Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Η Εφορία ζητάει φόρους €2 δισ. σε τέσσερις ημέρες

Εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να κατακλύσουν τις τράπεζες προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία
Η Εφορία ζητάει φόρους €2 δισ. σε τέσσερις ημέρες
Φορτωμένες με φορολογικές υποχρεώσεις είναι οι τελευταίες ημέρες του 2015 υποχρεώνοντας εκατομμύρια πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Τέλη κυκλοφορίας για το 2016, η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση των αυξημένων προκαταβολών φόρου για τις επιχειρήσεις ανεβάζουν τον λογαριασμό των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Το ημερολόγιο της Εφορίας γράφει ότι ώς τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν 1,1 δισ., οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται αντιμέτωποι με μία ακόμα δόση ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 600 εκατ. ενώ επιπλέον 150 εκατ. απαιτεί η δεύτερη και τελευταία δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου (από το 80% στο 100%) για περίπου 30.000 νομικά πρόσωπα.
Οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ και προκαταβολές φόρου είναι δεδομένες. Αντίθετα, για τα τέλη κυκλοφορίας όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή το σενάριο παροχής ολιγοήμερης παράτασης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οπως διευκρινίζουν όμως αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου ανάλογα με τη ροή των πληρωμών.
Η εκπρόθεσμη πληρωμή τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του τέλους σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση της τάξεως του 1%.
Πέραν των προσαυξήσεων, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μετά τις πρόσφατες αλλαγές ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων με μεγαλύτερη ευκολία.
Με τις αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 15 Δεκεμβρίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις οι οποίες έχουν διαγραφεί.
Πρακτικά, εάν ένας οφειλέτης με ρυθμισμένα χρέη αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε ή θα πρέπει να ρυθμίσει το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος του έως τις 30 Ιανουαρίου ή να πληρώσει με τις προσαυξήσεις την οφειλή του έως το ίδιο διάστημα για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2016 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθώς το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών περιορίζεται σε 15.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου