Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Γενική συνέλευση στο Salt Lake City, Utah - Παραμένουν κλειστοί οι ναοί

Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2013

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Από την κατάμεστη κοινοτική αίθουσα του ναού του Προφήτη Ηλία στο Σωλτ Λέικ Σίτι της Γιούτα που έγινε η γενική συνέλευση. Η κοινότητα αυτή ταλαιπωρείται επί τρία χρόνια.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στη γενική συνέλευση της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου επί 435 ψηφισάντων, 220 άτομα ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης του μισθού των ιερέων και την καταβολή όλων των μέχρι τώρα μη καταβληθέντων ποσών και 215 ψήφισαν εναντίον. Επίσης, ψηφίστηκε να ζητηθεί από τον Μητροπολίτη Ησαΐα να μεταθέσει έναν εκ των τριών ιερέων λόγω έλλειψης χρημάτων, χωρίς να υποδείξουν ποιον.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινοτικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Δημήτρη Τσαγκάρη μείωσε προ μηνός περίπου τους μισθούς των τριών ιερέων Μιχαήλ Κουρεμέτη, Ματθαίου Γκίλμπερτ και Ηλία Κούκου κατά 40% λόγω έλλειψης χρημάτων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Ησαΐας να απαγορεύσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους δύο ναούς της κοινότητας, της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία.
Τονίζεται ότι η περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου ήταν η τέταρτη κατά σειρά Κυριακή που και οι δύο ναοί παρέμειναν κλειστοί. Πολλοί ενορίτες πήγαν στους ναούς, άναψαν κερί, ασπάστηκαν τα εικονίσματα μπήκαν για λίγη ώρα μέσα στους ναούς, άκουσαν ύμνους από κασέτα σε μαγνητόφωνο και έφυγαν, ενώ ρωτούσαν μέλη του κοινοτικού συμβουλίου πότε επί τέλους θα ξαναγίνει Λειτουργία στους ναούς.
Η γενική συνέλευση έγινε στην κοινοτική αίθουσα του ναού του Προφήτη Ηλία, ενώ η ατμόσφαιρα πολλές φορές ηλεκτρίστηκε.
Εν τω μεταξύ, με το θέμα γενικώς της κοινότητας ασχολούνται και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με τεκμήρια που ήλθαν στη διάθεση του «Ε.Κ.» γίνεται εκτενής συζήτηση στο Facebook ανάμεσα σε μέλη της κοινότητας.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος (βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Κ.») ανάμεσα στη σύζυγο πρώην προέδρου της κοινότητας και μίας εκ των πρεσβυτέρων, ο οποίος επειδή διαλαμβάνει αναφορές αισχρότητας και απαξιωτικές εκφράσεις ακόμα και για τον Μητροπολίτη Ησαΐα, δεν τον δημοσιεύομε από σεβασμό στην Εκκλησία και την Ομογένεια.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Τσαγκάρης είπε ότι «κατ’ αρχήν δεν τελέστηκε και αυτή την Κυριακή Θεία Λειτουργία, αλλά είχαμε ανοικτούς τους ναούς, έρχονταν οι πιστοί άναβαν ένα κερί προσεύχονταν μόνοι τους, άκουγαν μερικούς ύμνους από το μαγνητόφωνο κι έφευγαν» και τόνισε πως «οι άνθρωποι είναι φοβερά αποκαρδιωμένοι που δεν γίνεται Λειτουργία και θέλουν να βρεθεί μία λογική λύση».
Στην ερώτηση «είχατε κάποια επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Ησαΐα γι’ αυτό το θέμα;» είπε, ότι «τη μόνη επικοινωνία που είχαμε ήταν το γράμμα που μας έστειλε και ζητά γραπτώς να αποκαταστήσουμε τους μισθούς των ιερέων στην ολότητά τους όπως ήταν πριν και να τους πληρώσουμε και τα ποσά που είχαμε περικόψει, κι όταν το στείλουμε αυτό τότε θα επιτρέψει στους ιερείς να επιστρέψουν πίσω στις εκκλησίες να Λειτουργήσουν».
Οταν τον ρωτήσαμε αν υπήρξε κάποια επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή, απάντησε: «έχομε επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή επί χρόνια από τότε που έγινε η απόπειρα διάσπασης της κοινότητας στα δύο και κάναμε έφεση στην Επαρχιακή Σύνοδο» και συμπλήρωσε πως «και τώρα τελευταία είμαστε σε επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή». Στην ερώτηση τι σας λένε από την Αρχιεπισκοπή; ο κ. Τσαγκάρης είπε: «η Αρχιεπισκοπή δείχνει κατανόηση και προσπαθούν να μας βοηθήσουν». Στην ερώτηση «πώς σας βοηθούν αφού οι ναοί παρέμειναν κλειστοί κι αυτή την Κυριακή, πράγμα που δεν έχει γίνει στα ιστορικά χρονικά της Εκκλησίας στην Αμερική», είπε «αυτή τη στιγμή έχουμε υποσχέσεις ότι θα μας βοηθήσουν».
Στην ερώτηση πώς πήγε η γενική συνέλευση την Κυριακή, ανέφερε ότι «υπήρχε τάξη, υπήρχε σειρά, έγινε μία πολύ ωραία συζήτηση μεταξύ των μελών της ολομέλειας. Ο καθένας μπορούσε να εκφράσει την προσωπική του γνώμη για τα θέματα», ενώ όταν τον ρωτήσαμε αν υπήρχε ένταση, είπε ότι «θα έλεγα ένταση που είναι σε όλες τις συνελεύσεις».
Ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι «έγινε μία πρόταση να δώσουμε όλο το ποσό των μισθών των ιερέων και τα κρατηθέντα και να μετατεθεί ένας εκ των ιερέων μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ηταν 435 σύνεδροι που ψήφισαν και το αποτέλεσμα ήταν 220 υπέρ και 215 κατά».
Στην ερώτηση «πώς εξηγείτε αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι η κοινότητα διαιρεμένη;» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου απάντησε: «όχι, η κοινότητα δεν είναι καθόλου χωρισμένη στα δύο, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι ψήφισαν διότι θέλουν τους ναούς να ανοίξουν» και συμπλήρωσε, πως «σ’ αυτή τη συνέλευση δόθηκε ένα καθαρό μήνυμα ότι τα οικονομικά της κοινότητας δεν μπορούν να αντέξουν να μισθοδοτούνται τρεις ιερείς και γ’ αυτό υποβάλλαμε αίτημα στον Μητροπολίτη μας να μεταθέσει έναν ιερέα. Αν θα το κάνει, πότε και ποιος θα είναι αυτός ο ιερέας είναι κάτι που μόνο εκείνος έχει την εξουσία να αποφασίσει».
Ο κ. Τσαγκάρης πρόσθεσε ακόμα, πως «έγινε πολύ καθαρό στην ολομέλεια ότι το έλλειμμά μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, 279 χιλιάδες δολάρια, δεν έχομε πληρώσει την Αρχιεπισκοπή για πάνω από ενάμιση χρόνο».
Στην ερώτηση, τι θα κάνετε θα αποκαταστήσετε τους μισθούς των ιερέων στα αρχικά τους ποσά, δηλαδή θα δώσετε και τα αναδρομικά του 40%, είπε: «χρήματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για να δώσουμε το 40%. Θα έχουμε το Ελληνικό φεστιβάλ το οποίο θα γίνει από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε μετά το φεστιβάλ θα υπάρξουν χρήματα θα πληρώσουμε τους ιερείς και αυτά τα οποία οφείλουμε στην Αρχιεπισκοπή οπότε μέχρι το τέλος της χρονιάς οικονομικά θα είμαστε πάλι σε δυσχερή θέση».
Στην ερώτηση «πόσα χρήματα υπολογίζετε να βγάλετε από το φεστιβάλ;» τόνισε «τόσα για να καλύψουμε το έλλειμμα» και συμπλήρωσε πως «η επιτυχία του φεστιβάλ βέβαια είναι κάτι που εξαρτάται και από τον καιρό».
Στην ερώτηση «έπειτα από όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν για τις οικονομικές δράσεις των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη από τους λογαριασμούς φιλανθρωπίας, που ο μεν πρώτος έκοβε επιταγές στους γιους του, ο δε δεύτερος τακτοποιούσε την πληρωμή του διαμερίσματος της γραμματέως του, μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι ιερείς στην κοινότητά σας;» ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι «δεν θα απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση, το μόνο που έχω να πω είναι εγώ προσωπικά ως πρόεδρος και ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής είμαστε σε επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή η οποία εξετάζει το θέμα».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς σχολιάζει το γράμμα του Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος καλύπτει τους ιερείς και λέγει ότι καλά έκαναν και έδινε επιταγές ο ένας στους γιους και ο άλλος στην γραμματέα του, μιλώντας για «κυνήγι μαγισσών» και θέτοντας θέμα ήθους για την ελεγκτική επιτροπή λέγοντας «μα δεν έχετε ίχνος ήθους», είπε «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το γράμμα του Μητροπολίτη, το μόνο που θα πω είναι ότι στείλαμε σε όλα τα μέλη της κοινότητας την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής».
Στην ερώτηση «σκέπτεστε να δώσετε τα στοιχεία που έχετε από τους λογαριασμούς φιλανθρωπίας (benevolent funds) στις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές συμπεριλαμβανομένης και της Φορολογικής Υπηρεσίας (IRS) και γιατί δεν τα έχετε δώσει μέχρι τώρα;» απάντησε «διότι περιμένουμε από την Αρχιεπισκοπή καθοδήγηση σ’ αυτό το θέμα», ενώ στην ερώτηση αν δεν πάρετε κατεύθυνση από την Αρχιεπισκοπή τι σκέπτεστε να κάνετε, είπε «τότε το συμβούλιο θα αποφασίσει».
Οταν τον ρωτήσαμε «σκέφθηκε το συμβούλιο να παραιτηθεί;» απάντησε «ούτε καν πέρασε από το μυαλό κανενός μας».
Στην ερώτηση τι είναι αυτά τα δύο εκατομμύρια που ανέφερε στην επιστολή του ο Ησαΐας ότι έχετε, ειρωνευόμενος μάλιστα ότι παριστάνετε τους φτωχούς; ο κ. Τσαγκάρης εξήγησε, πως «του έχομε εξηγήσει πολλαπλές φορές για τα δύο εκατομμύρια ότι έχουν περιορισμούς για συγκεκριμένα σκοπό (restricted funds) τα οποία συγκεντρώθηκαν πριν ορισμένα χρόνια κι αυτά προορίζονται για να αναπτύξουμε το οικόπεδο που υπάρχει γύρω από το ναό της Αγίας Τριάδος και να αναπαλαιώσουμε τα διαμερίσματα που έχομε εκεί».
Στην ερώτηση πόσα διαμερίσματα είναι και αν τα νοικιάζουν, είπε ότι «είναι 62 διαμερίσματα» και τόνισε πως «αν δεν είχαμε εισόδημα από αυτά τα διαμερίσματα, από τα πάρκινγκ και το ελληνικό φεστιβάλ και ήταν μόνο οι οικονομικές συνεισφορές των πιστών, θα είχαμε κλείσει εδώ και χρόνια».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου