Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Πρωτοπόρα ιατρική εφεύρεση για άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν

 Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Ο νευροχειρούργος Dr. Edward Chang κατά τη διάρκεια εγχείρησης στο UCSF. (Barbara Ries/UCSF via AP)


ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ. Σε μια ιατρική πρωτοπορία, οι ερευνητές αξιοποίησαν τα εγκεφαλικά κύματα ενός παράλυτου άνδρα που δεν μπορούσε να μιλήσει - και μετέτρεψαν αυτό που σκόπευε να πει σε προτάσεις σε μια οθόνη υπολογιστή.

Θα χρειαστούν χρόνια επιπλέον έρευνας, αλλά η μελέτη, που αναφέρθηκε την Τετάρτη, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση πιο φυσικής επικοινωνίας για άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.

«Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο πόσο εύκολα επικοινωνούμε μέσω της ομιλίας», δήλωσε ο Δρ Εντουαρντ Τσανγκ (Edward Chang), νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. «Είναι συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι είμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου, ενός νέου πεδίου» για να διευκολύνουμε την καταστροφή των ασθενών που έχασαν αυτήν την ικανότητα.

Σήμερα, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να γράψουν λόγω παράλυσης έχουν πολύ περιορισμένους τρόπους επικοινωνίας. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος στο πείραμα, ο οποίος δεν ταυτοποιήθηκε για να προστατευτεί το απόρρητό του, χρησιμοποιεί ένα δείκτη που είναι προσαρτημένος σε ένα καπέλο του μπέιζμπολ που του επιτρέπει να κινήσει το κεφάλι του για να αγγίξει λέξεις ή γράμματα σε μια οθόνη. Αλλες συσκευές μπορούν να πάρουν κινήσεις των ματιών των ασθενών Αλλά είναι μια απογοητευτικά αργή και περιορισμένη υποκατάσταση λόγου.

Εθνικός Κήρυξ

Ο ερευνητής Ντέιβιντ Μόζις επί το έργον με κλινικό ασθενή ονόματι «BRAVO 1». (Todd Dubnicoff/UCSF via AP)

Το άγγιγμα των εγκεφαλικών σημάτων για την αντιμετώπιση μιας αναπηρίας είναι ένα καυτό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια, πειράματα με προσθετικά μέλη ελεγχόμενα από το μυαλό επέτρεψαν στους παράλυτους να κάνουν μία χειραψία ή να πιουν ένα ποτό χρησιμοποιώντας ρομποτικό βραχίονα - φαντάζονται να το κάνουν και αυτά τα σήματα του εγκεφάλου μεταδίδονται μέσω υπολογιστή στο τεχνητό άκρο τους.

Η ομάδα του Τσανγκ βασίστηκε σε αυτό το έργο για την ανάπτυξη ενός «νευροπροσθετικού λόγου» -αποκωδικοποιώντας εγκεφαλικά κύματα που ελέγχουν κανονικά την φωνητική οδό, τις μικροσκοπικές μυϊκές κινήσεις των χειλιών, της γνάθου, της γλώσσας και του λάρυγγα που σχηματίζουν κάθε σύμφωνο και φωνήεν.

Ο εθελοντισμός για τη δοκιμή της συσκευής ήταν ένας άντρας στα τέλη της δεκαετίας του '30 που πριν από 15 χρόνια υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που προκάλεσε ευρεία παράλυση και του αφαίρεσε την ομιλία. Οι ερευνητές εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του ανθρώπινου εγκεφάλου, πάνω στην περιοχή που ελέγχει την ομιλία.

Ενας υπολογιστής ανέλυσε τα μοτίβα όταν προσπάθησε να πει κοινές λέξεις όπως «νερό» ή «καλό», τελικά έγινε ικανός να διαφοροποιήσει μεταξύ 50 λέξεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 προτάσεις.

Με ερωτήσεις όπως «Πώς είσαι σήμερα;» ή «Είσαι διψασμένος» η συσκευή επέτρεψε τελικά στον άντρα να απαντήσει «Είμαι πολύ καλά» ή «Οχι δεν διψάω» - δεν λέει τις λέξεις αλλά τις μεταφράζει σε κείμενο, ανέφερε η ερευνητική ομάδα στο «New England Journal of Medicine».

Χρειάζονται περίπου τρία έως τέσσερα δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί η λέξη στην οθόνη από τη στιγμή που ο άντρας προσπαθήσει να την πει, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ντέιβιντ Μόζις (David Moses,) μηχανικός στο εργαστήριο του Τσανγκ. Αυτό δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το να μιλάς αλλά πιο γρήγορα από το να βγάζεις μια απάντηση.

Πηγή: «ΑΡ»,  Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου