Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Στην Αθήνα ο Ζάεφ: Πέφτουν υπογραφές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

  Παρασκευή, 9 Ιουλίου, 2021

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα σήμερα και αύριο από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Υπογράφεται συμφωνία κατασκευής φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Ζάεφ – Μητσοτάκη, δήλωσε η Πελώνη. Τι είπε για τον αγωγό

Στην Αθήνα θα βρεθεί αυτό το διήμερο ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου αύριο να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας θα συνοδευτεί και από την υπογραφή μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

Συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Τον Ζόραν Ζάεφ θα συνοδεύει στην Αθήνα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Φατμίρ Μπιτίκι.

Την Παρασκευή ο κ. Ζάεφ  θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist  και θα πάρει μέρος σε πάνελ με θέμα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την περιφερειακή συνεργασία και την διεύρυνση της ΕΕ.

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- συναντήσεις με επιχειρηματίες και διπλωμάτες για θέματα οικονομίας και ενέργειας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Ζάεφ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ».

Σε ότι αφορά την υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας η κα Πελώνη ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης των γειτόνων μας των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα και είναι πάντα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας και μέσω διμερών συμφωνιών».

Ο αγωγός

Σε ότι αφορά το νέο αγωγό, αυτός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα.

Αντίστοιχα το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκατ. ευρώ.

Η Βόρεια Μακεδονία με το έργο αυτό θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα θα της παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού.

Στον απόηχο του Euro 2020 και της έκδοσης νέων διαβατηρίων

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφτηκε τελευταία φορά την Αθήνα προ τριμήνου για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ αυτή η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο της έντασης που προκλήθηκε με αφορμή το Euro 2020 λόγω της μη αλλαγής της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας (η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας, συμμετείχε ως «Μακεδονία») αλλά και του επίμαχου tweet του Ζόραν Ζάεφ που αργότερα ανασκεύασε χαρακτηρίζοντάς το λάθος.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Ζάεφ αιτήθηκε και το πρώτο διαβατήριο στο πλαίσιο της έκδοσης των νέων διαβατηρίων με την ονομασία της χώρας ως «Βόρειας Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου