Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Νέες γέφυρες μεταξύ Διασποράς και πατρίδας στο επίσημο δείπνο της ΑΗΕΡΑ

 Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Κωνσταντίνου Σ. Συρίγου 
Ευρωκίνηση

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο "AHEPA Socrates Award", Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)


ΑΘΗΝΑ. H συγκέντρωση των αδελφών ΑΗΕΡANS από όλο τον Κόσμο για την πρώτη συνεύρεσή τους στην Ελλάδα από το 2008, έμοιαζε με οργανωτικό θαύμα κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας πανδημίας που κράτησε φίλους και αγαπημένους χωριστά για πολλούς μήνες. Ενα θαύμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης στο επίσημο δείπνο της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης, στη διάρκεια του οποίου βραβεύθηκαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος.

Το επίσημο δείπνο, το οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΣ της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας, ήταν μια πιο συναισθηματική υπόθεση, αντανακλώντας συχνά τόσο την ταλαιπωρημένη Ιστορία του Ελληνισμού στον 20ό αιώνα όσο και τους πόθους της πατρίδας και της Διασποράς για βαθύτερους και ισχυρότερους δεσμούς για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι συγκινητικές ερμηνείες της διεθνούς σοπράνο Ελένης Καλένου στους Εθνικούς Υμνους και στα ελληνικά και κλασικά τραγούδια και της ύπατης προέδρου των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», Σίλιας Καχμάρσκι, έδωσαν τον τόνο, η Καλένος κυριολεκτικά και η Καχμάρσκι εκφράζοντας την αγάπη της Ομογένειας για την Ελλάδα, «τη γενέτειρα του πατέρα μου» και τον τόπο που «δέχτηκε την οικογένεια της μητέρας μου όταν εκδιώχθηκε από τη Μικρά Ασία το 1923».

Παρουσιάζοντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε για τον αγώνα για την Δικαιοσύνη στην Κύπρο -ο οποίος συνεχίζεται με τις πρόσφατες προκλήσεις για τα Βαρώσια- και ευχαρίστησε την AHEPA ως αντανάκλαση του ζωτικού ρόλου της Διασποράς, λόγια που επανέλαβε ο Πρόεδρος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της τριμερούς σχέσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο Αντώνης Διαματάρης, σύμβουλος των εκδόσεων «Εθνικού Κήρυκα» και «The National Herald» και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, είπε:

Ευρωκίνηση

Ο σύμβουλος έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνης Διαματάρης/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σας συγχαίρω που επιλέξατε την Αθήνα για να διεξάγετε το καταπληκτικό αυτό συνέδριο. Οι γονείς σας, οι πρόγονοί σας και οι προ-πρόγονείς σας θα ήταν περήφανοι για εσάς. Καλώς ήρθατε στα ιερά χώματα της μητέρας πατρίδας. Σας εύχομαι να περάσετε καλά».

Παρουσιάζοντας τον Πρωθυπουργό, ο κ. Διαματάρης σημείωσε: «Ο Κυριάκος δεν χρειάζεται συστάσεις σε εσάς γιατί πέρασε πολλά χρόνια ανάμεσά μας παίρνοντας μια σειρά από πτυχία με διάκριση σε δύο διάσημα αμερικανικά Πανεπιστήμια. Οταν σκέφτομαι τι έχει καταφέρει σε αυτά τα δύο σύντομα χρόνια, θυμάμαι μια ιστορία που λέει ο Πλούταρχος για τον Αθηναίο πολιτικό Θεμιστοκλή. Μια μέρα, καθώς ο Θεμιστοκλής περπατούσε στην αγορά με φίλους, συνάντησαν έναν επιδέξιο φλαουτίστα, και ένας από τους φίλους του προκάλεσε τον Θεμιστοκλή να παίξει το όργανο. Ο Θεμιστοκλής απάντησε, 'Δεν μπορώ να παίξω βιολί, αλλά μπορώ να δημιουργήσω μια μεγάλη πολιτεία από μια μικρή πόλη'.

Τώρα, γνωρίζω τον Κυριάκο εδώ και πολλά χρόνια και ενώ έχω θαυμάσει τα πολλά επιτεύγματά του, μπορώ να σας πω ότι το παίξιμο μουσικού οργάνου δεν είναι ένα από αυτά. Αλλά, όπως ο Θεμιστοκλής, μπορεί να πάρει ένα πολιορκημένο, αποθαρρυμένο και υποτιμημένο κράτος και να το μετατρέψει σε ένα ζωντανό, ελπιδοφόρο και σεβαστό έθνος, μια χώρα που όλοι οι Ελληνοαμερικανοί και όλοι οι Ελληνες παντού μπορούν να αποκαλούν με υπερηφάνεια πατρίδα».

«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να σας καλωσορίσουμε εδώ. Κυρίες και κύριοι», δήλωσε ενθουσιασμένος ο κ. Μητσοτάκης. «Εχω προετοιμάσει κάποια σημεία της ομιλίας μου, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από καρδιάς σήμερα, εμπνευσμένος από αυτό που βλέπω σε αυτή την αίθουσα. Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον ανώτατο πρόεδρο της AHEPA, Γιώργο Χωριάτη, πρόσθεσε: «Αγαπητέ Γιώργο, θα ήθελα να συγχαρώ την οργάνωση AHEPA για όλα τα επιτεύγματά της και για το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές. Η AHEPA είναι πάντα παρούσα στους δίκαιους αγώνες του Ελληνισμού. Ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς και ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς».

Ευρωκίνηση

99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και παρέλαβε το βραβείο "AHEPA Socrates Award", Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας ότι η πρόσφατη νομοθεσία που παρέχει στους ομογενείς το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο για την άρση των «σημαντικών περιορισμών που δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εσάς να συμμετέχουν πραγματικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας» και να «απλοποιήσει τις συναλλαγές σας με το ελληνικό κράτος με την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών».

Επαινώντας τον δυναμισμό και τη συμβολή της Ομογένειας γενικά και της AHEPA ειδικότερα, ο κύριος Μητσοτάκης επανέλαβε τη χαρά του που βλέπει τους αδελφούς και τις αδελφές του στην Ελλάδα.

Ο ρόλος του οικοδεσπότη σε εκδηλώσεις που παρίστανται πρόεδροι και πρωθυπουργοί δεν είναι διόλου αμελητέος. Στο βήμα του Συνεδρίου ήταν ο πρώην ύπατος πρόεδρος και πρόεδρος του ΔΣ της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας και ο εκτελεστικός διευθυντής Βασίλης Μωσαΐδης -και οι δύο καθοριστικοί, μαζί με τον Περιφερειάρχη 25 της Ελλάδας Κωνσταντίνο Βαρσάμη και τις ομάδες τους για την επιτυχία του Συνεδρίου- ο ανώτατος σύμβουλος Λου Ατσάβες, και όχι λιγότερο από αυτούς, ο κύριος Χωριάτης, ο οποίος έκανε επίσης μια συγκινητική ομιλία για το «γιατί είμαστε όλοι εδώ» στο Μεγάλο Επίσημο Δείπνο, δίνοντας την απάντηση, σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, «γιατί είμαστε όλοι στη σπηλιά του Κύκλωπα και θα βγούμε μόνο αν συνεργαστούμε».

Μια ακολουθία από υπέροχες εκδηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση στο Ελληνικό Πολεμικό Μουσείο εμφανίστηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος παρέλαβε το σημαντικό βραβείο Περικλέους (Periclean Award).

Εκτός από τις εκδηλώσεις της AHEPA, στις ειδικές παρουσιάσεις περιλαμβάνονταν και ο Δρ Πέτρος Σταυριανίδης που μίλησε για την «Εξέλιξη της Ελληνικής Αμερικής στον 20ό αιώνα και τον αγώνα της για επιβίωση».

Στο οικογενειακό γεύμα των βραβείων της AHEPA απονεμήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνο Βλάση και στον προεδρικό επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτη Φωτίου το Βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας της AHEPA, το οποίο παρέλαβε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δρ Ιωάννης Χρυσουλάκης. Ο Καρλ Χόλιστερ, πρώην ύπατος πρόεδρος, έλαβε το Βραβείο Αριστείας στην Ηγεσία της AHEPA στην Εθνική Εταιρεία Στέγασης της AHEPA.

Το βράδυ της Τρίτης, οι καλεσμένοι εντυπωσιάστηκαν από την καταπληκτική θέα κατά τη διάρκεια της πιο μοναδικής ελληνικής βραδιάς της AHEPA, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα του ανώτερου επιπέδου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου νότια της Αθήνας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ήταν παρών καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ευχαριστώντας την AHEPA και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για τη συμβολή τους στην ενίσχυση των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων και με τη σειρά του επαινέθηκε από τους συμμετέχοντες για τη δική του ουσιαστική συμβολή στον σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου