Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 195η επέτειος της Μάχης στο Πούσι

Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2016

ΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 
Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ.Αθανασίου, ενώ στο Μνημείο Ηρώων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας διαβάστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής ΠροστασίαΙωάννη Καπάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον εκπρόσωπο του ΓΕΣ, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Πατρών ΚΕΤΧ Ταξίαρχο Χαράλαμπο Στελιανό, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, τους εκπροσώπους των απογόνων των οικογενειών αγωνιστών Βασίλειο Πισιμίση και Άγγελο Μαρκόπουλο, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου των εν Ηλεία ΓορτυνίωνΑθανάσιο Κατσίμπελη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ Αχλαδινής Γεώργιο Ανδρικόπουλο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και τηνανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Με διαχρονικά ποιήματα και μηνύματα…
Το πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο εκκλησάκι της Ανάληψης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρχαίας ΟλυμπίαςΘύμιος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας της Επανάσταση του 1821 «μεγάλο παράδειγμα» και «πυξίδα» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνικός λαός. «Το μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 είναι διαχρονικό και επίκαιρο παρά ποτέ. Ήταν ένας αγώνας που απέδειξε ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε, ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με θυσίες και ποτάμια αίματος. Γιατί όταν καταφέρναμε να είμαστε ενωμένοι – όπως έγινε και εδώ στο Πούσι – πετυχαίναμε θαύματα. Αντίθετα, όταν το μικρόβιο της διχόνοιας έπεφτε ανάμεσά μας, ακολουθούσαν καταστροφές…», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Ε ΗλείαςΝικόλαος Αγγελόπουλος, κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της μεγάλης μάχης, καθώς και στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν. Φτάνοντας στο «σήμερα» και στην αξία της ιστορικής μνήμης από τα ηρωικά γεγονότα του παρελθόντος, σημείωσε «…Σήμερα, κοντά δυο αιώνες μετά τα ηρωικά αυτά γεγονότα, ο εορτασμός της επετείου δεν πρέπει να παραμένει στο επίπεδο της ρομαντικής αναπόλησης μιας εποχής ηρωισμού, αλλά να λειτουργήσει σαν ευκαιρία για την βαθύτερη και αντικειμενικότερη γνώση της ιστορίας μας. Η ανάμνηση ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία ενός τόπου και λαού και ο σεβασμός μας στις θυσίες των προγόνων μας, αποτελούν όχι μόνο πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά και πολύτιμων διδαγμάτων και αυτοκριτικής».  Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της παιδείας και του σχολείου, στην αξιοποίηση των διδαγμάτων του παρελθόντος και στη μη επανάληψη των λαθών. Μίλησε για το σχολείο που θα γίνει μοχλός για την πρόοδο και την διασφάλιση της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Ενός σχολείου που «…θα δημιουργηθεί ηθική, προάγει πολιτισμό, προσφέρει γνώσεις και κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας».
Και κατέληξε μιλώντας για την ενότητα και τα οφέλη της στο διάβα των αιώνων «Η ιστορία έχει δείξει ότι η ενότητα, αποτέλεσε πάντα τον αποφασιστικό καταλύτη στην ιστορία του έθνους μας. Γι’ αυτό σήμερα καλούμαστε να παραμερίσουμε τις επιμέρους αντιθέσεις και με σεβασμό στη διαφορετική άποψη να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα μέλλον γεμάτο ιδανικά…»
Ποιήματα για τη Μάχη του Πουσίου απήγγειλαν οι μαθητές από την Αχλαδινή Γιάννης Ανδρικόπουλος, Γιάννης Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Νίκος Γιαννακόπουλος που κέρδισαν το θερμό χειροκροτήματα του κοινού.
Για πρώτη χρονιά φέτος – τα τελευταία 10 χρόνια – δεν παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, αφού ο φόβος για συνέχιση της κακοκαιρίας του Σαββάτου, οδήγησε τους διοργανωτές στην απόφαση, να μην πραγματοποιηθούν τα χορευτικά. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε σε εστιατόριο στο Λάλα.
Έδωσαν το παρών
Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων - εκτός των προαναφερθέντων - ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος ΓιαννακόπουλοςΝίκος Μαρούντας και Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Πύραρχος Νίκος Σπαής, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμήναρχος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Λιμενάρχης ΚατακόλουΕυστάθιος Κουκουνάρης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικού Ζώης Υφαντής και Τάσος Αράπογλου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τ.Κ από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον δήμο Πύργου καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος δημοτών και επισκεπτών από ολόκληρη την Ηλεία.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου