Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΗ ΛΕΣΒΟ - ΝΕΚΡΗ 45ΧΡΟΝΗ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί σε ερείπια κτιρίου στο χωριό Βρίσα, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βόρειο Αιγαίο και έπληξε κυρίως τη Λέσβο.

Νωρίτερα είχε μεταφερθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου ο σύζυγός της, ελαφρά τραυματισμένος, ενώ είχε απεγκλωβιστεί και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του, το οποίο δεν είχε καταρρεύσει εντελώς, αλλά χαλάσματα έφραζαν την έξοδο.

Νύχτα αγωνίας για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Λέσβου, καθώς πολλοί θα περάσουν τις επόμενες ώρες μακριά από τα σπίτια τους. 

Το χωρίο Βρίσα εκκενώθηκε και οι περίπου 500 κάτοικοί του, που απομακρύνθηκαν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, με μία δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται στις 21:25, ενώ στα 4,9 Ρίχτερ μετρήθηκε ο πιο ισχυρός εξ αυτών, τρία λεπτά μετά την κατά τα φαινόμενα κύρια δόνηση των 6,1 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο. 

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για αύριο αναβλήθηκαν οι Πανελλήνιες των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο.

Στο νησί έχει σπεύσει κλιμάκιο μηχανικών από τις Κτιριακές Υποδομές για να ελέγξει τα σχολεία και τις υποδομές υγείας του νησιού, καθώς και κλιμάκιο πυροσβεστών - διασωστών από τη Μυτιλήνη και μηχανικών από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών.

Παράλληλα, ο Δήμος Λέσβου άνοιξε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάποιοι από τους άστεγους σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου γίνεται γνωστό ότι για οποιαδήποτε αναφορά ή πληροφορία σχετικά με τον σεισμό, οι πολίτες του νησιού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22513 50575. 

Με την ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι το τηλεφωνικό κέντρο του παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης δεν θα λειτουργήσει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου λόγω ζημιών στο κτίριο. 

Διαρκής ενημέρωση υπάρχει από τους επίσημους λογαριασμούς του Δήμου Λέσβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: https://www.facebook.com/lesvosmunicipalityofficial


 
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. 


Κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης. 

Επίσης έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μεταβαίνουν στην Μυτιλήνη προκειμένου να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός.

Ο σεισμός προκάλεσε φόβο στους κατοίκους των νησιών του βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο που βγήκαν ανήσυχοι στους δρόμους. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας καθώς το εστιακό του βάθος ήταν μικρό, υπολογίζεται στα περίπου 10 χιλιόμετρα. Για τον λόγο αυτό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ορισμένοι με μέγεθος μεγαλύτερο από 4 Ρίχτερ.


Πανικός και στην Τουρκία - «Σκέφτηκα ότι θα πεθαίναμε»

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, στη Σμύρνη και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Ολοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.


Κανένα σοβαρό πρόβλημα στη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν. 

Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων 
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει αύριο στη Λέσβο για να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά τον σημερινό σεισμό. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου που δοκιμάζονται. Είμαστε κοντά τους. Επιτελείο του κόμματος μεταβαίνει εκεί».


Παπαζάχος: Θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. 

Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.


Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές σε Χίο και Λέσβο

Την αναβολή των αυριανών Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, σε Χίο και Λέσβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά.

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα των εκεί εξεταστικών κέντρων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, «είναι αυτονόητο ότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται, η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων με ίσους όρους. Το υπουργείο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων».


Λέκκας: Δεν περιμέναμε τον σεισμό

«Ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, δεν τον περιμέναμε» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή του Πλωμαρίου.
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου