Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Ο ΟΠΕΚ αδυνατεί να ανακόψει την πτώση της τιμής του βαρελιού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε έναν ιδανικό κόσμο η επί μήνες μεθοδική και συστηματική μείωση της παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων εκτός αυτού) θα οδηγούσε σε ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Ομως, δεν ζούμε σε έναν τέτοιον κόσμο. Αντιθέτως, όπως ορισμένοι προβλέπουν, η κάθοδος των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί αδιαλείπτως και μέχρι τα τέλη του 2018 – στα μέσα της εβδομάδας το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο είχε υποχωρήσει στο ναδίρ επταμήνου, στα 44,91 δολάρια το βαρέλι.
Οπως, συγκεκριμένα, παρατηρούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής Seaport Global Securities, «εάν δεν ελεγχθεί η σημερινή πορεία του κλάδου, τότε το 2018 η αγορά πετρελαίου θα έχει ημερήσιο πλεόνασμα της τάξεως των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών και αυτή η κατάσταση θα επιδεινώνεται περισσότερο, όσο θα πλησιάζουμε προς το 2020». Υπό το πρίσμα αυτό, η χρηματιστηριακή εταιρεία κάνει λόγο για τιμή στα 20 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2018, η οποία, συν τω χρόνω, θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 35 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.
Πλεόνασμα
Πάντως, κατά την εκτίμηση της Seaport, τα αναγκαία επίπεδα τιμών για να περιοριστεί το πλεόνασμα πετρελαίου είναι τα 40 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, και η μείωση της παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη πέραν του Μαρτίου 2018, που ορίζει η σχετική συμφωνία. Κατά το Ρόιτερς, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια από φέτος τον Ιανουάριο, την τηρούν.
Τον Μάιο η συμμόρφωσή τους είχε φθάσει το 106% και αυτό σημαίνει πως έκαναν μεγαλύτερες μειώσεις από τις συμφωνημένες. Εν τω μεταξύ, παράλληλα, Νιγηρία και Λιβύη, οι δύο χώρες που εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία, τον Μάιο αύξησαν τη δική τους παραγωγή. Επιπλέον, όπως παρατηρεί η εταιρεία ερευνών στον πετρελαϊκό κλάδο ΒΜΙ Research, «δεν πρέπει να λησμονούμε τι συνέβη προτού οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες καταλήξουν σε συμπόρευση στα τέλη του 2016». Και αυτό που προηγήθηκε, όπως παρατηρεί η ΒΜΙ Research, είναι ότι ειδικά το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιτάχυναν και αύξησαν τα προγράμματα γεωτρήσεων και διέθεσαν στην αγορά την πλεονάζουσα παραγωγή τους. Οπότε η αποκατάσταση στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
«Η καθοδική πορεία του πετρελαίου δεν μπορεί να διακοπεί», επισημαίνει ο Κάρστεν Μένκε, αναλυτής της Julius Baer. «Η αποτελεσματικότητα των κινήσεων των πετρελαιοπαραγωγώνχωρών τίθεται υπό αμφισβήτηση και οι προσπάθειές τους υπονομεύονται από τη συνεχώς διογκούμενη παραγωγή και τη στάσιμη ζήτηση από τις δυτικές χώρες». Η Αμρίτα Σεν, συνιδρύτρια της Energy Aspects και επικεφαλής των αναλυτών πετρελαίου, κάνει λόγο για πρωτοφανείς εξελίξεις.
«Πολλοί πελάτες μας και βετεράνοι επενδυτές, οι οποίοι κάνουν συναλλαγές στο πετρέλαιο για 20 και 30 χρόνια, μας εξομολογούνται πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοια αντίδραση της αγοράς», επισημαίνει η κ. Σεν. «Κι εγώ αφενός δεν μπορώ να προβλέψω σε ποια επίπεδα η τιμή του αργού θα σταθεροποιηθεί, αφετέρου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύντομα να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 40 δολ. το βαρέλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου