Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η διαρροή και το λάθος που ανέτρεψαν τα προγνωστικά

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, 2015

Οι «αντιξοότητες» που επηρέασαν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, όπως τις αποκάλεσε στο tweet του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ακριβώς ό,τι νωρίτερα κύκλοι διαφορετικών «φυλών» της ΝΔ αναγνώριζαν ως καταλυτική παρέμβαση υπό τη μορφή «διαρροής» του περιβάλλοντος Καραμανλή υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η διαρροή και το λάθος που ανέτρεψαν τα προγνωστικά
Πώς ακριβώς όμως και γιατί η διαρροή αυτή όρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ; Πηγές στο εσωτερικό του κόμματος προσδιορίζουν δύο λόγους: πρώτον το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να είναι μακράν ο δημοφιλέστερος στις τάξεις των ΝΔτών και δεύτερον διότι τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν καλύτερη αξιοποίηση του νέου αυτού παράγοντα σε σχέση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι τον Νοέμβριο ο Τζιτζικώστας είχε την εικόνα του αντισυμβατικού, που είπε «όχι» στην επιθυμία Σαμαρά να μην κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και «όχι» στη σύσταση Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος. Αυτή η αντισυμβατικότητα εκτόξευσε τη δημοτικότητά του. Ηταν σταθερά δεύτερος πανελλαδικά στις μετρήσεις και σε μερικές με δυναμική να είναι πρώτος. Την ίδια ώρα ο Μεϊμαράκης έχανε έδαφος, τάση που μεγεθύνθηκε κυρίως μετά την αδυναμία οργάνωσης των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, και ο Μητσοτάκης (που είχε αρχίσει, από ένα 17-18%) ανέβαινε αργά αλλά σταθερά μέχρι περίπου το 24%.
Δυσκολία
Φθάνοντας σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου όμως, ο Τζιτζικώστας είχε δυσκολία να συντηρήσει την εικόνα του αντισυμβατικού καθώς επικέντρωνε τις επιθέσεις του μόνο έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θεωρώντας ότι χρειάζεται τους άλλους δύο στην επαναληπτική εκλογή. Το ποσοστό του κυμαίνονταν τότε, σύμφωνα με διασταυρωμένες μετρήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων, μεταξύ 27 και 28%.
Ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας βρισκόταν στο 28%, ο Β. Μεϊμαράκης, χάνοντας έδαφος, στο 30% και ο Κ. Μητσοτάκης είχε πιάσει οροφή στο 24%, μέσα σε λίγες ημέρες όλα άλλαξαν.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου