυψε την αποστροφή του.
Ακόμη ο Κόμεϊ αποκάλυψε στην ακρόαση ότι ζήτησε από έναν στενό του φίλο, έναν καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δεν κατονόμασε, να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις του με τον Τραμπ, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα — το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή τη 17η Μαΐου.
Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής του Κολούμπια Ντάνιελ Ρίτσμαν επιβεβαίωσε ότι αυτός διέρρευσε σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μούλερ, έχει πλέον στην κατοχή του τις σημειώσεις αυτές, διευκρίνισε ο Κόμεϊ. Ο Τραμπ είχε υπονοήσει, σε ένα tweet του, ότι έχει στην κατοχή του καταγραφές των συζητήσεων οι οποίες αντικρούουν όσα λέει ο Κόμεϊ.
Ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι επέλεξε «προσεκτικά» τα λόγια του: «Εχω δει το tweet για τις καταγραφές. Αληθινά ελπίζω ότι υπάρχουν πράγματι καταγραφές».
Για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ανέφερε ότι το FBI εκτιμούσε ότι θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευμα για τη Ρωσία «για διάφορους λόγους», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.
«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης» της έρευνας, αλλά «την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Κόμεϊ.
Η κατάθεση του Κόμεϊ μπορεί να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την προεδρία Τραμπ, καθώς ο ειδικός ανακριτής Μούλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν παράλληλες έρευνες για τις καταγγελθείσες προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το εάν και κατά πόσον η εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με τη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να αναμιχθεί στην αμερικανική πολιτική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία ή συνωμοσία.
Σε ένα από τα πρώτα σχόλια πολιτικών στελεχών, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, επεσήμανε πως ο κ. Κόμεϊ, πρέπει να είναι ανεξάρτητος, ενώ σε σχέση με τον κ. Τραμπ είπε πως δεν έχει εξοικείωση με το πρωτόκολο και πως είναι απλά νέος σε όλο αυτό.
Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το «AP», o κ. Τραμπ «διαφωνεί» τον ισχυρισμό ότι ζήτησε «αφοσίωση» και να σταματήσει η έρευνα για τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP. Eθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου