Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ο αλβανικός εναέριος χώρος και οι Έλληνες αεροελεγκτές. Από το "ΒΗΜΑτοδότης"


Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών.

Ο αλβανικός εναέριος χώρος και οι Έλληνες αεροελεγκτές | tovima.gr

Σήμερα λέω να αρχίσω με ένα άγνωστο περιστατικό, εθνικού ενδιαφέροντος που έχει να κάνει με τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Και κυρίως με ποιο τρόπο λειτούργησαν τα ελληνικά αντανακλαστικά ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος υπουργός, λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι σοβαρό γιατί από την Αλβανία περνούν πολλές πτήσεις από και προς την κεντρική Ευρώπη καθώς και προς και από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο κτλ. Μετά από αυτό το σήμα έρχεται «καπάκι» και μια άλλη πληροφορία πολύ πιο ανησυχητική. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν προτίθεται να στείλει 8 Τούρκους αεροελεγκτές να ρυθμίσουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, έως ότου οι Αλβανοί αεροελεγκτές λύσουν την απεργία. Αμέσως «κτύπησε» συναγερμός στην ελληνική πλευρά…

Αφού μπορούν οι Τούρκοι να στείλουν αεροελεγκτές, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε και εμείς; Ο αρμόδιος υπουργός Κώστα Καραμανλής σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου κυρία Σουρανή αποφασίζεται να αποσταλούν- και μάλιστα αμέσως- 8 Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γείτονος, πολύ πιο πριν πραγματοποιηθεί η αποστολή των Τούρκων. Ήταν το θέμα, όπως μαθαίνω, τόσο επείγον όπως χαρακτηρίστηκε που έπεσε αμέσως στο τραπέζι η πρόταση ότι εάν δεν βρισκόταν αεροπορικό μέσο για να μεταβούν οι Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, τότε να διατεθεί ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Αλλά, μου λέει ο υπουργός, συνέβη στο μεταξύ, το εξής παράδοξο: Το μαθαίνουν και οι Γερμανοί ότι πρόκειται να κλείσει ο αλβανικός εναέριος χώρος, συνειδητοποιούν και αυτοί τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην αεροναυσιπλοϊα (τώρα μάλιστα που τα εμβόλια μεταφέρονται αεροπορικώς προς όλες τις χώρες της ΕΕ) και προθυμοποιούνται και αυτοί να στείλουν 9 Γερμανούς αεροελεγκτές στον Πύργο Ελέγχου και στην Υπηρεσία Προσέγγισης (Approach Center) των Τιράνων ώστε να μείνει ανοικτός ο εναέριος χώρος. Αυτή όμως η προθυμία των Γερμανών ενεργοποίησε κάποιες ευαισθησίες των Αλβανών αεροελεγκτών και την Παρασκευή το πρωί, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την απεργία τους, αφήνοντας ανοικτούς τους αεροδιαδρόμους από και προς την Κεντρική Ευρώπη, χωρίς όμως να αποσύρουν τα αιτήματά τους προς την αλβανική κυβέρνηση.

Τι πρότειναν και τι απέρριψαν οι ειδικοί

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε την έκκλησή του προς τους ηλικιωμένους να πάνε να εμβολιασθούν, συνεδρίαζε η Επιτροπή των Ειδικών. Σας πληροφορώ ότι αυτή τη φορά δεν υπήρξαν εντάσεις, δεν εμφανίστηκαν πολλοί υπουργοί (παρά μόνον οι Νίκη Κεραμέως και Χ. Θεοχάρης), υπήρξε μία και μόνον ψηφοφορία, αυτή για τα καταστήματα Προ-Πο και γενικά αποφασίστηκε, σχεδόν ομόφωνα, να προτείνουν προς την κυβέρνηση:

Το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μια εβδομάδα μετά την υπόλοιπη Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα παραμείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα τα μαγαζιά στην Κοζάνη. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι τέθηκε θέμα διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά δεν πέρασε. Ειπώθηκε όμως ότι τελευταίως σε ορισμένα νοσοκομεία παρατηρήθηκε στις εφημερίες, μικρότερος αριθμός εισαγωγών απ΄ότι είχαν στην προηγούμενη εφημερία. Ρώτησα ωστόσο έναν από τους ειδικούς γιατί παραμένει τόσο μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων και εάν υπάρχει κάποια χρονική πρόβλεψη για τη μείωσή τους. Η απάντηση που μου δόθηκε είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει ακόμα μεγάλος. Για να μειωθεί, θα πρέπει να μειωθούν αισθητά οι εισαγωγές. Στο μεταξύ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 2.747. Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 78 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 790 ασθενείς με COVID-19. Διενεργήθηκαν 57.370 τεστ (18.390 PCR και 38.980 rapid), ενώ η θετικότητα ανήλθε σε 4,79%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 49.705 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίας 15-19 ετών

Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο την Επιτροπή Ειδικών είναι η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στις ηλικίες από 15 έως 19 ετών. Όπως τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι εξαιρετικά αυξημένο και κυρίως οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Πόσοι προστατεύουν ποιους

Τρεις στους πέντε αστυνομικούς που απασχολούνται στη φύλαξη επισήμων (VIP) προστατεύουν πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Μένιου Φουρθιώτη, τον οποίον -όπως είπε- φύλαγαν τέσσερις και όχι 14 αστυνομικοί. Ακόμα σε προστασία ιδιωτών διατίθεται μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανέφερε ότι το 60% των προστατευόμενων προσώπων είναι πολιτικοί, 10% διπλωμάτες, και το υπόλοιπο 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες.

Μεταξύ των ιδιωτών είναι και δημοσιογράφοι-εκδότες, είπε ο υπουργός, στους οποίους όμως «διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού».

Χαράματα στην Πέτρου Ράλλη

Ήταν 6.30, σχεδόν αξημέρωτα της Παρασκευής όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή βρέθηκε στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην οδό Πέτρου Ράλλη προκειμένου να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, με αφορμή την παραλαβή 40 ακόμα λεωφορείων. Τα οποία, να σημειώσω εντάχθηκαν ήδη στο δυναμικό της εταιρείας στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για τη ριζική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, που ήδη εκτυλίσσεται με 450 νέα λεωφορεία να κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και να υπάρχει διπλασιασμός του στόλου τους στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη, ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο των εργαζομένων, που είναι οδηγός: «Πρόεδρε την τελευταία φορά που ήρθες εδώ, εσύ ήσουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εγώ Γραμματέας του Σωματείου. Τώρα εσύ έγινες Πρωθυπουργός και εγώ Πρόεδρος», είπε στον Πρωθυπουργό γελώντας.

Το νέο στούντιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από σκηνοθέτη, απέκτησε δικό του τηλεοπτικό στούντιο. Ένα πλήρως λειτουργικό και πολυμορφικό στούντιο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα στον τρίτο όροφο, όπου έχει τα γραφεία του ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόκειται για την αίθουσα όπου γίνονταν παλαιότερα τα briefings των διαπιστευμένων στο κόμμα συντακτών και στην οποία τοποθετήθηκαν σύγχρονα ντεκόρ με το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά υπήρξε μια αναβάθμιση της εικόνας που θα εκπέμπει προς τα έξω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νέα τηλεοπτική αίθουσα θα χρησιμοποιείται στο εξής τόσο για τις ενημερώσεις των διαπιστευμένων συντακτών, που μπορούν να γίνονται είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, όσο και για τηλεδιασκέψεις, συνεντεύξεις και ημερίδες. 

Εμβολιάζονται τα πληρώματα των υποβρυχίων

Θα πρέπει να ξέρετε ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν σε μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Στόλου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού. Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός των στελεχών που είναι μάχιμα πληρώματα στα πλοία του Στόλου γίνεται σε εθελοντική βάση. Όσοι όμως εκ των αξιωματικών και υπαξιωματικών δεν εμβολιάζονται, τίθενται σε προληπτική καραντίνα επτά ημερών μέσα στο πλοίο όπου υπηρετούν προ του απόπλου.

Βάση συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότεροι από το 50% των αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες του στόλου. Και όλα αυτά γίνονται προκειμένου να μην παρατηρηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του πλου και με σκοπό να μην διαταραχθούν οι αποστολές που αναλαμβάνουν τα πολεμικά πλοία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου