Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέσα στη βροχή έγινε χθες η παρέλαση της Βοστώνης

Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2012
Τι κι εάν “άνοιξε” ο ουρανός και έβρεχε από νωρίς το πρωί ο Ελληνισμός της Νέας Αγγλίας παρέλασε στη κεντρική λεωφόρο Boylston από το ύψος της Μassachusetts Avenue στην Charles St και στο κεντρικό πάρκο της Αμερικάνικης μεγαλούπολης.
Από το πρωί κατέφθαναν στην αφετηρία τα άρματα με τα Ελληνικά θέματα και το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Είδαμε όμως τρία από τα ποιο ωραία άρματα που ήταν το άρμα της Ομοσπονδίας με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, τιμής ένεκεν για την πρωτεύουσα του Βορρά όπου φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της και αυτό ήταν και το “theme” της φετινής παρέλασης. Το άλλο ήταν το άρμα των Μακεδονικών Σωματείων και της Παμακεδονικής Ομοσπονδίας με τους Μακεδονομάχους και το τρίτο ωραίο άρμα ήταν της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Newton, Massachusetts όπου το άρμα τους ήταν ο “Δούρειος Ίππος”.
Στις 12:30 το μεσημέρι και ενώ η βροχή συνεχιζόταν όλα τα τμήματα ήσαν στη θέση τους. Ελληνικές Κοινότητες, Σωματεία, το Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο του Lowell (Hellenic-American Academy) απογευματινά Σχολεία και Έλληνες Φοιτητές και Ελληνίδες φοιτήτριες των Πανεπιστημίων όπως, Boston University, Boston College, Northeastern University, Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) και άλλα.
Ο κόσμος είναι με αδιάβροχα, με ομπρέλες αλλά και πολλοί με ελαφρά ρούχα “εμπαίζοντας” θαρρείς το καιρό.
Ελληνικές σημαίες αλλά και Αμερικάνικες σεβόμενοι την μεγάλη αυτή χώρα που μας φιλοξενεί και στην οποία γεννήθηκαν τα παιδιά μας και εγγόνια. Μαζί και πολλοί Φιλέλληνες που χθες ήσαν όλοι Έλληνες.
Ιαχές όπως, Ελλάς, Ελλάς, Ελλάς, Ζήτω Η Ελλάδα, Ζήτω το 1821. Τραγούδια πατριωτικά και εμβατήρια από τα μεγάφωνα των αρμάτων αλλά και των 10 φιλαρμονικών. Η Boylston St είναι άδεια από αυτοκίνητα. Όσοι ΄δεν συμμορφώθηκαν με τις πινακίδες της Αστυνομίας που είχαν αναρτηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου που έλεγαν “Δεν μπορείς να στάθμευσης από τις 9:00 το πρωί της Κυριακής είδαν τα αυτοκίνητά τους να τα παίρνουν οι γερανοί πριν τις 10:00 το πρωί. Οι δρόμοι που οδηγούν στην Boylston St έχουν κλείσει και αστυνομικοί καθώς και εμπόδια τοποθετημένα από το Δήμο της Βοστώνης δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία στην κεντρική λεωφόρο της Boylston St.
Ο Δήμαρχος και το Δημαρχείο κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν την Ελληνική Παρέλαση μια παρέλαση που στοιχίζει στο Δήμο της Βοστώνης κοντά $100,00 δολάρια ενώ οι καταστηματάρχες κατά μήκος της οδού συμμετέχουν και αυτοί σιωπηρά στην Ελληνική Παρέλαση.
Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά της Boylston Street.   Δεν είναι σε μέγεθος άλλων ετών λόγο της βροχής.

Στις 1:00 ακριβώς αρχίζει η παρέλαση. Μία δωδεκάδα μοτοσικλετιστών της αστυνομίας ανάβουν τις μηχανές τους και η ηγούνται της παρελάσεως. Το άγημα των Ευζώνων της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας που πριν λίγο έφτασε από τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος βοηθούμενος από τον αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, έχει πάρει θέση στην αφετηρία. 


Ο επικεφαλής των Ευζώνων δίνει διαταγή: ΄΄Άνδρες, εμπρός βάδην”. Τα τσαρούχια των παλικαριών της Νέας Αγγλίας (περιοχής Βοστώνης) ακούγονται να κτυπούν ταυτόχρονα στο οδόστρωμα. Είναι παιδιά από πρώτη μέχρι και τέταρτη γενιά στην Αμερική, μερικά δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα αλλά έχουν την Ελλάδα μέσα τους. Για μήνες ολόκληρους αφήνουν τα μαθήματά τους, τις δουλειές τους και κάνουν προπόνηση για αυτή την Ημέρα. Είναι η Ημέρα που εορτάζουμε την Ελλάδα.

Πίσω από τους Εύζωνες ακολουθούν οι επίσημοι τελετάρχες, όπου είναι: Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο ομοσπονδιακός Γερουσιαστής Scott Brown, ο Γενικός Πρόξενος κ. Φωτόπουλος, o Πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής κ. Σπυρόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Καρατζάς
Ακολουθούν άλλοι επίσημοι, οι δύο Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας (Νίκος Δαλαμάνγκας Α' Αντιπρόεδρος και Δρ. Γεώργιος κολτ Β' Αντιπρόεδρος) οι οποίοι είναι και οι υπεύθυνοι της παρελάσεως, το πανό της Ομοσπονδίας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Προέδρους της Ομοσπονδίας. Φέτος για πρώτη φορά στα 18 χρόνια της παρελάσεως δεν υπάρχουν πολιτικοί από την Ελλάδα!

Tο πανό της Ομοσπονδίας το κρατούν οι: Ελένη Γλαροπουλου, Στέλιος Κυριακίδης και Δέσποινα Γαβριηλίδου μετά το άρμα τις ομοσπονδίας και ένα ένα τα τμήματα, σύνολο 68 τμήματα, λιγότερα μεν από άλλες φορές, αλλά γεμάτα ζωή, γεμάτα Ελλάδα.
.
Οι επίσημοι εν μέσω χειροκροτημάτων φτάνουν και ανεβαίνουν στην εξέδρα. Αστυνομικοί αλλά και άνθρωποι της Ομοσπονδίας (Γιάννης Ράμμος, Δέσποινα Δημητροπούλου)  επιβλέπουν διακριτικά και βοηθούν στη διαδικασία. Αμέσως μετά είναι η τέντα με το συνεργείο των εξωτερικών μεταδόσεων της τηλεοράσεως και οι παρουσιαστές Ελένη Βιδάλη και Σωτήρης Γιαννακάκης που ανακοινώνουν το κάθε τμήμα που περνάει ενώ συμπληρώνουν με μερικά λόγια για το ιστορικό, το παρών ή και το μέλλον του κάθε Οργανισμού.
Στην εξέδρα των επισήμων είναι οι: Πύρρος Δήμας ολυμπιονίκης, Θεόδωρος Σπυρόπουλος Περιφερειάρχης ΣΑΕ, ο Felix Arroyo Δημοτικός Σύμβουλος της Βοστώνης, Θεμιστοκλής Καρατζάς Πρόεδρος Ομοσπονδίας, Scott Brown Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής, Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, Ηλίας Φωτόπουλος Γενικός Πρόξενος, Μπρους Τάρρ Πολιτειακός Γερουσιαστής,  οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας, Θεόφυλλος Καμπερίδης, Γιάννης Νικολάου, Δημήτρης Τσούμπανος, Γεώργιος Τσάκαλης, ο υπογράφων (Βασίλης Καυκάς) και άλλοι.  Οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παπασλής είναι υπεύθυνος του τμήματος των Ευζώνων και ήταν απασχολημένος όπως απασχολημένοι ήσαν και οι πρώην πρόεδροι, Δέσποινα Δημητροπούλου, Ελισάβετ Παπασλή και Ελένη Βιδάλη.  

Τα τμήματα περνούν το ένα κατόπιν του άλλου. Η βροχή έχει αρχίσει να δυναμώνει. Συντομεύουν και τα τμήματα με σημαίες.   Νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, με ελληνικές και αμερικάνικές σημαίες, με παραδοσιακές Ελληνικές στολές, με στολές Μακεδονομάχων, Τσολιάδων και Αμαλίων, Νησιώτικες και Ηπειρώτικες, με Ποντιακές και Μοραΐτικες στολές. Παπάδες, Δασκάλες, Μαθητές και Μαθήτριες, Πρόεδροι και Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Κοινοτήτων και Σωματείων, με τα Μέλη τους. Τραγουδούν για την Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει, για τον Ελληνισμό.  Διακρίναμε μεταξύ των άλλων τμημάτων, την κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου Roslindale, Boston, του Αγίου Σπυρίδωνα του Worcester, της Αγίας Τριάδος του Lowell, του Αγίου Βασιλείου Peabody, του Αγίου Αθανασίου Arlington, της Αγίας Αικατερίνης Quincy, του Ευαγγελισμού του Brockton, Τα Ηπειρωτικά και Βορειο-Ηπειρωτικά Σωματεία, τα Μακεδονικά Σωματεία, τους Κρήτες, τους Αρκάδες, τους Αθηναίους και Πειραιώτες, τα Ποντιακά Σωματεία, το Θεσσαλικό Σύλλογο, το Σύλλογο/Χορευτικό Ομιλο "Υιοί & Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και πολλούς άλλους.

Η συγκίνηση είναι φανερή σε όλους. Δεν τους νοιάζει εάν βρέχει, δεν τους νοιάζει ποιος είναι ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός του κάθε κόμματος.  Τους ενδιαφέρει η Ελλάδα.  Αυτός είναι ο Ελληνισμός της Βοστώνης, της Νέας Αγγλίας όπως θαρρώ και ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της Γης.  Για την Ελλάδα ενδιαφέρετε.   Αρκετοί έχουν έρθει με λεωφορεία ώρες μακρυά για να συμμετάσχουν στην φετινή παρέλαση που γίνεται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
΄Πέρασαν όλα τα τμήματα και καταχειροκροτήθηκαν. Στο τέλος παρελαύνουν οι συντονιστές και πίσω τους το αυτοκίνητο της αστυνομίας κλείνει την παρέλαση.
Η βροχή όμως έγινε ποιο δυνατή και η εκδήλωση στο πάρκο δεν θα γίνει. Δεν πειράζει όμως, φτάνει που έγινε η παρέλαση.

Η ιστοσελίδα μας δίνει πολλά συγχαρητήρια σε όλους και όλες που αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν. Ακόμα πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Θεμιστοκλή Καρατζά και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς άλλους που εργάστηκαν για την φετινή παρέλαση. Είναι αυτοί οι εθελοντές και εθελόντριες που κάνουν ότι μπορούν. Τα όποια λάθη ή παραλήψεις είναι ανθρώπινα. Συγχαρητήρια, με Υγεία, και του Χρόνου καλύτερα.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου