Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο και με τον Ιράν για το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, 2015

Η λαθραία διακίνηση πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Τουρκίας και Ιράν.
Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο και με τον Ιράν για το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών
Η Αγκυρα εξέφρασε την Κυριακή την «κατάπληξή» της για τις ιρανικές κατηγορίες σχετικά με ανάμιξη της Τουρκίας σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές στην Συρία και το Ιράκ.
Δεν υπάρχει τίποτε «σοβαρό» στις κατηγορίες αυτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι προειδοποίησε τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί αφότου ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον Ερντογάν και την οικογένειά του ότι είναι αναμιγμένοι σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν δήλωσε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ροχανί στην διάρκεια της οποίας του είπε: «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα αν αυτό συνεχιστεί έτσι». Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι Ιρανοί στην συνέχεια έσβησαν τα δημοσιεύματα με τις κατηγορίες από τις ιστοσελίδες τους.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα να παρουσιασθεί το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής με διαφορετικό τρόπο θα ήταν «όχι μόνο ανήθικη, αλλά θα σήμαινε επίσης ότι κρύβεται η αλήθεια από τον γείτονα ιρανικό λαό».
«Η διατήρηση μιας πολιτικής και ορισμένων θέσεων, ηθελημένων ή όχι, οδήγησαν στην στήριξη της τρομοκρατίας στην Συρία και το Ιράκ και επιδείνωσαν τη σημερινή κρίση στην περιοχή και αύξησαν τα προβλήματα για τις χώρες που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Ζαμπέρ-Ανσαρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν στηρίζει τον Ασαντ
Το σιιτικό Ιράν υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς και χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» όλες τις ένοπλες συριακές οργανώσεις.
Το Ιράν, όπως και η Ρωσία που από τα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον των ένοπλων συριακων οργανώσεων, υποστηρίζει επίσης πως μόνον οι Σύροι μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη του προέδρου Ασαντ.
Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και πολλές ημέρες την Τουρκία ότι κερδίζει από το λαθρεμπόριο του μαύρου χρυσού που προέρχεται από τους τζιχαντιστές, φθάνοντας μέχρι να διατυπώσει κατηγορίες που στοχεύουν άμεσα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του.
Η αμερικανική διπλωματία απέρριψε την Τετάρτη τις ρωσικές κατηγορίες λέγοντας πως διατυπώνονται εναντίον του τούρκου προέδρου και της οικογένειάς του χωρίς «καμιά απόδειξη».
Την Παρασκευή αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι πετρέλαιο περνάει τα τουρκο-συριακά σύνορα σε βυτιοφόρα, όμως όχι σε ποσότητες που μπορεί να ενδιαφέρουν τα υψηλότερα κρατικά επίπεδα.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου αντιπροσωπεύει μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο συγκεντρώνει απ' αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1,5 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου