Το Πεκίνο φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος για την αμερικανική Boeing και την ευρωπαϊκή Airbus καθώς ετοιμάζεται να δώσει έγκριση στο πρώτο κινεζικό επιβατικό αεροσκάφος να ξεκινήσει επίσημα δρομολόγια.

Το C919 που κατασκευάζεται από την κρατική κινεζική εταιρεία Comac αναμένεται να μπει σε υπηρεσία φέτος. Το αεροσκάφος αυτό των 168 θέσεων φιλοδοξεί να πάρει μερίδιο αγοράς από τα Boeing 737 και Airbus 320, αλλά είναι ακόμη βαρύτερο και λιγότερο αποδοτικό στη λειτουργία του. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρείται προς το παρόν τουλάχιστον ως άμεση απειλή για τις δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Ομως η κίνηση αυτή της Κίνας δείχνει τις μεγάλες της φιλοδοξίες και στην αγορά επιβατικών αεροσκαφών, όπου τώρα κυριαρχούν αποκλειστικά οι Boeing και Airbus.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από λίγες μόνο ημέρες η αμερικανική και η ευρωπαϊκή εταιρεία αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, θέτοντας τέλος στην εμπορική κόντρα 17 ολόκληρων ετών. ΗΠΑ και Ευρώπη φαίνεται τώρα να θέλουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή της Κίνας.

Το C919 αναμένεται να μπει κανονικά σε υπηρεσία μέσα στο έτος, αν και αρχικά δεν φαίνεται ότι θα αγοραστεί παρά μόνο από κινεζικές εταιρείες. Ομως αποτελεί αεροσκάφος - κλειδί στις προσπάθειες του Πεκίνου για την παραγωγή προϊόντων πολύ υψηλής τεχνολογίας με χρονοδιάγραμμα να ωριμάσει περισσότερο η τεχνολογία αυτή μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Πρακτικά όλες οι μεγάλες κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα βάλουν το αεροσκάφος αυτό στον στόλο τους.

Η Comac που δημιουργήθηκε το 2008 με απόσχιση από τον όμιλο στρατιωτικών αεροσκαφών έχει ανακοινώσει περίπου χίλιες τέτοιες παραγγελίες για το αεροσκάφος. Η πρώτη παράδοση στην China Eastern Airlines αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2021. Το αεροσκάφος έλαβε κρατικές επιχορηγήσεις ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, πολύ μεγαλύτερες από την κρατική βοήθεια που έλαβαν οι Airbus και Boeing από τις δικές τους κυβερνήσεις. Τα ταξίδια και οι αερομεταφορές στην Κίνα έχουν ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αλλού στον κόσμο, καθώς η χώρα κατάφερε να ελέγξει την πανδημία πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Boeing πιστεύει ότι η κινεζική αγορά θα έχει ανάγκες για πάνω από 9.300 επιβατικά αεροσκάφη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, απορροφώντας ουσιαστικά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την επιστροφή στους (κινεζικούς) αιθέρες του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ της Boeing, το οποίο είχε μείνει εκτός ενέργειας για 20 μήνες στις ΗΠΑ έπειτα από δύο θανατηφόρα ατυχήματα.

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ έκαναν βήματα προς επίλυση της διαμάχης για επιδοτήσεις στις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών Airbus και Boeing. Ηταν εξέλιξη που απομακρύνει τον κίνδυνο να συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος κλιμακώθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, όπως σχολίαζαν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η διαμάχη για τις Airbus και Boeing είναι μία από τις πιο μακροχρόνιες στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η υπόθεση της επιβολής δασμών από ΗΠΑ και Ευρώπη και αντίστροφα για το θέμα των εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών ήλθε ξανά στο προσκήνιο το 2019 όταν η κάθε πλευρά κέρδισε μικρές νίκες στον ΠΟΕ, όπου και έχει παραπεμφθεί το θέμα. Η διαμάχη ξεκίνησε το 2004 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το σύμφωνο που αφορούσε τις ρυθμίσεις για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών, το οποίο είχε συναφθεί το 1992, και παρέπεμψαν την Ευρωπαϊκή Ενωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

TO BHMA