Στους 141 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές καταιγίδες στη δυτική Γερμανία, ενώ 1.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι και χωρίς στέγη έχουν μείνει πάνω από 700. Την ίδια ώρα στο Βέλγιο οι νεκροί φτάνουν στους 20, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τέταρτη μέρα αναζητούν επιζώντες

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες και γυναίκες σωστικών και τεχνικών συνεργείων επιχειρούν για τέταρτη μέρα στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας επιζώντες, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Ενδεικτικό της δυσκολίας του έργου των σωστικών συνεργείων είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα τέσσερις πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

«Η πίεση στα τμήματα της Πυροσβεστικής είναι τεράστια. Θα έχουμε όλοι πολλά να επεξεργαστούμε όταν ολοκληρωθεί η αποστολή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου, Μπερντ Σνάιντερ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τις επιχειρήσεις συνδράμουν ακόμη 850 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αστυνομία της περιοχής απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να αποφεύγεται η προσέγγιση των πληγεισών περιοχών, αλλά και η χρήση drones από ιδιώτες.

Τόπος καταστροφής

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Αστυνομία του Μάιντς τόνισε μάλιστα ότι «ένας τόπος καταστροφής δεν προσφέρεται για εκδρομή», με το βλέμμα σε εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των διασωστών.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. Επιπλέον, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με συνεχείς διακοπές και πολλές σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ Κολωνίας και Κόμπλεντς έχουν καταστραφεί.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία εναλλακτικές διαδρομές, ανακοίνωσαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB), ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δεκάδες γέφυρες που έχουν καταρρεύσει και θα χρειαστούν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδεχομένως και χρόνια προκειμένου να επισκευαστούν.

Εκκένωση περιοχών

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η κατάσταση και στο Βάσενμπεργκ, όπου 700 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή όταν υποχώρησε φράγμα στον ποταμό Ρουρ. Οι αρχές δεν αποκλείουν να καταστεί αναγκαία η εκκένωση και άλλων χωριών της περιοχής.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σήμερα στην τεράστια χαράδρα που έχει σχηματιστεί από τις πλημμύρες στο Έρφστατ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δήλωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί εκεί πτώματα και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αγνοούμενους, ωστόσο «υποθέτουμε ότι πολλοί θα έχουν πεθάνει εκεί, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα».

Στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν τουλάχιστον τρία κτίρια και τμήμα του κάστρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης – Εκτός λειτουργίας το 112

Σύμφωνα με την εφημερίδα Muenchner Merkur, σε πολλά σημεία των πληγεισών περιοχών δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ ο αριθμός 112 βρισκόταν σχεδόν καθολικά εκτός λειτουργίας. Πολλές από τις ειδικές σειρήνες δεν λειτουργούσαν, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς το πρόγραμμα εγκατάστασής τους είχε σχεδιαστεί αλλά δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.

«Από την περασμένη άνοιξη υπήρχε συντονισμός με τα κρατίδια για την χρηματοδότηση της κατασκευής και αναβάθμισης των σειρήνων με 88 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το κόστος της συντήρησης βαρύνει τα ομόσπονδα κρατίδια. Επιπλέον, δεν υπάρχει ομοσπονδιακός έλεγχος για το ποιες σειρήνες λειτουργούν και ποιες όχι.

«Δεν μπορεί κανείς να λάβει τόσα μέτρα πρόληψης όσο το νερό πέφτει από τον ουρανό. Η στάθμη των ποταμών φούσκωσε τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαμε πλέον να εκκενώσουμε τις περιοχές. Επιπλέον, πολλούς δεν μπορούσαμε να τους βρούμε λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και της λειτουργίας του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας», εξηγεί ο Τόμας Λίνερτς, πρόεδρος της Διεύθυνσης Εποπτείας και Υπηρεσιών.

Πλημμύρες-Σταϊνμάιερ: Να μην ξεχάσουμε τους πληγέντες όταν το θέμα δεν θα είναι πια στα πρωτοσέλιδα

Τη διαρκή παροχή στήριξης στους πληγέντες από τις καταστροφές στη δυτική Γερμανία ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στο Έρφστατ, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Γερμανίας.

«Για πολλούς ανθρώπους δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο η ελπίδα. Και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτή την ελπίδα (…) το νερό υποχωρεί, αλλά το μέγεθος της ζημιάς θα γίνει ορατό τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται ότι “η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και όταν το θέμα δεν θα κυριαρχεί πλέον στα πρωτοσέλιδα”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος συνόδευε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, υποσχέθηκε και πάλι άμεση παροχή βοήθειας και καταβολή αποζημιώσεων «σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το κρατίδιο και οι δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι την «καταστροφή του αιώνα». Είναι «εθνικό καθήκον» να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Αύριο τη Ρηνανία – Παλατινάτο, το δεύτερο κρατίδιο που επλήγη από τις φονικές καταιγίδες, θα επισκεφθεί η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Η Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαλού Ντράιερ (SPD), η οποία θα την ενημερώσει για την κατάσταση, έκανε σήμερα λόγο για «αποτυχίες» της πολιτικής για το κλίμα και, μιλώντας στις «δεν είναι πλέον κάτι αφηρημένο. Βιώνουμε ακραίες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες εδώ και αρκετά χρόνια», τόνισε η κυρία Ντράιερ.

‘Αμεση βοήθεια και γενναία μέτρα ζήτησε και ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Ανέφερε δε ότι οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν «θεμελιώδη αλλαγή πορείας» για τη Γερμανία.

Βέλγιο: Στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Ολλανδία: Τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούν κατοικημένες περιοχές

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλλονία, όπως αναφέρει το rtl. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.00 εχθές το απόγευμα, οι νεκροί φτάνουν τους 20.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων.

Λόγω της εθνικής ημέρας πένθους που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η πόλη του Ναμούρ αποφάσισε να ακυρώσει τη γιορτή με πυροτεχνήματα που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου για την εθνική γιορτή της 21ης Ιουλίου.

Στην πρωτεύουσα της Βαλλονίας, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Ο Δήμος των Βρυξελλών έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική γιορτή του Βελγίου.

Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις πληγείσες περιοχές της Βαλλονίας

Τις πληγείσες περιοχές στη Βαλλονία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ ντερ Κρόο και τον επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Στο Ροσφόρ και το Πεπινστέρ είδα την καταστροφή των πλημμυρών» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο twitter.

«Η καρδιά μου πόνεσε όταν συνάντησα ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, τις οικονομίες μιας ζωής. Τους είπα: Η Ευρώπη είναι μαζί σας. Μοιραζόμαστε τη θλίψη σας. Θα σας βοηθήσουμε να ξαναχτίσετε» προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ