Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Γιατί δεν πέθανε η Microsoft;

 Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Shira Ovide


Φωτ.: AP

Για μια δεκαετία περίπου, η Microsoft απέτυχε σε τόσο πολλές τεχνολογικές τάσεις, με αποτέλεσμα να καταστεί εταιρεία – ουραγός. Όμως, επέζησε παρά τα επικά της λάθη. Σήμερα, είναι και πάλι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τεχνολογικού κόσμου. 

Η ικανότητα της Microsoft να ευδοκιμεί ακόμα κι αν κάνει σχεδόν τα πάντα λάθος, μπορεί να αποτελεί μια ενθαρρυντική ιστορία για την εταιρική επαναδημιουργία. Ή μπορεί να είναι μια ενοχλητική απόδειξη του πώς τα μονοπώλια δύσκολα μπορούν να καταστραφούν. Ή ίσως είναι λίγο και από τα δυο. 

Η κατανόηση της διαρκούς ισχύος της Microsoft είναι σημαντική, όταν εξετάζουμε μια σημαντική τρέχουσα ερώτηση: Είναι οι σημερινοί πρωταγωνιστές στον τομέα του Big Tech επιτυχημένοι και δημοφιλείς, επειδή είναι οι καλύτεροι σ’ αυτό που κάνουν ή επειδή έχουν καταστεί τόσο ισχυροί που μπορούν να βασιστούν σε προηγούμενες επιτυχίες;

Τελικά, οι αγωνίες σχετικά με τον τομέα του Big Tech το 2021 –οι αντιμονοπωλιακές αγωγές, οι προτεινόμενοι νέοι νόμοι και η ανησυχία– καταλήγουν σε μια συζήτηση σχετικά με το αν το σήμα κατατεθέν της ψηφιακής μας ζωής είναι ένα δυναμισμός, ο οποίος οδηγεί την πρόοδο ή αν πραγματικά έχουμε δυναστείες. Κι αυτό που ρωτάμε είναι, ποιο από τα δυο ήταν η Microsoft;

Ας επιστρέψουμε στις σκοτεινές ημέρες της Microsoft, οι οποίες αναμφισβήτητα διήρκησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι το 2014. Περιέργως, δεν ήταν τόσο άσχημα. Ναι, η Microsoft ήταν τόσο ξεπερασμένη που η εταιρεία αποτελούσε τον περίγελο σε τηλεοπτικές διαφημίσεις της Apple και πολλοί στον κλάδο της τεχνολογίας δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Η Microsoft απέτυχε στο να δημιουργήσει μια δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, προσπάθησε μάταια να ανταγωνιστεί την Google στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης και είχε ελάχιστη επιτυχία στην πώληση δικών της λειτουργικών συστημάτων ή συσκευών smartphone. 

Και όμως, ακόμα και στα πιο θλιβερά χρόνια, η εταιρεία ήταν πολύ κερδοφόρα. Το 2013, τη χρονιά που ο Steve Ballmer πιέστηκε να αποσυρθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος, η εταιρεία αποκόμισε πολύ περισσότερα προ φόρων κέρδη –περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια- απ’ ό,τι έκανε η Amazon το 2020. 

Ανεξάρτητα του πόσο έχει αλλάξει (προς το χειρότερο) το λογισμικό της Microsoft, πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγοράζουν υπολογιστές με λογισμικό Windows ή λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εγγράφων της Microsoft, προκειμένου να λειτουργούν ισχυρούς σέρβερ. Η Microsoft χρησιμοποίησε αυτά τα απαραίτητα προϊόντα ως πλεονέκτημα για να εισέλθει σε νέες επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού που αντικατέστησε συμβατικά εταιρικά τηλεφωνικά συστήματα, βάσεις δεδομένων και συστήματα αποθήκευσης αρχείων. 

Η Microsoft δεν ήταν πάντα καλή αυτά τα χρόνια, αλλά τα πήγε αρκετά καλά. Και πιο πρόσφατα, η Microsoft βγήκε από τα νερά της και μετατοπίστηκε προς τις πιο οικονομικά επιτυχημένες τεχνολογίες αιχμής. Ήταν λοιπόν αυτή η μεταστροφή ένα υγιές ή ένα αποθαρρυντικό σημάδι;

Από την υγιή πλευρά του θέματος, η Microsoft έκανε ένα τουλάχιστον πράγμα σωστά: Το cloud computing, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες των τελευταίων 15 ετών. Αυτό, και μια αλλαγή κουλτούρας, αποτέλεσαν τα θεμέλια που μετέτρεψαν την Microsoft από κερδοφόρα παρά την στρατηγική και τα προϊόντα της, σε κερδοφόρα χάρη σ’ αυτά. Αυτό είναι το είδος της εταιρικής ανάκαμψης που πρέπει να θέλουμε. 

Η Microsoft επίσης, διαφέρει από άλλες συναδελφικές εταιρείες Big Tech με τρόπο που θα μπορούσε να την κάνει πιο ανθεκτική. Οι επιχειρήσεις, και όχι οι ιδιώτες, είναι πελάτες της Microsoft και η τεχνολογία που πωλείται σε οργανισμούς δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι καλή για να κερδίσει. 

Και τώρα η αποθαρρυντική επεξήγηση: Τι γίνεται αν το μάθημα από την Microsoft είναι ότι ένας «ξεθωριασμένος αστέρας» μπορεί να αξιοποιήσει το μέγεθός του, το ξύπνιο μάρκετινγκ , και την επαφή με τους πελάτες για να παραμείνει επιτυχημένος ακόμα κι αν δεν δημιουργεί ικανοποιητικά προϊόντα, αν χάνει την επαφή με τις τελευταίες τεχνολογίες και αν μαστίζεται από μια άτονη γραφειοκρατία; Ήταν η Microsoft τόσο μεγάλη και ισχυρή ώστε να είναι ανίκητη, για τουλάχιστον αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου οδηγηθεί στην επόμενη πράξη; Και είναι σήμερα το Facebook ή η Google συγκρίσιμες με την Microsoft του 2013 –τόσο εδραιωμένες ώστε να μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα κι αν δεν είναι οι καλύτερες;

Δεν έχουμε οριστικές απαντήσεις, και το μέγεθος και η δύναμη δεν εγγυούνται ότι μια εταιρεία μπορεί να αντέξει πολλά λάθη και να παραμείνει σχετική. Αλλά πολλές από τις συγκρούσεις σχετικά με την τεχνολογία το 2021 εξαρτώνται απ’ αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως η αναζήτηση της Google, οι αγορές μέσω Amazon και οι διαφημίσεις του Facebook να είναι απίστευτα εξαιρετικά. Ή ίσως απλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, επειδή οι ισχυρές εταιρείες δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικές για να συνεχίσουν να κερδίζουν. 

MONEY REVIEW, Copyright: 2021 The New York Times,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου