Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Στα 18 έτη η ελάχιστη ηλικία για γάμο στην Νέα Υόρκη

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα πάγιο αίτημα ικανοποίησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), ο οποίος την Πέμπτη υπέγραψε και θεσμοθέτησε την άνοδο του ορίου ηλικίας για τους γάμους, που θεσπίστηκε στα 18 έτη.

Παρά το γεγονός ότι το νέο όριο ανταποκρίνεται στην κοινή λογική, εντούτοις αυτή φαίνεται πως είχε χαθεί για την Πολιτεία Νέας Υόρκης εδώ και δεκαετίες, καθώς έδινε τη δυνατότητα ακόμη και σε παιδιά κάτω από το όριο της ανηλικότητας να παντρευτούν, εφόσον υπήρχε γονική συναίνεση και δικαστική έγκριση. Το προηγούμενο κατώτατο όριο ηλικίας ήταν στα 17 χρόνια, το οποίο όμως αποτελούσε προϊόν μιας εξίσου πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης καθώς, έως και το 2017, μπορούσε να τελεστεί γάμος ακόμη και για παιδιά ηλικίας 14 ετών.

Σύμφωνα με την «Queens Post», το θέμα είχε απασχολήσει πολιτειακούς βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς έρευνες είχαν αποδείξει ότι συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή βία και, ιδίως, με την κακοποίηση γυναικών. Στο δε νομοσχέδιο που κατατέθηκε -και υπερψηφίστηκε τόσο από την Πολιτειακή Γερουσία όσο και την Πολιτειακή Βουλή- είχαν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα μιας έρευνας του οργανισμού Tahrih Justice Center, βάσει των οποίων περισσότερα από 200.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών είχαν παντρευτεί στις ΗΠΑ, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως και το 2015, με το 87% να είναι κορίτσια.

Η ίδια έρευνα τονίζει ότι οι γυναίκες που παντρεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και, γενικότερα, κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παράλληλα, τονίζει πως, αναφορικά με την οικογενειακή βία, ο συντελεστής κινδύνου δεν αφορά μόνο τις ανήλικες, αλλά και τις γυναίκες εκείνες που αποφασίζουν να παντρευτούν έως και την ηλικία των 24 ετών, στο φάσμα από 16 έως 24.

Αναφερόμενος στη νομοθετική του πρωτοβουλία, ο πολιτειακός βουλευτής, Φιλ Ράμος (Phil Ramos), που εισήγαγε το νομοσχέδιο στην Βουλή με τον τίτλο «Nalia’s Law» (Ο Νόμος της Νάλια), προς τιμήν ενός κοριτσιού που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 13 ετών, τόνισε ότι η νέα νομοθεσία είναι ένα καλό βήμα προς την αντιμετώπιση της οικογενειακής κακοποίησης.

«Αυτή η σαδιστική και αναχρονιστική πρακτική του γάμου μικρών παιδιών, έχει προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα σε πολλούς ανήλικους», τονίζει ο Ράμος.

Η ελάχιστη επιτρεπόμενη ηλικία για τον γάμο στις περισσότερες πολιτείες είναι όντως 18 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις: Στο Κονέκτικατ και την Αλαμπάμα μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για ανήλικους από 16 ετών, εάν υπάρχει γονική συναίνεση. Στην Βόρεια Καρολίνα, το όριο μπορεί να πέσει στα 14, εφόσον υπάρχει εγκυμοσύνη ή ήδη γεννημένο παιδί, εφόσον αυτό κριθεί σύννομο από δικαστική Αρχή.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου