Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

«WSJ»: Ταραχή στην ευρωζώνη για νέα διάσωση της Ελλάδας

Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2013

Μετά από δύο διασώσεις, η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι χρήματα. Αν και αυτό δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη, η συζήτηση ως προς το πώς θα πρέπει να τα λάβει μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει ταραχές στη φαινομενικά ήρεμη ευρωζώνη, επεσήμανε άρθρο της «Wall Street Journal».

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα, υπογράμμιζε πως τρία είναι τα προβλήματα: Η Ελλάδα έχει έλλειψη ρευστού για το άμεσο μέλλον. Πέρα από αυτό, θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για να μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι το 2016. Και το χρέος της παραμένει υπερβολικά μεγάλο.
Η Αθήνα πρέπει να καλύψει ένα κενό ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της φέτος και του χρόνου, καθώς τα απογοητευτικά έσοδα από τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν ανοίξει τρύπες στα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.
Θα χρειαστεί να βρει ακόμα περισσότερα λεφτά -αρχίζοντας από του χρόνου- λόγω της ύφεσης, των ισχνών προοπτικών επιστροφής της στις αγορές και την απρόσμενη αποπληρωμή ομολόγων προς τις Κεντρικές Τράπεζες.
Το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει να δανείζει μια κυβέρνηση μόνον εάν είναι «πλήρως χρηματοδοτημένη» για άλλους 12 μήνες. Από αυτόν τον μήνα, όμως, το ΔΝΤ λέει πως η Ελλάδα δεν είναι.
Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί τον Νοέμβριο, μετά την έκθεση της τρόικας.
Η πρώτη αναταραχή θα μπορούσε να προέλθει από την Αθήνα. Οι Ελληνες αξιωματούχοι τρομάζουν στην ιδέα ότι η κάλυψη του άμεσου «κενού» θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο.
Αυτό θα δοκίμαζε τις αντοχές μιας κυβέρνησης που αποδυναμώθηκε το καλοκαίρι από την αποχώρηση κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. Η δικομματική πλέον κυβέρνηση έχει μια άβολα ισχνή πλειοψηφία 5 εδρών στη Βουλή των 300 εδρών.
«Το αίτημα για επιπλέον λιτότητα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι», σύμφωνα με τον Μουχτάμπα Ράχμαν αναλυτή της Eurasia Group.
Η χρήση αποθέματος 8 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να βοηθήσει. Ομως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρειαστούν για μελλοντικές «ενέσεις» κεφαλαίου, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, εξήγησε πως το ευρωπαϊκό μέρος της διάσωσης, που αναμένεται να λήξει τον Δεκέμβριο του 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκεί μόνο μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο. Ενα νέο πακέτο βοήθειας θα χρειαστεί για να στηριχθεί η Ελλάδα από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι το τέλος του 2016. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ διαρκεί μέχρι τις αρχές του 2016.
Ετσι, ο κ. Σόιμπλε είπε τα πράγματα με το όνομά τους στο εκλογικό του σώμα: η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτη διάσωση.
Παίρνοντας θάρρος, ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να εξηγήσει πως θα είναι «μόνο» 10 δισ. ευρώ και πως δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα.
Ομως στις Βρυξέλλες προειδοποιούν πως δεν θα τα πάρει χωρίς αντάλλαγμα η Ελλάδα. «Η πιθανότητα είναι μηδέν», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Το ποσό των νέων δανείων πιθανότατα θα κυμανθεί μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό, η χώρα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο για να αποπληρώσει τα δύο πρώτα. Φέτος, ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ. Θα πρέπει να εξοφλήσει 20,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ από το 2014 μέχρι το 2016.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα απαιτούν να αποπληρωθούν στη λήξη τους, αντί να επιτρέψουν τη μετακύλισή τους. Η Αθήνα θα χρειαστεί τώρα 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Ολα αυτά θα βρίσκονται στην ατζέντα τον Νοέμβριο.
Εν συνεχεία, υπάρχει η απαίτηση του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους, επιμένοντας παράλληλα η Ελλάδα να αποπληρώσει το Ταμείο πλήρως και εγκαίρως.
Αυτή η συζήτηση φαίνεται πως θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο. Τότε είναι που η Eurostat, θα ανακοινώσει επισήμως ποιο ήταν το χρέος της χώρας το 2013.
Το ΔΝΤ απέσπασε δέσμευση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο ότι, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα λάβουν «επιπρόσθετα μέτρα» για να μειώσουν το χρέος της.
Εκτός και αν η χώρα βιώσει μια ιστορικά άνευ προηγουμένου και απίθανη οικονομική έκρηξη, το ποσοστό αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να υποστούν απώλειες. Αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκλείεται. Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι μια παράταση στις λήξεις και μια μέτρια μείωση των επιτοκίων.
Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση Ευρώπης-ΔΝΤ, όμως οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, που επικαλείται συζητήσεις με συναδέλφους του στο ΔΝΤ, έχει συμφωνηθεί «ομερτά» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου: «Εσείς (η Γερμανία) δεν θα κάνετε φασαρίες για τη χρηματοδότηση και εμείς δεν θα κάνουμε φασαρίες με (το αίτημα για μείωση χρέους) τώρα».
Στο μεταξύ, η «New York Times» επανέφερε το ζήτημα της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ σε έδρα στο εξωτερικό, όπως έγραψαν «Reuters» και «Financial Times» (σ.σ. βλ. φύλλο Παρασκευής του «Ε.Κ.»).
Η «ΝΥΤ» επεσήμανε πως Ελληνες αξιωματούχοι υποβάθμιζαν το «σενάριο», ωστόσο, το άρθρο τόνιζε πως πιθανή πίεση των δανειστών να μεταφέρουν σε εταιρεία του εξωτερικού περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα φέρει σοβαρά προβλήματα στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά.
«Αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο με τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν μέσα στην επισφαλή κυβερνητική συμμαχία, χωρίς να εξεταστούν και οι πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τα εργατικά συνδικάτα και τον κουρασμένο από τη λιτότητα κόσμο», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.
Πηγή: Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου