Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2016

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου πυρκαγιά στην περιοχή Χοντρή Ράχη Μαρμαρά Χαλκιδικής. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
  • Καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατακερματισμό των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και μείωση στο 2,5% του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
  • «Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ. Όπως ανακοίνωσε, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου, στην οποία θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
  • Ένας 34χρονος και μία 19χρονη φέρονται να είναι οι δράστες της φρικτής δολοφονίας του 50χρονου στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Η Αστυνομία έφτασε στην εξιχνίαση μετά από ένα μάλλον τυχαίο γεγονός. Μία ακόμα 19χρονη αναζητείται από τις Αρχές, κατηγορούμενη για υπόθαλψη εγκληματία.
  • Mόνον όσοι έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους εκβιάζονται, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας διαρροές του Μαξίμου ότι βουλετές του Κινήματος θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Κόσμος

  • Κοινή γραμμή γύρω από την επιτακτικότητα της ανάγκης να «ξεκινήσει άμεσα και το συντομότερο δυνατό» η διαπραγμάτευση ΕΕ και Βρετανίας για τους όρους του Brexit κρατούν τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης στην πρώτη συνάντησή τους στο Βερολίνο. «Κατεπείγον να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι» λένε οι έξι, στοχεύοντας σε περιορισμό της αβεβαιότητας.
  • Συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο που απευθύνεται στη βρετανική κυβέρνηση και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε το Σάββατο το ένα εκατομμύριο υπογραφές. Το πλήθος των υπογραφών δεσμεύει το Κοινοβούλιο μόνο στο να εξετάσει το εάν θα συζητηθεί το αίτημα.
  • Δεν μειώνει την πίεση στο Λονδίνο το Εδιμβούργο μετά το δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit, με την σκωτσέζικη κυβέρνηση να επιμένει πως νέο δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας με σκοπό την αυτόνομη είσοδο στην ΕΕ «βρίσκεται σαφώς στο τραπέζι». Η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης ανέφερε ότι το Εδιμβούργο θα επιδιώξει άμεσες συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Υπό πίεση να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για το καθεστώς που θα ισχύει από εδώ και πέρα με τους «27» βρίσκεται η Βρετανία, με ευρωπαίους αξιωματούχους -από Βρυξέλλες μέχρι Φρανκφούρτη- αλλά και κυβερνήσεις όπως τη γαλλική να καλούν το Λονδίνο σε ταχύ διαζύγιο για να περιοριστεί η αβεβαιότητα και η Γερμανία ζητά οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν «το συντομότερο δυνατό». Η ίδια η Βρετανία δεν δείχνει ωστόσο να βιάζεται.
  • Οι Συνθήκες της ΕΕ περιγράφουν μόνο σε γενικές γραμμές το πλαίσιο για αποχώρηση μίας χώρας από την Ένωση και η Βρετανία γίνεται, μετά από μία δύσκολη σχέση 43 χρόνων, η πρώτη που τραβά αυτόν τον δρόμο. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και για τις δύο πλευρές του διαζυγίου, που θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμη και να υπερβεί και τα δύο χρόνια. Μέχρι τότε, όλα μένουν ως έχουν.

Οικονομία

  • Ένα από τα δραματικότερα 24ωρα στη μετά Lehman Brothers εποχή φαίνεται ότι πέρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια με το κλείσιμο της κάλπης που έβγαλε Brexit. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που βάφονταν κόκκινοι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, υπολογίζεται ότι έχασαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών.
  • O οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό, η αξιολόγηση όμως παρέμεινε στη βαθμίδα του «Αa1».
  • Την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 24 Αυγούστου 2015 σημείωσε ο Dow Jones στη Γουόλ Στριτ, στον απόηχο της έκβασης-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων 16 ετών.

Αθλητισμός

  • Ο Λιονέλ Μέσι, παρουσιάστηκε την ημέρα που γιόρτασε τα 29α γενέθλιά του, στην συνέντευξη Τύπου για τον τελικό του Copa America Centenario. Ακριβώς μετά τις κατηγορίες του, ενάντια στην ομοσπονδία της χώρας του (AFA), που χαρακτήρισε «καταστροφική» την διοργάνωση ταξιδιών, σε αυτό το Κύπελλο.
  • Στάδια γεμάτα, σχεδόν με 50.000 φιλάθλους για κάθε αγώνα. Παρά την απειλή της τρομοκρατίας και των χούλιγκανς, από την άποψη των θεατών, το Euro 2016 έχει θετικό πρόσημο. Στην πραγματικότητα, 1,6 εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολούθησαν τα 36 παιχνίδια στην φάση των ομίλων.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου