Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στις 6 Ιουλίου η εκλογή Μητροπολίτη Σικάγου, σκηνικά και παρασκήνια


Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 2017


Τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο πλαισιώνουν από αριστερά ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ. Νικήτας με τα μπλε άμφια και δεξιά ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, κατά την τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπονς Σπρινγκς της Φλόριδας.
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η εκλογή για νέο Μητροπολίτη Σικάγου θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, σε διαδοχή του προσφάτως εκδημήσαντος Μητροπολίτη Ιακώβου. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της και επίσης έχει ενημερώσει δεόντως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, την συγκροτούν σήμερα οκτώ ιεράρχες συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, οι εξής: Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πρόεδρος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και Νέας Ιερσέηςκ. Ευάγγελος.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι προαναφερθέντες ιεράρχες της εν Αμερική Επαρχιακής Συνόδου θα καταρτίσουν το τριπρόσωπο από τον κατάλογο των περίπου 30 αγάμων ιερέων, το οποίο θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Σύνοδος όπου θα προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επιλέξει τον έναν. Τονίζεται ότι κατά κανόνα και παράδοση η Σύνοδος του Πατριαρχείου εκλέγει εκείνον που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία επιλογής του τριπροσώπου από εδώ. Βέβαια το Πατριαρχείο διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει οποιονδήποτε εκ των τριών επιθυμεί.
Διευκρινίζεται ότι ο λόγος που δεν γίνεται η εκλογή απευθείας από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι διότι δεν είναι Αυτόνομη Εκκλησία, αλλά υπάγεται ολοσχερώς στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου αποτελεί μία εκ των Επαρχιών του Εξωτερικού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι Μητροπολίτες όταν ιερουργούν δεν μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, αλλά τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρόκειται για ένα περίεργο εκκλησιαστικό σύστημα με τις Μητροπόλεις και τους Μητροπολίτες όπως λειτουργεί σήμερα, αφού η μόνη Εκκλησιαστική Επαρχία είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ουσιαστικά ο μόνος ποιμενάρχης, γι’ αυτό και μνημονεύεται ως ποιμενάρχης όταν επισκέπτεται τις Μητροπόλεις λόγου χάρη Βοστώνης, Πίτσμπουργκ, Ατλάντας κ.λπ.
Οι υποψήφιοι προς επισκοποίηση, πρέπει να είναι άγαμοι ιερείς, άνω των 35 ετών, πτυχιούχοι αναγνωρισμένης ανώτατης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και με επαρκή υπηρεσία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει στείλει στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου τον κατάλογο των υποψηφίων ζητώντας την λεγόμενη διαγνώμη τους για τους υποψηφίους. Εάν κάποιος ή κάποιοι από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ή ευρύτερα από το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιθυμεί να καταγγείλει κάτι το μεμπτό ή να εκφράσει με αποδεικτικά στοιχεία την αντίθεσή του για την προαγωγή σε Επίσκοπο οιουδήποτε υποψηφίου από τον κατάλογο προς αρχιερατεία, οφείλει να στείλει τις καταγγελίες ή τις παρατηρήσεις του ως εξής: Consultation Committee Greek Orthodox Archdiocese of America 8 East 79 Street New York, NY. 10075.
Τονίζεται ότι οι καταγγελίες ή τα σχόλια οφείλουν να γίνουν γραπτώς και ενυπογράφως και να σταλούν στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη – Αυστηρώς Απόρρητον ή Strictly Confidential.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δέχεται εισηγήσεις από ιεράρχες, ιερείς αλλά και λαϊκούς -ιδιαίτερα από την περιοχή του Σικάγου- υπέρ της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος αντιδρά στην εκλογή του Μητροπολίτη κ. Νικήτα επικαλούμενος το συνταγμάτιο ή καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και προβάλλοντας ως αιτία ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία.
Εν τω μεταξύ, έχουν φτάσει δεκάδες επιστολές από την περιοχή του Σικάγου από λαϊκά ως επί το πλείστον μέλη που ζητούν την εκλογή του κ. Νικήτα σε Μητροπολίτη Σικάγου τόσο στην Αρχιεπισκοπή, όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τονίζεται ότι ο Μητροπολίτης κ. Νικήτας υπηρέτησε επί οκτώ και πλέον έτη ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Σικάγου υπό τον αείμνηστο Ιάκωβο. Εγινε Μητροπολίτης Χονγκ Κογκ από το 1996 από όπου απεχώρησε το 2007. Στη συνέχεια, του δόθηκε ο τίτλος Δαρδανελλίων και διορίσθηκε διευθυντής του Αθηναγόρειου Ινστιτούτου Θεολογίας στην Καλιφόρνια.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρουν ότι ό ίδιος ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διάκειται ευμενώς υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη κ. Νικήτα, πράγμα το οποίο έχει καταστεί γνωστό τόσο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, όσο και σε Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου, ευσχημόνως και παρασκηνιακώς όπως συνήθως γίνεται. Αυτή η άνωθεν Πατριαρχική ευμένεια και επιθυμία ουσιαστικά βάζει σε δύσκολη θέση τόσο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο όσο και τους εδώ Ιεράρχες, οι οποίοι θα κληθούν να καταρτίσουν το τριπρόσωπο, διότι αν δεν υπερψηφίσουν υπέρ του Μητροπολίτη κ. Νικήτα θα φανεί ότι δεν τιμούν την επιθυμία του Πατριάρχη. Βέβαια τα περί επιφοιτήσεως και φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και τα παρεμφερή, είτε παραγκωνίζονται, είτε ερμηνεύονται κατά τον δοκούν.
Επίσης, ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες εκλογής ο Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος, ο οποίος υπηρετεί επί σειρά ετών ως πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου, καθότι δεν φαίνεται να έχει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, αλλά και των Συνοδικών αρχιερέων.
Ενα άλλο θέμα το οποίο αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση της Συνόδου, είναι «το μεταθετό», δηλαδή η πλήρωση της κενής θέσης της Μητρόπολης Σικάγου με μετάθεση κάποιου Μητροπολίτη από άλλη Μητρόπολη, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται από το συνταγμάτιο της Αρχιεπισκοπής αλλά ούτε και αποκλείεται.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου