Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Γιατί ο ιός επιμένει να μολύνει και τους εμβολιασμένους

 Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021


Εμβολιασμένος πελάτης φορά μάσκα στο εσωτερικό καταστήματος σε γειτονιά του Λος Αντζελες, 22 Ιουλίου, 2021. (AP Photo/Damian Dovarganes)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, αλλά δεν αποτελούν αδιαπέραστη ασπίδα ενάντια στον κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, ένας γάμος στην Οκλαχόμα οδήγησε στην μόλυνση από τον κορωνοϊό 15 εμβολιασμένους καλεσμένους, ενώ από τους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου ο ιός εξαπλώθηκε από την Μασαχουσέτη σε δεκάδες μέρη ανά τις ΗΠΑ, με τους πλήρως εμβολιασμένους να είναι και αυτοί φορείς του.

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ανά τη χώρα, οι αναφορές για μόλυνση εμβολιασμένων πολιτών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, με τελευταία παραδείγματα έξι Δημοκρατικούς από το Τέξας, έναν σύμβουλο του Λευκού Οίκου και έναν συνεργάτη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη, σε συνδυασμό με την ελλιπή εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την απουσία απαγορευτικών μέτρων, τροφοδοτεί την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις πολιτείες όπως και την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία. Πλέον, σχεδόν το 83% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρει χαρακτηριστικά η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Αλλά, όσο και η μόλυνση πλήρως εμβολιασμένων να προκαλεί ανησυχία, συνεχίζει να είναι ένα σχετικά ασυνήθιστο γεγονός, ενώ ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι να ασθενήσει κάποιος σοβαρά ή να πεθάνει, αναφέρουν οι ειδικοί. Πάνω από το 97% των νοσηλευόμενων με Covid-19 σε νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

«Το βασικό μήνυμα παραμένει, εάν είσαι εμβολιασμένος είσαι προστατευμένος», ανέφερε η Δρ Σελίν Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος στο Bellevue Hospital Center της Νέας Υόρκης. «Δεν πρόκειται να σου προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, να σε στείλει στο νοσοκομείο ή να σε οδηγήσει στο θάνατο», σημειώνει με έμφαση στην «ΝΥΤ».

Οι αναφορές για μολύνσεις σε εμβολιασμένους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκλαμβάνεται ως αποτυχία των εμβολίων, ανέφερε ο Δρ Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αποτυχημένο εμβόλιο», είπε. «Η επιτυχία του εμβολίου είναι βασισμένη στην πρόληψη της ασθένειας».

Ακόμα, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς εμβολιασμένους Αμερικανούς που θεωρούν συχνά ότι είναι πλήρως προστατευμένοι από τον ιό. Και οι μολύνσεις των εμβολιασμένων αυξάνουν την πιθανότητα και οι ίδιοι να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Δεδομένης και της αύξησης των κρουσμάτων ανά τη χώρα, μερικοί επιστήμονες λένε πως είναι ώρα και οι εμβολιασμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους ή πολυσύχναστα μέρη όπως εμπορικά κέντρα και αίθουσες συναυλιών. Πρόκειται για μια σύσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) που θέλουν να κάνουν χρήση μάσκας μόνο οι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Η υπηρεσία δεν σχεδιάζει να διαφοροποιήσει αυτές τις οδηγίες εκτός αν σημειωθεί κάποια πολύ σημαντική αλλαγή, ανέφερε ομοσπονδιακός αξιωματούχος στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης, προτιμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι οδηγίες των CDC δίνουν ήδη τη δυνατότητα στους τοπικούς ηγέτες να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους με βάση τα ποσοστά μετάδοσης στις κοινότητές τους, πρόσθεσε. Επικαλούμενοι την αύξηση της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, υγειονομικοί αξιωματούχοι σε διάφορες περιοχές της Καλιφόρνιας έχουν ήδη κάνει έκκληση για την επιστροφή στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην κομητεία του Λος Αντζελες αυτό έχει ήδη επιβληθεί.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα προκύπτει εν μέρει από το γεγονός πως διαφέρει από τις άλλες μεταλλάξεις. Αν και ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος, μέσω της εισπνοής και κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, η Δέλτα θεωρείται πως είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από τον πρωτότυπο κορωνοϊό.

«Οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά και πάλι θα πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά», είπε ο Δρ Σκοτ Ντράιντεν-Πίτερσον, επιδημιολόγος στο Brigham & Women’s Hospital της Βοστώνης. «Ακόμα προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι σημαίνει ‘οδηγώ προσεκτικά’ στην εποχή της Δέλτα και τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: «New York Times», Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου