Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Αύξηση νοσηλειών κατά 539% στην Ελλάδα

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Ευρωκίνηση

Νοσοκομείο Χαλκίδας, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)


ΑΘΗΝΑ. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 539% από τις αρχές του μήνα στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Ιουλίου είχαν γίνει 33 εισαγωγές και το Σάββατο έφτασαν τις 178, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που επισημαίνουν παράλληλα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, περίπου 95%, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι.

Οι επιστήμονες, με σειρά δηλώσεών τους σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια την Κυριακή μετέφεραν την ανησυχητική εικόνα των μολύνσεων από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ανάμεσά τους η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα που μίλησε στο «Mega» και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, που μίλησε στο «Σκάι».

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.

Τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε ήταν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, παρατηρείται μία τάση επιβράδυνσης στον ρυθμό της αύξησης. Ειδικότερα, ανά ημέρα τα κρούσματα ανακοινώθηκαν ως εξής:

19 Ιουλίου: 1.884

20 Ιουλίου: 3.565

21 Ιουλίου: 2.972

22 Ιουλίου: 2.604

23 Ιουλίου: 2.854

Παράλληλα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ανιχνεύθηκαν ανήλθαν σε 2.472, οι θάνατοι σε 8 ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων σε 133.

Αυξητική είναι η τάση ωστόσο και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που οδηγεί του ειδικούς να κρούουν περισσότερο το καμπανάκι κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς, ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, την ελπίδα του πως μέχρι του τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει το τείχος ανοσίας, εξέφρασε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της αρμόδιας επιτροπής του υπ. Υγείας, ενώ εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας κορωνοϊού.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε στον «Σκάι». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον ιό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος.

Οπως εξήγησε, αναλυτικότερα, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ως προς αυτό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται άτομα από 21 έως 90 ετών. «Οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, όσον αφορά στους υγειονομικούς, το 94,7% των γιατρών και το 80% των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδικής έρευνας, τα εμβόλια της Pfizer, Moderna ή AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδική έρευνα.

Η έρευνα έρχεται να αντικρούσει προηγούμενες μελέτες που έδειχναν σημαντικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων και εστιάζει στην απόδοση των εμβολίων μετά την πρώτη δόση -επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται και η δεύτερη δόση για να λειτουργήσουν πλήρως. Τα νέα ευρήματα αποτελούν κόλαφο για τις θεωρίες πολέμιων των εμβολίων που είδαν ευκαιρία στη μετάλλαξη Δέλτα ώστε να διαδώσουν ότι «τα εμβόλια δεν λειτουργούν».

Οπως αναφέρει το «Politico», η μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους (peer review), ανακοινώθηκε από την AstraZeneca χθες, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των εταιρειών Pfizer, Moderna και AstraZeneca, με διάφορες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία αυτά εμβόλια παρέχει «σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων και σοβαρών συνεπειών».

Πηγές: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Σκάι», «iefimerida»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου