Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Στον «αέρα» ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, 2015

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία του φορέα διαχείρισης του υγρότοπου στην Αχαΐα Κοτυχίου-Στροφυλιάς μαζί με άλλους 27  ανά την Ελλάδα, καθώς λήγει την τελευταία μέρα του 2015 το καθεστώς εργασιακής απασχόλησης του προσωπικού τους και εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή τους.
Η μισθοδοσία των περίπου 380 ατόμων (επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό) στους 28 φορείς διαχείρισης της χώρας γινόταν από κοινοτικούς πόρους. Με την επικείμενη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ στο τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η παράταση στη θητεία των διοικητικών συμβουλίων των φορέων (τα μέλη τους είναι άμισθα). Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και για το προσωπικό, το οποίο περιμένει κυριολεκτικά στο παραπέντε αν θα συνεχίσει ή όχι να εργάζεται για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Αν δεν βρεθεί τελικά νομοθετική λύση θα ζήσουμε το οξύμωρο να έχουν οι φορείς διοικητικά συμβούλια, αλλά να μην υποστηρίζεται η λειτουργία τους από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
Στις περιπτώσεις του Κοτυχίου-Στροφυλιάς και του Χελμού Βουραϊκού, το προσωπικό εργάζεται τόσο στο επιστημονικό πεδίο (π.χ. μετρήσεις περιβάλλοντος, υδάτων κ.ά.), όσο και στο διοικητικό (υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, ξεναγήσεις κ.ά.).
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, είχε δεσμευθεί δημόσια λίγο μετά τα μέσα του τρέχοντος μηνός, στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, ότι η λειτουργία των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών θα συνεχιστεί με την ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας.
Η διάσταση που είχε δώσει ήταν πως οι φορείς διαχείρισης απειλήθηκαν με εξαφάνιση, καθώς χρηματοδοτούνταν μέχρι τώρα αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους. Ο Γ. Τσιρώνης είχε δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν νομοθετικά, ώστε να μην αισθάνονται όμηροι μιας κατάστασης που θα εξαρτάται από το αν υπάρχουν κοινοτικά χρήματα ή όχι.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Δυτική Ελλάδα δεν έχει εκδηλωθεί καμία αντίδραση από τοπικούς πολιτικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Ούτε καν από αυτούς που έχουν προσανατολισμένο το ενδιαφέρον τους στο περιβάλλον.
Πάντως, σε άλλες περιοχές έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις για την αδυναμία του υπουργείου να ρυθμίσει το θέμα της λειτουργίας των 28 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τους. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή παρέμβαση της θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνας Νικολάκου, η οποία έκανε λόγο για οδυνηρές συνέπειες «τόσο για τα προστατευόμενα οικοσυστήματα, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών, αφού για την οποιαδήποτε δραστηριότητα προαπαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου