Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εκρήξεις μέσα στη νύχτα, δυνατή οσμή και πλήθος θυμάτων

Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2013
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η επίθεση έγινε με ένα «κοκτέιλ» αερίου σαρίν και άλλων ουσιών.
BEN HUBBARD και MARK MAZZETTI, THE NEW YORK TIMES

Χιλιάδες τραυματίες Σύροι, πολλοί στα πρόθυρα του θανάτου κατέκλυσαν νοσοκομεία στα περίχωρα της Δαμασκού, με συμπτώματα δηλητηρίασης, λίγες μόλις ώρες μετά τον βομβαρδισμό με ρουκέτες. Ιατρός στην κωμόπολη Κφαρ Μπάτνα παρομοίασε το σκηνικό με ταινία τρόμου, με αυτοκίνητα να καταφθάνουν μεταφέροντας ολόκληρες οικογένειες νεκρών.
Οσοι επέζησαν του βομβαρδισμού, αναφέρουν ότι ο ήχος των ρουκετών ήταν πρωτόγνωρος, θυμίζοντας το άνοιγμα μπουκαλιού αναψυκτικού. Αμέσως μετά, ήρθε η οσμή, καίγοντας στόμα και λαιμό. Τη στιγμή της επίθεσης, λίγες ώρες πριν από την πρωινή προσευχή, τα περισσότερα θύματα κοιμούνταν στα σπίτια τους. Η ουσία, που απελευθερώθηκε από το μπαράζ στα περίχωρα της Δαμασκού, σκότωσε πολλούς, πριν ακόμη προλάβουν να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους.
Λίγο μετά την επίθεση, αντάρτες ενημέρωσαν μέσω των ασυρμάτων τους για την ύπαρξη αερίων, αναμεταδίδοντας την προειδοποίηση: «επίθεση με χημικά» από τα μεγάφωνα των μιναρέδων. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, πολλά από τα θύματα αναζήτησαν καταφύγιο σε υπόγεια, όπου το αέριο ήταν πυκνό, βρίσκοντας τον θάνατο, ενώ την ίδια μοίρα είχαν και τραυματιοφορείς και φωτογράφοι, που συνηθίζουν να σπεύδουν στα σημεία επιθέσεων.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση αποτελούσε μέρος ευρύτερης επιχείρησης, που περιελάμβανε επέλαση αρμάτων μάχης, πλήγματα με συμβατικό πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές σε ανταρτικές περιοχές γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα. «Φαίνεται ότι προσπάθησαν να σπάσουν την αντίσταση στην περιοχή της Δαμασκού, πράγμα που δεν έχουν πετύχει μέχρι στιγμής», λέει ο Τζέφρι Ουάιτ, πρώην αναλυτής της DIA.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε για το περιστατικό αφού είχε επιστρέψει από το θέρετρο του Μάρθας Βίνιαρντ, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Παρά τη βεβαιότητα των συμβούλων του για τη χρήση χημικών, ο πρόεδρος επέλεξε να κινηθεί προσεκτικά.
Στη σύντομη ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση στο καθεστώς Ασαντ να επιτρέψει την πρόσβαση επιθεωρητών του ΟΗΕ στην πληγείσα περιοχή, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογής περισσότερων στοιχείων. Ο πρόεδρος Ομπάμα ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμά του, που προέβλεπε επίσκεψη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πρόεδρος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις.Ενα ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο αφορά το είδος των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ύστερα από συσκέψεις που είχαν με τους Ισραηλινούς, Αραβες και Ευρωπαίους εταίρους τους, κατέληξαν ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με «κοκτέιλ» αερίου σαρίν, μαζί με άλλες ουσίες, όπως αέριο μουστάρδας και νευροπαραλυτικό VX.
Ισραηλινός αξιωματούχος εκτιμά ότι ο καθεστωτικός στρατός ίσως να διέπραξε σφάλμα. «Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε ενώπιον επιχειρησιακού σφάλματος. Δεν πιστεύω ότι σκόπευαν να σκοτώσουν τόσους πολλούς, ιδίως παιδιά. Ισως προσπάθησαν να πλήξουν συγκεκριμένο σημείο και δεν εκτίμησαν σωστά την ισχύ των αερίων».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου