Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Eξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα νησιά

Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2013
Θερίζει η ιογενής γαστρεντερίτιδα στα νησιά.
Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλον οι επισκέπτες και κάτοικοι των νησιών «πέφτουν» από τη λοίμωξη, που μπορεί να είναι συνηθισμένη τους θερινούς μήνες, αλλά φέτος μοιάζει να παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση.

Μόνο στην Τζια εμφανίστηκαν περισσότερα από είκοσι κρούσματα τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών για όλο το καλοκαίρι να ξεπερνά τους 70. Οπως είπαν στην «Κ» οι γιατροί του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού, ο ένας κολλάει τον άλλον, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να αυξάνονται. Η νόσος διαρκεί μία μέρα κατά μέσον όρο, με τα συμπτώματα να είναι εμετοί και διάρροια.
Ασυνήθιστη έξαρση εμφάνισε η ιογενής γαστρεντερίτιδα αυτό το καλοκαίρι και στη Νάξο. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τα περιστατικά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα έφταναν στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς στο νησί, εμφανίζει σήμερα σχετική ύφεση.
Σε Ιο και Μήλο, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν αρκετά, ωστόσο όχι περισσότερα από την περυσινή χρονιά, ενώ στην Τήνο υπήρξε φέτος σχετική έξαρση. Στη Μύκονο, από την άλλη, το πρόβλημα με την αντιμετώπιση των περιστατικών ήταν στην έλλειψη προσωπικού.
Οι περισσότεροι συσχετίζουν την εξάπλωση του ιού με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Πράγματι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο. Κατά τους ειδικούς, οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα ύδρευσης.
Η καλύτερη πρόληψη είναι φυσικά η αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου