Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Πιθανή ενέργεια «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία

Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2013
Το ενδεχόμενο μίας «περιορισμένης κλίμακας» ενέργειας στη Συρία δήλωσε πως εξετάζει ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει λάβει τελική απόφαση- αν και απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Τη βεβαιότητα των ΗΠΑ ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό είναι μια «πρόκληση» για όλο τον κόσμο και απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.
Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες και έκανε λόγο για μια ενέργεια σε «περιορισμένη κλίμακα», αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».
«Εγκληματία και δολοφόνο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας τη βεβαιότητα των ΗΠΑ ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» όταν χρησιμοποίησε αέρια που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος κατά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν αυτήν και άλλες παλαιότερες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία «δεν μπορούν να πουν στις ΗΠΑ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει ήδη για την επίθεση», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε διάγγελμα που εκφώνησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τον Κέρι, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πολλές φορές φέτος, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι πριν από την επίθεση, «στοιχεία του καθεστώτος» βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν την εντολή να φορέσουν προστατευτικές μάσκες πριν εξαπολυθεί η επίθεση. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης ότι υψηλόβαθμοι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων. «Ξέρουμε ότι επί τρεις ημέρες πριν από την επίθεση υπήρχε στην περιοχή προσωπικό και έκανε προετοιμασίες (...). Ξέρουμε από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τι ώρα. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν και πότε», είπε.
Τουλάχιστον 1.429 Σύροι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 426 ήταν παιδιά, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ότι έπραξαν στο Ιράκ και ο,τιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, τόνισε ο Κέρι ο οποίος έκανε λόγο για μια «στοχευμένη» επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.
Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επίσης ότι και άλλες χώρες παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, περιμένοντας να δουν εάν η Συρία μπορεί να γλιτώσει αφού έκανε χρήση χημικών. Η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει κατά συνέπεια ένα «μήνυμα» στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. «Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους αλλά έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα.
"Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις», κατέληξε.
Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται απο το Κογκρέσο αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι το Ναυτικό έχει μετακινήσει πέντε αντιτορπιλικά, εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ, στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή επίθεση εναντίον της Συρίας.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες δημιουργίας διεθνούς συνασπισμού για κοινή δράση στη Συρία.
Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει την τελική απόφασή του μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει παρά το χθεσινοβραδυνό «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Monde ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». «Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της «, τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», τονίζει.
Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.
Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Το USS Stout βρίσκεται καθ' οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40.
Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.
Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.
Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).
Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16. Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.
Η συμμετοχή των χωρών του Κόλπου εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως περιορισμένη: θα παράσχουν μόνο πολιτική υποστήριξη και όχι υλική αν και θα επιτρέψουν τη χρήση των αμερικανικών και γαλλικών βάσεων για μια επίθεση στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου