Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος προχωρεί κανονικά

Σάββατο, 18 Ιουνίου, 2016

Οροι και απειλές από το Πατριαρχείο της Σερβίας

Του Θεόδωρου Καλμούκου
AKADHMIA KRHTHS 1
Φωτογραφία: Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Αν και μετέβαλλε γνώμη και αποφάσισε να συμμετάσχει το Πατριαρχείο της Σερβίας στη Μεγάλη Σύνοδο, την τελευταία στιγμή με συνοδική απόφαση προβάλλει νέους όρους και επισύρει την απειλή να αποχωρήσει εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι του, όπως προκύπτει από το γράμμα που έχει ο «Ε.Κ.» στη διάθεσή του.
Συγκεκριμένα, απαιτεί όπως συζητηθούν όχι μόνο οι δικές του παρατηρήσεις επί των κειμένων, αλλά και των υπόλοιπων Εκκλησιών που δεν θα συμμετάσχουν και συγκεκριμένα των Πατριαρχείων Βουλγαρίας, Ρωσίας, Αντιοχείας και Γεωργίας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή πως «η ημετέρα Εκκλησία απαιτεί, όπως τα προβλήματα και ζητήματα, ουχί μόνον της Σερβικής Εκκλησίας,αλλά και των αγιωτάτων Εκκλησιών εκείνων, αι οποίαι απεποιήθησαν την συμμετοχήν αυτών εν Συνόδω, οφειλετικώς τεθώσιν εις την ημερησίαν διάταξιν της Συνόδου ταύτης».
Απειλεί πως «εάν αι ήδη παρούσαι Εκκλησίαι αρνηθώσι να αντιμετωπίσωσι πάντα τα ζητήματα, προβλήματα και διαφωνίας, τότε οι εν Συνόδω εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα είναι, δυστυχώς ηναγκασμσένοι, όπως εγκαταλείπωσι τας συνεδρίας της Συνόδου ταύτης και προσχωρήσωσι τοιουτοτρόπως εις τας ήδη απούσας Εκκλησίας».
Αναφέρει ακόμα πως «τούτο, ουδόλως αποτελεί απειλήν ή εκβιασμόν, αλλά την συνεπή εκπλήρωσιν των θέσεων και αποφάσεων της Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, λαβούσης χώραν κατά μήνα Μάιον του 2016».
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο δήλωσε πως:
«Εμείς στη Χάλκη διδαχθήκαμε βιωματικά το βάθος της αρετής της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας.  Γι’ αυτό και ήλπιζα μέχρι την τελευταία στιγμή ότι, η Εκκλησία της Ρωσίας η οποία έλαβε, όπως έλαβε, την πολυδιαφημιζόμενη αυτοκεφαλία της από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, θα είχε αποκτήσει ύστερα από πέντε και πλέον αιώνες και μάλιστα μετά από τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης αθεΐας αν μη τι άλλο, τουλάχιστον υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα και θα είχε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βεβαίως, τα ύψη είναι για τους γενναίους στο φρόνημα και όχι στους λόγους και για τους μεγάλους στην πίστη και όχι στους αριθμούς. Η προβαλλόμενη πρόφαση ήταν αναμενόμενη από πολλούς και ήδη μέσω των γνωστών σε όλους μεθοδεύσεων ναρκοθέτησε αρκετά το προσυνοδικό έδαφος με προσχηματικές και παράλογες κωλυσιεργίες, στοχεύοντας ουσιαστικά στην ματαίωση και όχι στην αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Εθεσαν το κακώς νοούμενο προσωπικό συμφέρον το οποίο εδράζεται σε εθνοφυλετικές επιδιώξεις και πρωτοκαθεδρίες υπεράνω του υψίστου συμφέροντος της ενότητος της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ούτε και αυτό όμως πρέπει να μας φαίνεται παράξενο, όταν μια Εκκλησία πολιτεύεται με λογική και φρόνημα κοσμικής εξουσίας. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναθεωρήσουν την στάση τους και να πράξουν σύμφωνα με το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας μας».
Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, όπου θα γίνει η Σύνοδος. Τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Ακολούθως ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος, ενημερώθηκε σχετικώς και περιηγήθηκε τους χώρους. Επισκέφθηκε, επίσης, και τους χώρους φιλοξενίας των Μέσων Ενημέρωσης.

AKADHMIA KRHTHS 1
Οι εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων Κρήτης όπου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις της ιστορικής Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εις τα ίδια», εκφράζοντας την βαθιά ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος δια την επιλογή του ως τόπου διεξαγωγής της Συνόδου.
Ο Πατριάρχης είπε «ευχόμεθα όλες οι Εκκλησίες να προσέλθουν και να μετέχουν εις το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός που από κοινού αποφασίσαμε». Ακολούθησε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όπου ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος παρέθεσε δείπνο εις τον Παναγιώτατο και την Συνοδία του.
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη Μητρόπολη.
Μετείχε, επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ροτσισλάβ, η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες, διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της Κρήτης, άρχοντες Οφικίαλλοι του Οικουμενικού Θρόνου, κ.ά.
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφλόχιος υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο «ως φιλόστοργον Πατέρα εις την εστίαν και συγγένειαν Αυτού, εις τον τόπον τον γνώριμον και τον ίδιον, ως Γενάρχην εν μέσω τέκνων πνευματικών».
Είπε πως «έρχεσθε ως άγγελος της Αποκαλύψεως δια να εκφέρητε δια του Συνοδικού λόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ‘ρομφαίαν δίστομον και οξείαν’ ουχί δια να καύσητε, να τρομοκρατήσητε ή να νεκροποιήσητε, αλλά δια να πυρπολήσητε τον άπαντα ημών βίον δια μηνύματος καταλλαγής, ειρήνης, προβληματισμού, και αφυπνισμού των εν πολλοίς αλλοτριομένων συνειδήσεων μας».
Στην προσλαλιά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον «αμφιτρίωνα» του δείπνου Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και εξέφρασε την πολλή χαρά του που δια μίαν ακόμα φορά ευρίσκεται εις την Μεγαλόνησο Κρήτη, «την ναυαρχίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Μεσόγειο», όπως σημείωσε. «Φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπερορθόδοξους και τους λοιπούς υποορθόδοξους. Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Καλούμε λοιπόν άπαντας, εν πνεύματι ενότητος και αγάπης, να πορευτούμε προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», σημείωσε ο Παναγιώτατος.
Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου που απονεμήθηκαν σε πρόσωπα τα οποία στηρίζουν «το έργο της Εκκλησίας και την ταπεινή μας διακονία» ως σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου