Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δημόσια περιουσία ζητούν οι Γερμανοί

Ο Ούλριχ Γκρίλο βλέπει περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην ΕλλάδαΠέμπτη, 29 Αυγούστου, 2013
ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Οι Γερμανοί βιομήχανοι θέλουν να μεταβιβάσει η Ελλάδα μέρος της κρατικής περιουσίας που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μέχρι τώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), έναντι του χρέους της χώρας.
Ο Ούλριχ Γκρίλο βλέπει περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα Πρώτος διατύπωσε την άποψη αυτή ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Μάρκους Κέρμπερ (όπως έγραψε και η «Ε» στις 16 Αυγούστου), τώρα επανέρχεται ο πρόεδρος της ένωσης, Ούλριχ Γκρίλο. «Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Σκέπτομαι, για παράδειγμα, επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα», είπε ο Γκρίλο, κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωσε η εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitung».
Ο Γκρίλο πρότεινε τη μεταφορά μέρους της ελληνικής κρατικής περιουσίας στο ESM, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χάσουν οι δανειστές τα χρήματά τους στην Ελλάδα. «Το ESM θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να έχει τη δυνατότητα να πωλήσει την περιουσία».
Από την άλλη πλευρά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα στο μέλλον να την επαναγοράσει. Κατά την άποψη της BDI, η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας πρέπει σε γενικές γραμμές να γίνει εργαλείο εξυγίανσης των προϋπολογισμών των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης. Η ανταλλαγή κρατικών στοιχείων ενεργητικού με χρέος έχει χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψιν από το ΔΝΤ σε προγράμματα χρηματοδότησης στη Λατινική Αμερική.
Αν μια χώρα θέλει όντως να πουλήσει πολλά περιουσιακά της στοιχεία, όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γκρίλο, η μεταβίβασή τους σε ένα διεθνές χρηματοδοτικό όργανο ίσως θα είχε το βασικό πλεονέκτημα ότι θα γινόταν σε τιμές κοινής αποδοχής, για το σύνολο των επιχειρήσεων, έργων υποδομής, κοιτασμάτων κ.λπ, για τα οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι αδύνατον να βρεθούν γρήγορα αγοραστές.
Από την άλλη πλευρά, η εκποίηση κρατικής περιουσίας (σε αντίθεση με άλλες μεθόδους άντλησης πόρων από αυτά, όπως η μακρόχρονη ενοικίασή τους, π.χ. για 30, 50 ή ακόμη και 100 χρόνια) σημαίνει ότι το Δημόσιο μιας χώρας χάνει για πάντα κάθε δικαίωμα πάνω σε αυτά, αν φυσικά δεν προχωρήσει στο μέλλον σε «βίαιες» μεθόδους, όπως η απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας για «εθνικούς λόγους».
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου