Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μισέλ Μπαρνιέ: Βλέπω σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2015

O Μπαρνιέ σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει στην στιγμή της αλήθειας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οχι μόνο έχουμε επίγνωση της αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, αλλά και του κινδύνου διάσπασής της».
Μισέλ Μπαρνιέ: Βλέπω σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο πρώην επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών και νυν ειδικός σύμβουλος Αμυντικής Πολιτικής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι βλέπει σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μιλώντας σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Centre International de Formation Européenne.
Ερωτηθείς από την ιστοσελίδα EurActiv, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται όλο και πιο συχνά και παίρνουν αποφάσεις που δεν εφαρμόζουν, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει στην στιγμή της αλήθειας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οχι μόνο έχουμε επίγνωση της αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, αλλά και του κινδύνου διάσπασής της».
«Παρατηρώ, όπως και εσείς, την επίδραση των αλληλένδετων κρίσεων. Από τη μία πλευρά η οικονομική κρίση, η οποία σκότωσε την ανάπτυξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και από την οποία δεν έχουμε συνέλθει ακόμη αν και, ευτυχώς, ορισμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Από την άλλη πλευρά, η οικολογική κρίση, η οποία προκαλεί προβλήματα στην Αφρική και τις μετακινήσεις των προσφύγων.
»Και φυσικά οι πόλεμοι, στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη, οι οποίοι δημιουργούν μεταναστευτικές ροές που δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε ή να δεχθούμε. Ολα αυτά δημιουργούν μια εσωτερική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση», είπε ο Μ. Μπαρνιέ.

«Ανησυχητική» άνοδος των αντιευρωπαϊκών κινημάτων
Ο πρώην επίτροπος αναφέρθηκε και στην χώρα του τη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αναμένεται να λάβει ποσοστό 25-30% στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής (6 Δεκεμβρίου), χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική».
«Και σε πολλές χώρες βλέπουμε την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά, υπέρ του προστατευτισμού, σε αντίθεση με την ενιαία αγορά, και υποστηρίζουν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό επίπεδο ή ακόμα και στον εθνικισμό», είπε.
Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού πνεύματος μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κοινό έδαφος στα τρία ή τέσσερα μεγάλα θέματα, που η Ευρώπη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σήμερα:
«Αρχίσαμε να κάνουμε αυτό με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της Τραπεζικής Ενωσης, για να αποφύγουμε περαιτέρω κρίσεις. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με τη διαχείριση των κοινών μας συνόρων. Για να εμβαθύνουμε τη συνθήκη Σένγκεν, όχι να τη διαλύσουμε. Και για να την καταστήσουμε λειτουργική. Αυτό απαιτεί κοινή και κοινοτική διαχείριση των συνόρων. Και επίσης κοινή κυριαρχία», κατέληξε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου