Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

«Μηδενικό» παραμένει το επιτόκιο της Fed

Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2012
Από 0,00% έως 0,25%, μέχρι το τέλος του 2014.

Η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed, διατήρησε σε ισχύ το βασικό δανειστικό επιτόκιό της στο «βολικό» εύρος από 0,00% έως 0,25%, σήμερα, «τούτο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014», όπως ανέφερε η Νομισματική της Επιτροπή στο ανακοινωθέν της, παρότι η ίδια Επιτροπή διαπίστωσε ότι, «ο ρυθμός πληθωρισμού (στις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι προς ώρας υψηλός, κυρίως λόγω της παροδικής επίπτωσης από την ανατίμηση καυσίμων».
Η Fed θέτει ήδη στόχο μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός – με ετήσια αναγωγή – να μην ξεπερνά το 2%.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε, κατ' αυτόν τον τρόπο και στο μέγιστο βαθμό, την ανάκαμψη της οικονομίας μας», υπογραμμίζει το ίδιο ανακοινωθέν, στο τέλος διήμερης συνόδου της ίδιας Επιτροπής.
Μειοψήφησε στην ανωτέρω απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής το μέλος του ΔΣ της Fed, Τζέφρι Λέικερ, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.
Οσον αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η Fed παρατηρεί ότι αυτός «είναι μέτριος», «επιβραδύνεται», συγχρόνως όμως «είναι ορατό ότι, υπο προθεσμίαν, η οικονομία θα ανακάμψει». Διαπιστώνει το ανακοινωθέν ότι είναι «υψηλό» το ποσοστό των ανέργων στο 8,2% του εργατικού δυναμικού.
Το επιτόκιο δανεισμού 0,00%-0,25%, από τη Fed, ισχύει από του Δεκεμβρίου του 2008.
Εξέφρασε αισιοδοξία
Η Fed εξέφρασε μεγαλύτερη αισιοδοξία για τα φετινά θεμελιώδη οικονομικά αποτελέσματα της ομοσπονδιακής οικονομίας – σε σύγκριση με προγενέστερη εκτίμησή της.
Συγκεκριμένα αύξησε στο 2,4% με 2,9% του ΑΕΠ (από 2,2% με 2,7% λίγο μετά την πρωτοχρονιά) την εκτίμησή της, για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξής της οικονομίας των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τους ανέργους, η Fed πιστώνει ότι στο τέλος του 2012 το ποσοστό τους μπορεί να υποχωρήσει στο 7,8%· από το τωρινό 8,2% του εργατικού δυναμικού.
«Αν χρειαστεί, θα ξαναγοράσουμε ομόλογα»
Ο Μπεν Μπερνάνκι, ο πρόεδρος της Fed της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα τόνισε ότι «η Fed δεν πρόκειται να διστάσει», αν χρειαστεί να γίνει ένας ακόμα «κύκλος» αγοράς εκ μέρους της αμερικανικών ομολόγων σε μια προσπάθεια «να παραμένει χαμηλό το κόστος δανεισμού «, κάτι που οπωσδήποτε συμφέρει την αμερικανική οικονομία.
«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να κάνουμε κι άλλες ενέργειες που αφορούν τη σύνθεση του ισολογισμού μας, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους στόχους μας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Fed. «Πρόκειται για εργαλεία (η εκ μέρους μας αγορά ομολόγων) που παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, εφόσον η οικονομία μας χρειάζεται πρόσθετη στήριξη», υπογράμμισε.
Η Fed εκτιμάται ότι ήδη έχει στο χαροτφυλάκιό της συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε διάφορες υποθήκες και αμερικανικά ομόλογα, στην προσπάθεια που κάνει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε η αμερικανική οικονομία μεταπολεμικώς.
Στο μεταξύ, αρκετά μέλη του ΔΣ της FED, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις τους στα αμερικανικά ΜΜΕ, εναντιώνονται στην «επ' αόριστον παράταση ισχύος» του πολύ κοντά στο μηδενικό βασικού δανειστικού επιτοκίου και σε καμία περίπτωση δεν διανοούνται ότι θα ισχύει στις αρχές του 2016. Κάποια μέλη του ΔΣ εγείρουν μάλιστα θέμα «να αυξηθεί μέσα στο 2014 το ίδιο επιτόκιο», συμπαρασύροντας εκείνα των εμπορικών τραπεζών, ιδίως τα μακροπρόθεσμα.
Πάντως, το Ρόιτερς έχει στη διάθεσή του μια τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μόνον 30% του συνόλου των Αμερικανών οικονομολόγων πιστεύει ότι «η Fed μπορεί να διοργανώσει και τρίτο κύκλο αγοράς αμερικανικών ομολόγων», την ώρα που τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 33% .
Στις 4 Μαΐου θα έχουμε τα νεότερα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Ρόιτερς, η Fed τότε πρόκειται «να προσαρμόσει ξανά» τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει κατά τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: ΑΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου